Vanília, a nélkülözhetetlen

Vanília, valamilyen formában, jó, ha van otthon! Ez az édeskés, illatos és aromás fűszer a legtöbb süteményben nélkülözhetetlen, de sok más édességet is izgalmasabbá tesz.

Vanília alapvetően vaníliás cukor formában szokott előfordulni a háztartásokban, bár mostanában szerencsére egyre inkább divatba jött az igazi vaníliarúd. Aki egyszer ezt kipróbálta, aligha fog visszatérni a vaníliás cukorhoz, még akkor sem, ha annak sokkal egyszerűbb a használata. Lehet vaníliakivonatot is kapni (sőt készíteni is, de erről majd lentebb), ez is teljesen jó megoldás, csak arra vigyázzunk, hogy ne keverjük össze a vaníliaaromával (aminek semmi köze a vaníliához).

A vaníliarudakat, ha rúdban vesszük, akkor nagyon vigyázzunk, hogy ne száradjanak ki, mert úgy elég nehéz lesz felhasználni. Tartsuk erre rendszeresített, jól záródó üvegcsövecskében vagy műanyag csövecskébent. Ha nincsen ilyenünk, akkor csak annyit vegyünk, amennyit hamar el tudunk használni. Kristálycukor közé is dughatjuk, így vanília aromájú cukrot készíthetünk. Ha használjuk, vigyázzunk, ennek ereje azonban nem ér fel a mű vaníliás cukoréval.

A vaníliarudat felhasználáskor hegyes késsel vágjuk hosszában félbe és kaparjuk ki belőle alaposan a benne található apró kis szemeket. A héját kristálycukorba dughatjuk vagy felfőzhetjük, de az ételbe ne rakjuk bele.

Vaníliakivonat készítése: egy vaníliarudat vágjunk félbe és öntsünk rá annyi alkoholt, hogy ellepje. Ez lehet gyógyszertári alkohol is vagy vodka, esetleg egy jó törköly, a lényeg, hogy semleges ízű legyen. Hagyjuk ázni és készen is van. Felhasználáskor vigyázzunk, hiszen ez egy alkoholos kivonat lesz, nem mindenbe való.

Vaníliafagyi: Igaz, hogy így télen nem túl aktuális, de a vaníliáról mégiscsak ez jut legelőszőr az eszünkbe. Vegyünk öt tojást, nekünk a sárgája kell most csak. Az öt sárgáját keverjük el alaposan 10-15 dkg cukorral (ízléstől függ, hogy milyen édesre szeretnénk a fagyit), egészen addig, ameddig elkezd fehéredni. Közben kaparjuk ki egy rúd vaníliából a szemeket és főzzük fel 3,5 dl tejszínnel (a héját is főzzük bele), vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. A meleg vaníliás levet picit hűtsük le, majd folyamatos keverés mellett elegyítsük a tojásos cukorral. Tegyük vissza melegedni, de most aztán kétszer annyira vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, legjobb, ha ott se hagyjuk, hanem folyamatosan keverjük kis lángon. Érezni fogjuk, ahogy lassan sűrűsödik. Ha már elég krémes, zárjuk el, hűtsük ki, tegyük előbb hűtőbe, majd ha áthűlt, akkor mélyhűtőbe. Félóránként keverjük át alaposan (fakanállal, de akár botturmixszal is lehet) egészen addig, ameddig a kívánt fagyottsági állapotot el nem érjük. Természetesen fagyigépben is készíthetjük.

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Hozzászólások (2)

Törölt felhasználó

úóóúf?dúfd?báfábdábásábgsábgsábágábááábgásbdbábáábáfbáábááágbábgábgáxábábáxbáxábábgáábábá

witch

Haliho, a kisbabad raszabadult a gepedre. :))

Törölt felhasználó

á?úúú855 bvx vbxá v xbv

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?