Nagyon várjuk már a friss zöldségeket, de a kínálat sajnos még nem túl széles az idei termésekből. Persze azért nem kell teljesen kétségbeesni, találunk még egy-két zöldséget a polcokon, amelyek hozzájárulhatnak koratavaszi vitaminigényünk kielégítéséhez.
1. Hónapos retek
A retek az első friss C-vitaminforrások közé tartozik, magas kálium- és élelmirost-tartalmú. Fogyasszuk szendvicsekben, salátákban, én legjobban vékonyra szeletelve, tejföllel vagy görög joghurttal és kevés sóval szeretem.
2. Újhagyma
Ne dobjuk el az újhagyma zöld, ásványi anyagokban gazdag szárát! A hosszú, téli hónapok után ragadjunk meg minden falatnyi vitaminlehetőséget!
3. Medvehagyma
Van, aki szereti, van, aki kevésbé ezt a pár éve népszerűvé vált, vadon termő, szedhető növényfajtát. A medvehagyma a fokhagymához hasonló kedvező élettani hatásokkal rendelkezik: antibakteriális hatású, és egyes kutatások szerint még a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszhat. Legyünk óvatosan, csak megbízható helyen vásároljuk, levelei nagyon hasonlóak a mérgező gyöngyviráglevelekhez.
4. Édeskáposzta
Magas C-vitamin-, folsav-, kálium- és élelmi rosttartalmú zöldség, számtalan formájában része a hagyományos magyar konyhának. Fogyasszuk gyakran!
5. Cékla
A cékláról is csak jót lehet mondani: magas folsav-, C-vitamin-, magnézium- és káliumtartalmú gyökérzöldség. A maximális hatásért fogyasszuk nyersen, tegyük salátákba vagy szendvicskrémekbe!
Olvastad már?
Vérnyomáscsökkentés céklalével
6. Lilahagyma
A lilahagyma gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban. A vöröshagymához képest enyhébb ízű, ezért inkább alkalmas a nyers fogyasztásra. Használjuk salátákhoz, szeleteljük vékonyan (esti) szendvicsünkbe.
7. Lila(vörös)káposzta
Magas C- és K-vitamintartalmú, változatosan elkészíthető zöldség. Én legjobban vékony csíkokra vágva, joghurtos salátaként szeretem – na meg persze párolva egy jó sült mellé!
8. Póréhagyma
C-vitaminban és folsavban gazdag, szerintem méltánytalanul háttérbe szoruló hagymaféle. Fogyasszuk salátákban, szendvicsekkel, de a legjobb, ha fűszeres túrókrémmel óvatosan megtöltjük. Isteni lesz!