8 alapanyag, amivel kiválthatod a vaníliakivonatot

Nincs otthon vaníliakivonatod épp, amikor szükséged lenne rá, vagy egyszerűen nem is találod a boltban? Mutatjuk, mivel és hogyan tudod helyettesíteni.

A vaníliakivonat kényelmes és egyszerű megoldás a sütemények ízesítésére, de nem mindig könnyen beszerezhető, illetve mindig akkor fogy el, amikor szükség lenne rá. Szerencsére van megoldás: összegyűjtöttük, mivel és milyen módon tudod behelyettesíteni a vaníliakivonatot – ízben biztosan nem lesz a sütemény kárára a váltás.

8 alapanyag, amivel kiválthatod a vaníliakivonatot

Vaníliarúd

A palackozott vaníliakivonatot úgy állítják elő, hogy a vaníliarudat alkohol és víz keverékébe áztatják, ami kivonja a bab ízét. De akkor miért ne az egész vaníliarudat használnád? A vaníliarúdban található magokat kikaparhatod, és közvetlenül az ételekhez adhatod, míg az üres rudat párold meg tejben, vagy tedd kristálycukorba, ezáltal vaníliaízű tejet vagy vaníliacukrot kapsz.

Egy teáskanál vaníliakivonatot egy öt centiméteres vaníliarúddal helyettesíthetsz, tehát 1 tipikus vaníliarúd 3 teáskanál (1 evőkanál) kivonatnak felel meg.

Vaníliapaszta

A vaníliapaszta a vaníliarúd belsejében lévő apró magvakból készül. A vaníliarudat felhasítod, így a fekete magvakat ki lehet kaparni, és összegyűjtve pasztát készíthetsz belőle. A pasztát általában kis tégelyekben árulják, és gyakran használják a tiszta vaníliakivonat ízletes (és vitathatatlanul finomabb) alternatívájaként.

Olyan ételeknél érdemes használni, ahol a vanília a fő íz, például a házi vanília fagylaltban. Ráadásul nagyon jól mutatnak az ételben az apró vaníliamagpöttyök.

A szükséges helyettesítési arányokhoz nézd meg a csomagolást, ott mindig feltüntetik ezt az információt.

Juharszirup

A juharszirup határozottan nem csak palacsintához való – jó vaníliakivonat-helyettesítő is! Az igazi juharszirup kellemes, karamellszerű ízt kölcsönöz az ételeknek.

Sütésnél 1:1arányban tudod helyettesíteni a vaníliakivonatot, majd ízlés szerint növelheted a mennyiséget, ha erőteljesebb juharszirupízt szeretnél. Ara viszont ügyelj, ha juharszirupot használsz vaníliakivonat helyett, akkor a cukorból érdemes lesz visszavenni!

Méz

A méz kellemes meleg, gazdag ízt adhat különféle pékárukhoz, például az almás galette-hoz. Ha a mézet a vanília helyettesítőjeként szeretnéd használni, kezdj ugyanakkora mennyiséggel, és abból építkezz fölfelé.

A juharsziruphoz hasonlóan, ha mézet használsz a sütésnél, előfordulhat, hogy csökkentened kell a cukor mennyiségét.

Narancshéj

Édes, élénk ízével a citrushéj kiválóan megállja a helyét a vanília szerepében, ha mélyebb ízt szeretne adni főként a pékáruknak. Kezd azzal, hogy körülbelül 1/2 teáskanál narancshéjat használsz1 teáskanál vaníliakivonat helyettesítésére olyan receptekben, mint például egy epres torta. A narancshéj nyilvánvalóan nem olyan ízű, mint a vanília, de ugyanolyan frissességet kölcsönöz neki, mint a vaníliakivonat a desszerteknek.

Szerecsendió

Bár a szerecsendiót általában az ünnepi desszertekben és csemegékben jut érvényre, nem kell az év utolsó hónapjaiig várni ahhoz, hogy használhasd ezt a különleges fűszert. A szerecsendió meleg és édes jegyeinek köszönhetően kiválóan megállja a helyét a vaníliás banánpudingban.

Használj körülbelül 1/4 teáskanál szerecsendiót 1 teáskanál vaníliakivonat helyett, és fokozatosan növeld a mennyiségét, ha több ízt szeretne.

Mandulakivonat

Ha szereted a marcipán ízét, akkor valószínűleg tetszeni fog az erős, friss, enyhén virágos ízű mandulakivonat, amelyet a desszertekhez és pékárukhoz ajánlott löttyinteni. A mandulakivonat sokkal erősebb, mint a vanília, így egy kis mennyiség bőven elég belőle.

Kezdje azzal, hogy egynegyed-fele mennyiségű mandulakivonatot használsz a receptben előírt mennyiség helyett. Mivel a mandulakivonat általában jól párosítás a cseresznyével, kipróbálhatod bármilyen desszertben, ahol jelen van a bogyós gyümölcs.

Rum, bourbon, whisky, brandy, vaníliás vodka

A vaníliakivonatot úgy állítják elő, hogy a vaníliarudakat alkoholba áztatják, hogy kivonják az ízt, amitől a használt ételek enyhén alkoholos ízt vesznek fel. Hasonlóképpen, az olyan likőrök, mint a rum, a bourbon, a whisky és a pálinka adják ezt a halvány alkoholosságot, valamint a saját különleges ízüket, amikor pékárukban és desszertekben használják a vaníliakivonatot. Ezenkívül a tölgyfahordók, amelyekben a likőröket, például a bourbont érlelik, vaníliás ízt és aromát adhatnak a szeszes italoknak. És ha van kéznél vaníliás vodka, akkor az tuti módszer, hogy egy kis vaníliaízt adj a desszertnek.

A vaníliakivonat helyett egyenlő mennyiségű likőrt használj. Próbáld ki ezeket a szeszes italokat olyan édességekben, mint a pekándiós pite vagy a brownie.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több mennyei recept itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek