7+1 koratavaszi vitaminforrás

A téli zöldségek már fogyóban, a tavaszi dömping pedig még várat magára. De ne adjuk fel, van még hova fordulunk - íme 7+1 koratavaszi vitaminforrás!

Nagyon várjuk már a friss zöldségeket, de a kínálat sajnos még nem túl széles az idei termésekből. Persze azért nem kell teljesen kétségbeesni, találunk még egy-két zöldséget a polcokon, amelyek hozzájárulhatnak koratavaszi vitaminigényünk kielégítéséhez.

1. Hónapos retek

A retek az első friss C-vitaminforrások közé tartozik, magas kálium- és élelmirost-tartalmú. Fogyasszuk szendvicsekben, salátákban, én legjobban vékonyra szeletelve, tejföllel vagy görög joghurttal és kevés sóval szeretem.

2. Újhagyma

Ne dobjuk el az újhagyma zöld, ásványi anyagokban gazdag szárát! A hosszú, téli hónapok után ragadjunk meg minden falatnyi vitaminlehetőséget!

3. Medvehagyma

Van, aki szereti, van, aki kevésbé ezt a pár éve népszerűvé vált, vadon termő, szedhető növényfajtát. A medvehagyma a fokhagymához hasonló kedvező élettani hatásokkal rendelkezik: antibakteriális hatású, és egyes kutatások szerint még a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszhat. Legyünk óvatosan, csak megbízható helyen vásároljuk, levelei nagyon hasonlóak a mérgező gyöngyviráglevelekhez.

4. Édeskáposzta

Magas C-vitamin-, folsav-, kálium- és élelmi rosttartalmú zöldség, számtalan formájában része a hagyományos magyar konyhának. Fogyasszuk gyakran!

5. Cékla

A cékláról is csak jót lehet mondani: magas folsav-, C-vitamin-, magnézium- és káliumtartalmú gyökérzöldség. A maximális hatásért fogyasszuk nyersen, tegyük salátákba vagy szendvicskrémekbe!

Olvastad már?

Vérnyomáscsökkentés céklalével

6. Lilahagyma

A lilahagyma gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban. A vöröshagymához képest enyhébb ízű, ezért inkább alkalmas a nyers fogyasztásra. Használjuk salátákhoz, szeleteljük vékonyan (esti) szendvicsünkbe.

7. Lila(vörös)káposzta

Magas C- és K-vitamintartalmú, változatosan elkészíthető zöldség. Én legjobban vékony csíkokra vágva, joghurtos salátaként szeretem – na meg persze párolva egy jó sült mellé!

8. Póréhagyma

C-vitaminban és folsavban gazdag, szerintem méltánytalanul háttérbe szoruló hagymaféle. Fogyasszuk salátákban, szendvicsekkel, de a legjobb, ha fűszeres túrókrémmel óvatosan megtöltjük. Isteni lesz!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.