4 ízletes erdei gomba, ami most terem

Bár az idő egyre hidegebbre fordul, idén szokatlanul bőséges a gombatermés, rengeteg csodás vadon termő gombát láthatunk az erdőben. Most bemutatunk belőlük négy finom és gyakori fajtát.

Az idei nedves, esős időjárást nem a legkellemesebb megélni a városban, az ember áhítozik a tiszta, száraz, napfényes napok után, de éppen ez a nyálkás, borongós idő az, amely a leginkább kedvez a gombáknak az erdőben.

A piacok standjai tele vannak a vadon termő gombákat kínáló árusok portékájával, de egy-egy kirándulásunk alkalmával magunk is könnyen rátalálhatunk olyan területekre, ahol százával nőnek a szebbnél szebb gombák.

10 selymes gombás tészta, amivel villámgyorsan elkészülsz

A gombaszedés igényel egyfajta előzetes ismeretet, hiszen van néhány gombafajta, amit megfogni sem szerencsés, annyira mérgezők. Érdemes ezért még kirándulás közben gombahatározóban utánanézni, mi az, amit épp leszednénk – számos határozó megtalálható online is. Ám nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a magunk szedett gombát mindig vigyük el hivatalos gombaszakértőhöz, aki ingyen bevizsgálja a szerzeményeinket. (A hivatalos gomba-szakellenőrök listája itt elérhető.) Rengeteg nem ehető gomba van, amely megszólalásig hasonlít egy ehető fajtára, és amiről csak képzett szakember tudja biztonsággal megállapítani, hogy melyikkel van dolgunk. Sőt, vannak esetek, amikor a sok ehető gomba közé egy-egy mérgező darab kerül és spóráival beszennyezi az ehetőket is.

A fenti szabályok betartásával nyugodtan beszerzőkörútra indulhatunk, hisz a kellemes erdőjárással, kirándulással egybekötött gombaszedés nemcsak remek kikapcsolódás, hanem kaland is, amelyet a gyerekek különösen élveznek. Az alábbi négyféle gombát bevizsgálás után biztonsággal fogyaszthatjuk, vitaminban, nyomelemekben rendkívül gazdag, csodás ízvilágú fogások készíthetők belőlük, sőt tartósítani is lehet őket, fagyaszthatjuk vagy száríthatjuk, sőt az olajban eltett gomba is remek fogás.

Vargánya

forrás: Wikipedia

Az egyik legszélesebb körben ismert gombafajta a csiperke után, amelyet kereskedelmi forgalomban is sokszor megtalálhatunk, igencsak borsos áron, hiszen a vargánya az egyik legfinomabb, legmélyebb ízű gombaféle. Az őszi erdő királyaként is szoktak rá hivatkozni, hiszen rendkívül mély, jellegzetes íze számos ételben érvényesül. Leginkább tölgyesekben és bükkösökben találkozni vele, de kedveli a ligetes, több fényt áteresztő helyeket is.

Lila pereszke  

forrás: Wikipedia

Egyik legfinomabb és legszebb gombafajtánk a sajnos ritkán előforduló, de annál ízletesebb lila pereszke, amelynek ibolyakék kalapjai mintha egy meséből léptek volna elő. Fűszeres illata mandulára emlékeztet, készíthető belőle pörkölt, leves, de könnyen savanyítható is, így különleges gasztroajándékként sem utolsó!

Nagy őzlábgomba

forrás: Wikipedia

A mesék egyik jellegzetes szereplője a piros gyilkos galóca mellett a nagy őzlábgomba, amely réteken, ligetekben és erdőkben egyaránt magasodik esernyőszerű kalapjával. Az egyik legfinomabb rántott gomba készíthető belőle, csak a kalapját szokás használni, íze a halra és a csirkére emlékeztet.

Késői laskagomba

forrás: Wikipedia

A laskagomba a csiperke mellett a szupermarketekben leggyakrabban előforduló fajta, amely különleges állagával leginkább levesekben vagy töltelékként, húsok mellett érvényesül, rántott gombát ne ebből készítsünk. Jellemzően a kidőlt, korhadt fák törzsén találhatjuk meg és rengeteg szüretelhető le belőle egyszerre, hiszen csoportosan nő, szinte burjánzik. Próbáljunk fiatal példányokat gyűjteni, mert az idősek húsa már rágós.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...