Amikor a köretből lesz az ebéd – inzulinrezisztenseknek is bevethető receptek!

Foglalkozni kell a gyerekkel, takarítani, boltba menni, de ebédelni is kéne, igaz? Vagy kifogytál az ihletből a home office-ban? Gyors megoldásokat mutatunk: köretekből! 

Karanténban azIR-barát étkezés is leegyszerűsödik, legalábbis én erre törekszem: hétköznap, hiába az otthoni munka, nekem is kevés időm marad főzni, kísérletezni, kivéve, ha előbb kelek fel, vagy éppen hétvége van. Gyorsan, kevés előkészületet igénylő ételeket tervezek az egyes napokra, kevesebb húst eszem, akkor is csak csirkét, halat, ami nagy szó egy kolbászért és sonkáért rajongó embernél. Már írom is, milyen ötletekkel vészelem át a hétköznapokat!

Ez is érdekelhet:

Inzulinrezisztensként ezekkel a kajákkal nem költök többet heti 8 ezernél

Továbbra is nagyon fontos, hogy IR-barátegészséges ételeket egyek, rákapcsoltam a sportban is, így a fehérjéknek is kiemelt szerep jut a karanténkonyhámban. Előtérben a lassú felszívódású szénhidrátok, de néha a gyorsat sem vonom meg magamtól. Van itthon egy csomó köretnek való, ilyen például a bulgur, amiből tabouleh-t csinálok sok-sok zöldséggel, előfordul, hogy csirke nélkül. A sok citrom, friss koriander elengedhetetlen!

Mit kezdjek a rengeteg, felhalmozott babkonzervvel? Oké, ez nem köret (bár én sokszor annak használom), unom a babfőzit, még akkor is, ha szeretem. Szóval lesz belőle saláta vagy chilis bab darált hússal, amit friss salátakeverékkel fogyasztok. Az IR-étrend egyik legjobb fejleménye, hogy szinte minden ételhez fogyasztok nyers zöldségeket, annyira megszoktam a diétámban a salátákat.

Említettem, hogy kevesebb a hús a tányéromon. Rájöttem viszont, hogy nagyon bejön a füstölt tofu - szintén fehérjében gazdag, kisütöm, és főtt quinoával összekeverem, zöldségekkel tálalom. A quinoaamúgy isnagy kedvenc, köretnek való alapanyag, amiből simán készíthetsz te is egytálételt. Tudom, drága mulatság, de viszonylag kevés kell belőle egy-egy adaghoz, nálam egy félkilós kiszerelés 6-7 étkezésre is elég volt.

Tésztákat is eszem, újabban a mindenféle hüvelyesekből készülteket próbálgatom, legyen az lencse, vöröslencse, feketebab. De a teljes kiőrlésű változatokkal is jó viszonyt ápolok, és egy jó tésztasalátát bármikor összedobok: fetával és koktélparadicsommal, csepp olívaolajjal végtelenül egyszerű és finom ételt kapok, különösen, ha majd nyáron friss bazsalikom is nő a konyhakertemben. De tulajdonképpen bármit keverhetsz a tészta mellé, amit szeretsz. Oké, ha van otthon vidékről egy kis házi sonka, bevallom, egy gyors tojásos-sonkás carbonárát (tudom, szalonnával kéne, de az nekem túl zsíros) simán bevágok, de azért nem ez, hanem a könnyedebb hozzávalók a jellemzőek.

Újburgonya szezonja van, amit magas víztartalma miatt simán eszem, akár magában, petrezselyemmel sütve, salátával: pikk-pakk átforgatom egy serpenyőben, sózom, borsozom. Ha neked ez így kevés, szeletelj egy kis szalonnát hozzá, forgasd össze őket, isteni ebédet kapsz végeredménynek.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?