Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őzlábgomba párizsi bundában

Őzlábgomba párizsi bundában
Őzlábgomba párizsi bundában
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nagy őzlábgomba nyár elejétől késő őszig terem, különösen kora ősszel igen gyakori. 
Lomb- és fenyőerdőben egyaránt fellelhető, különösen füves, ritkás, ligetes erdőben, akácosban, fiatalosban, irtásos, bokros helyeken, erdőszéleken, többnyire seregesen vagy boszorkánykörökben. Az erdők mélyén, sziklás vagy homokos talajon, sőt kertekben is előjön.
Amit a felhasználásáról érdemes tudni: levesnek, rántva, sütve vagy más gombás ételnek egyaránt jó. Fiatalon egyike a legjobb csemegegombáknak, eléggé állóképes és ritkán kukacos. Kirántva a gombakalapok halhúsra emlékeztető ízűek. Leszedve tovább fejlődik. Tönkje rostos, rágós, ezért azt megdarálva használjuk fel. Szárításra alkalmas, világosszürkés színűre szárad. Az idősebb gomba szárítva is rágós, a fiatal gomba pedig nyersen is ehető.
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Zsenge fejessalátával, tartármártásal adjuk asztalra. Könnyű, száraz fehérbor illik hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombákat kiválogatjuk, megtisztítjuk, a szárát eltávolítjuk (ezt más ételhez használjuk fel).
  2. A gombafejeket megtisztítjuk, megmossuk, majd lecsepegtetjük.
  3. A tojásokat összekeverjük a liszttel, a sóval, a tejjel és a fokhagymával. (Kicsit sűrűbb tésztát kapunk, mint a palacsintatészta.)
  4. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 38 403
elküldve: 2
receptkönyvben: 83
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: rántott ételek
kategória: tapas
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

panírozott gombafejek, gombafejek párizsiasan, rántott gombafejek, bundázott őzlábgomba

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

baglyo
baglyo Mon, 2012-10-22 22:01

Kedves Mártika és Feri!

Ma kis családom hirtelen felindulásból berontott az erdőbe, majd néhány óra elteltével élményekkel (szarvas, vadkan, holló stb.) és teli kosár őzlábgombával gazdagodva tért haza.
Mindezt koronázta az én sikerélményem, aminek eléréséhez a Ti receptetek segített hozzá.
Így a mai finom vacsoránkért mindannyiunk részéről köszönet és hála Nektek!
Holnap folyt. köv. :-)

bgsjl
Nyanya / bgsjl Wed, 2012-06-06 07:50

Kedves Mártika és Feri!
Az idei első "szerzeményeket" így készítettem el, nekünk ez a verzió nem jött be :(
Próbáltuk már csak lisztben forgatva kisütni, de úgy is túl olajos lett.
Az őzláb nálunk csak rántva finom!!!
Üdv: Julcsi

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2011-08-07 22:29

Kedves Mártika és Feri!
Tavaly nagyon sokat szedtünk itt a zempléni redőkben tányér méretűeket.
Remélem az idén is lesz rá lehetőség.
Egyébként könnyen összetéveszthető a gyilkos galócával,érdemes jól megnézni hogy a gallérja mozgó legyen nem pedig a szárral egybenőve.
Bár tudom ti ennek nagy szakértői vagytok csak azért írtam le hátha kezdő gombászok is olvassák.
Mint én pl.
Üdv:Bogi:o)

cherry41
cherry41 / cherry41 Sun, 2014-08-31 10:57

Szerintem nem a gyilkos galócával, hanem inkább a párducgalócával tévesztheto ossze!

pooczane.ildiko
pooczane.ildiko Mon, 2010-09-13 21:52

Jó a recept, én is így készítem. Jó, hogy megjegyeztétek, hogy az egyetlen gomba, amelyik szedés után még fejlődik. MIndenkinek csak ajánlani tudom. Jó éjaszakát, jó recepteket:)

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2010-09-14 07:05

Kedves Ildikó!

Köszönjük a hozzászólást!
További jó főzőcskézést kívánunk!

Üdvözlettel:
Mártika és Feri

384
gomba 8 nagy db
tojás 2 db
finomliszt 2 evőkanál
tej 1.5 dl
napraforgó olaj 1.5 dl
1 csipet
fokhagyma 0.5 gerezd