4 ízletes erdei gomba, ami most terem

Bár az idő egyre hidegebbre fordul, idén szokatlanul bőséges a gombatermés, rengeteg csodás vadon termő gombát láthatunk az erdőben. Most bemutatunk belőlük négy finom és gyakori fajtát.

Az idei nedves, esős időjárást nem a legkellemesebb megélni a városban, az ember áhítozik a tiszta, száraz, napfényes napok után, de éppen ez a nyálkás, borongós idő az, amely a leginkább kedvez a gombáknak az erdőben.

A piacok standjai tele vannak a vadon termő gombákat kínáló árusok portékájával, de egy-egy kirándulásunk alkalmával magunk is könnyen rátalálhatunk olyan területekre, ahol százával nőnek a szebbnél szebb gombák.

10 selymes gombás tészta, amivel villámgyorsan elkészülsz

A gombaszedés igényel egyfajta előzetes ismeretet, hiszen van néhány gombafajta, amit megfogni sem szerencsés, annyira mérgezők. Érdemes ezért még kirándulás közben gombahatározóban utánanézni, mi az, amit épp leszednénk – számos határozó megtalálható online is. Ám nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a magunk szedett gombát mindig vigyük el hivatalos gombaszakértőhöz, aki ingyen bevizsgálja a szerzeményeinket. (A hivatalos gomba-szakellenőrök listája itt elérhető.) Rengeteg nem ehető gomba van, amely megszólalásig hasonlít egy ehető fajtára, és amiről csak képzett szakember tudja biztonsággal megállapítani, hogy melyikkel van dolgunk. Sőt, vannak esetek, amikor a sok ehető gomba közé egy-egy mérgező darab kerül és spóráival beszennyezi az ehetőket is.

A fenti szabályok betartásával nyugodtan beszerzőkörútra indulhatunk, hisz a kellemes erdőjárással, kirándulással egybekötött gombaszedés nemcsak remek kikapcsolódás, hanem kaland is, amelyet a gyerekek különösen élveznek. Az alábbi négyféle gombát bevizsgálás után biztonsággal fogyaszthatjuk, vitaminban, nyomelemekben rendkívül gazdag, csodás ízvilágú fogások készíthetők belőlük, sőt tartósítani is lehet őket, fagyaszthatjuk vagy száríthatjuk, sőt az olajban eltett gomba is remek fogás.

Vargánya

forrás: Wikipedia

Az egyik legszélesebb körben ismert gombafajta a csiperke után, amelyet kereskedelmi forgalomban is sokszor megtalálhatunk, igencsak borsos áron, hiszen a vargánya az egyik legfinomabb, legmélyebb ízű gombaféle. Az őszi erdő királyaként is szoktak rá hivatkozni, hiszen rendkívül mély, jellegzetes íze számos ételben érvényesül. Leginkább tölgyesekben és bükkösökben találkozni vele, de kedveli a ligetes, több fényt áteresztő helyeket is.

Lila pereszke  

forrás: Wikipedia

Egyik legfinomabb és legszebb gombafajtánk a sajnos ritkán előforduló, de annál ízletesebb lila pereszke, amelynek ibolyakék kalapjai mintha egy meséből léptek volna elő. Fűszeres illata mandulára emlékeztet, készíthető belőle pörkölt, leves, de könnyen savanyítható is, így különleges gasztroajándékként sem utolsó!

Nagy őzlábgomba

forrás: Wikipedia

A mesék egyik jellegzetes szereplője a piros gyilkos galóca mellett a nagy őzlábgomba, amely réteken, ligetekben és erdőkben egyaránt magasodik esernyőszerű kalapjával. Az egyik legfinomabb rántott gomba készíthető belőle, csak a kalapját szokás használni, íze a halra és a csirkére emlékeztet.

Késői laskagomba

forrás: Wikipedia

A laskagomba a csiperke mellett a szupermarketekben leggyakrabban előforduló fajta, amely különleges állagával leginkább levesekben vagy töltelékként, húsok mellett érvényesül, rántott gombát ne ebből készítsünk. Jellemzően a kidőlt, korhadt fák törzsén találhatjuk meg és rengeteg szüretelhető le belőle egyszerre, hiszen csoportosan nő, szinte burjánzik. Próbáljunk fiatal példányokat gyűjteni, mert az idősek húsa már rágós.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek