Tényleg elég ECETTEL takarítani a lakásban? Itt a hatóság válasza!

Áttértél a környezettudatos takarításra, de nem vagy benne biztos, hogy az ecetes felmosás elegendő-e az egész lakás tisztán tartására?  Utánajártunk, mi az igazság!

Egyre inkább terjed a környezetbarát takarítás szokása, aminek mi is nagyon örülünk, már csak azért is, mert így kevesebb káros vegyszer éri el az élővizeinket. Az ecettel való fürdőszobai, konyhai tisztítás, felmosás óriási divat lett, nagy tételben fogynak a húszszázalékos ecetsavak a boltok polcairól. Viszont felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon ugyanolyan hatékonyságú takarítást végzünk-e a természetesnek tekinthető ecettel, mint a klóros vegyszerekkel, magyarul elegendő -e egy átlagos háztartásban az ecetes takarítás.

Ez is érdekelhet:

5 +1 dolog, amit soha ne tisztíts ecettel!

Kérdéseinkre Budapest Főváros KormányhivatalánakNépegészségügyi Főosztálya válaszolt.

A legfontosabb kérdésünk az volt, hogy milyen termékről mondhatjuk el, hogy az biztosan fertőtlenít.

“Fertőtlenítés céljára csak engedéllyel rendelkező biocid termék használható biztonságosan. Az engedélyezést csak a kellően hatásosnak bizonyuló termék kaphatja meg. Az ecettel való „fertőtlenítés” abból az okból kifolyólag nem biztonságos, hogy hatásossága nem bizonyított, hatásspektruma nem ismert pontosan” - magyarázza a hatóság, mit jelent pontosan, szakmailag a fertőtlenítés fogalma.

"Az ecet felhasználása takarításhoz (de nem fertőtlenítéshez!) megfelelő lehet, tisztító, vízkőoldó hatása közismert."

Viszont figyelmeztetnek, tekintettel arra, hogy az ecetsav erőteljesen savas kémhatású, takarítás előtt meg kell bizonyosodni, hogy a tisztítandó felület ellenáll-e az ecet maró hatásának.

Az ecetsav környezeti veszélyekkel nem rendelkezik.*

Ugyanakkor sose hagyjuk figyelmen kívül, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható legtöményebb ecetsav 20%-os, amely a felhasználás során bőr- és szemirritációt okozhat.

Nagyon fontos hangsúlyozni, különösen háztartási felhasználás során, hogy az ecetet klórtartalmú fertőtlenítőszerekkel elegyítve mérgező hatású klórgáz szabadul fel.

A fertőtlenítőszereket, valamint egyéb biocidokat minden esetben a címkén feltüntetett használati útmutatóban leírtak szerint kell felhasználni. Ha ezektől az információktól eltérően alkalmazzák az adott fertőtlenítőszert, a kívánt fertőtlenítő hatás elmaradhat, amely mikrobiológiai kockázatot rejthet magában” - összegzi a különbséget a Népegészségügyi Főosztály tájékoztatása.

Nagyon fontos lehet a következő információ, figyeljetek!

“Egy átlagos háztartásban fertőtlenítő hatású szerek folyamatos használata nem indokolt, kivéve otthon ápolt fertőző beteg környezetében, a háziorvos által tanácsolt módon és ideig.”

És hogy milyen környezeti terheket rónak a klóros fertőtlenítőszerek a környezetünkre?

“A klórtartalmú fertőtlenítőszerek környezetre gyakorolt hatása az összetételüktől függően igen változatos lehet. Ennek megállapításához az adott termék előállítója által meghatározott veszélyességi osztályba való besorolást szükséges alapul venni” - összegezte a hatóság.

Az biztos tehát, hogy nem szükséges a rendszeres fertőtlenítőszer-használat egy átlagos háztartásban, az ecet környezetbarát, a klóros anyagokat pedig használjuk felelősséggel, és mindig tájékozódjunk a terméken található címke alapján.

*(az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK rendelet

Címlapról ajánljuk

További cikkek