7+1 koratavaszi vitaminforrás

A téli zöldségek már fogyóban, a tavaszi dömping pedig még várat magára. De ne adjuk fel, van még hova fordulunk - íme 7+1 koratavaszi vitaminforrás!

Nagyon várjuk már a friss zöldségeket, de a kínálat sajnos még nem túl széles az idei termésekből. Persze azért nem kell teljesen kétségbeesni, találunk még egy-két zöldséget a polcokon, amelyek hozzájárulhatnak koratavaszi vitaminigényünk kielégítéséhez.

1. Hónapos retek

A retek az első friss C-vitaminforrások közé tartozik, magas kálium- és élelmirost-tartalmú. Fogyasszuk szendvicsekben, salátákban, én legjobban vékonyra szeletelve, tejföllel vagy görög joghurttal és kevés sóval szeretem.

2. Újhagyma

Ne dobjuk el az újhagyma zöld, ásványi anyagokban gazdag szárát! A hosszú, téli hónapok után ragadjunk meg minden falatnyi vitaminlehetőséget!

3. Medvehagyma

Van, aki szereti, van, aki kevésbé ezt a pár éve népszerűvé vált, vadon termő, szedhető növényfajtát. A medvehagyma a fokhagymához hasonló kedvező élettani hatásokkal rendelkezik: antibakteriális hatású, és egyes kutatások szerint még a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszhat. Legyünk óvatosan, csak megbízható helyen vásároljuk, levelei nagyon hasonlóak a mérgező gyöngyviráglevelekhez.

4. Édeskáposzta

Magas C-vitamin-, folsav-, kálium- és élelmi rosttartalmú zöldség, számtalan formájában része a hagyományos magyar konyhának. Fogyasszuk gyakran!

5. Cékla

A cékláról is csak jót lehet mondani: magas folsav-, C-vitamin-, magnézium- és káliumtartalmú gyökérzöldség. A maximális hatásért fogyasszuk nyersen, tegyük salátákba vagy szendvicskrémekbe!

Olvastad már?

Vérnyomáscsökkentés céklalével

6. Lilahagyma

A lilahagyma gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban. A vöröshagymához képest enyhébb ízű, ezért inkább alkalmas a nyers fogyasztásra. Használjuk salátákhoz, szeleteljük vékonyan (esti) szendvicsünkbe.

7. Lila(vörös)káposzta

Magas C- és K-vitamintartalmú, változatosan elkészíthető zöldség. Én legjobban vékony csíkokra vágva, joghurtos salátaként szeretem – na meg persze párolva egy jó sült mellé!

8. Póréhagyma

C-vitaminban és folsavban gazdag, szerintem méltánytalanul háttérbe szoruló hagymaféle. Fogyasszuk salátákban, szendvicsekkel, de a legjobb, ha fűszeres túrókrémmel óvatosan megtöltjük. Isteni lesz!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...