Cukor helyett juharszirup - az egészséges választás. Tényleg jobban járunk vele?

Vajon tényleg érdemes lecserélni a cukrot juhar- vagy agávészirupra, ha egészségesebben szeretnénk étkezni?

Jó pár éve betörtek a hazai egészségtudatos piacra a természetes édesítők a cukor alternatíváiként. Közéjük tartozik pl. a nagy népszerűségnek örvendő juhar- vagy agavészirup is. Vajon tényleg jobban járunk velük, mintha cukrot fogyasztanánk?

Juharszirup - a pufi palacsinták kötelező kelléke

Juharsziruppal a legtöbben filmekben, a klasszikus amerikai palacsintához használt öntetként találkozhattunk először. Aztán jó pár éve megérkezett hazánkba is ez az édes nyersanyag, lássuk, hogy mi helyett és miért is érdemes használnunk!

A juharszirupot legnagyobb mennyiségében az észak-amerikai cukorjuharfa nedvéből nyerik. Kémiai összetételét tekintve elsősorban szukrózt (szacharóz) tartalmaz, amely egy ún. diszacharid: glükóz és fruktóz molekulákból épül fel. Mivel ugyanez a kémiai szerkezet jellemző a hétköznapi étkezési cukorra is, ezért cukorbetegeknek vagy diétázóknak más édesítésre alkalmas nyersanyag után kell nézni.

Az íze karamellás, a színe is ehhez hasonlóan alakul sötét vagy világosabb árnyalatban. Nem elhanyagolható, hogy körülbelül 40 liter juharfanedvből nyernek ki 1 liter szirupot, éppen a munkaigénye miatt nem mondható olcsónak a boltok polcain lévő termék. De nézzük a beltartalmi értéket, miért is érdemes, mikor célszerű használni ezt az Amerikából érkezett élelmiszert?

100 g juharszirup 260 kcal-t és 67 g szénhidrátot tartalmaz, glikémiás indexe 54. Hasonlítsuk össze az idehaza használt mézünkkel! A méz kalóriatartalma 304 kcal, szénhidráttartalma 82 g, glikémiás indexe 55. Mangánt és cinket, valamint B5 és B2 vitamint is tartalmaz, de a méznek például magasabb a vitamintartalma. Felhasználható édességek, de akár főételek vagy saláták elkészítéséhez is.

Hazánkban is felütötte a fejét egy időben az ún. juharszirup-diéta, amiről dietetikus kollégám cikkét itt olvashatjátok.

Agávészirup

Az agávészirupot egy trópusi kaktuszféléből, a leginkább Mexikóban és Amerikában őshonos agávéból nyerik. A kiváló marketingnek köszönhetően ezt a nyersanyagot is szívesen használják a tudatosabb vásárlók, ám fontos tudni, hogy a cukorbetegeknek vagy az inzulinrezisztenseknek nem ajánlott, hiszen magas fruktóztartalma elősegítheti az ún. metabolikus szindróma kialakulását, a vérzsírok közé tartozó trigliceridek megemelkedését. 100 grammban 73 g szénhidrát és közel 300 kcal található. Glikémiás indexe ~30, ez az érték alacsonynak számít, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel. Az édesítőereje a mézének felel meg, de az ára magasabb. Felhasználják édesítésre, tehát leginkább süteményekhez, salátákhoz, de létezik por formája is, ami nem befolyásolja a recepteket víztartalmával.

Összességében: ha változatosságra vágyunk, akkor a cukorhoz hasonlóan mértéket tartva mindkét szirupot használhatjuk az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben, de fogyókúránk idején, illetve ha pl. inzulinrezisztenciával élünk, akkor édesítésre elsősorban ne ezeket, hanem energia- és szénhidrátmentes édesítőszereket használjunk. Amennyiben mégis juhar- vagy agávészirupot fogyasztunk, akkor energia- és szénhidráttartalmukat minden esetben be kell számolni a napi ajánlott mennyiségbe.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek