7+1 koratavaszi vitaminforrás

A téli zöldségek már fogyóban, a tavaszi dömping pedig még várat magára. De ne adjuk fel, van még hova fordulunk - íme 7+1 koratavaszi vitaminforrás!

Nagyon várjuk már a friss zöldségeket, de a kínálat sajnos még nem túl széles az idei termésekből. Persze azért nem kell teljesen kétségbeesni, találunk még egy-két zöldséget a polcokon, amelyek hozzájárulhatnak koratavaszi vitaminigényünk kielégítéséhez.

1. Hónapos retek

A retek az első friss C-vitaminforrások közé tartozik, magas kálium- és élelmirost-tartalmú. Fogyasszuk szendvicsekben, salátákban, én legjobban vékonyra szeletelve, tejföllel vagy görög joghurttal és kevés sóval szeretem.

2. Újhagyma

Ne dobjuk el az újhagyma zöld, ásványi anyagokban gazdag szárát! A hosszú, téli hónapok után ragadjunk meg minden falatnyi vitaminlehetőséget!

3. Medvehagyma

Van, aki szereti, van, aki kevésbé ezt a pár éve népszerűvé vált, vadon termő, szedhető növényfajtát. A medvehagyma a fokhagymához hasonló kedvező élettani hatásokkal rendelkezik: antibakteriális hatású, és egyes kutatások szerint még a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszhat. Legyünk óvatosan, csak megbízható helyen vásároljuk, levelei nagyon hasonlóak a mérgező gyöngyviráglevelekhez.

4. Édeskáposzta

Magas C-vitamin-, folsav-, kálium- és élelmi rosttartalmú zöldség, számtalan formájában része a hagyományos magyar konyhának. Fogyasszuk gyakran!

5. Cékla

A cékláról is csak jót lehet mondani: magas folsav-, C-vitamin-, magnézium- és káliumtartalmú gyökérzöldség. A maximális hatásért fogyasszuk nyersen, tegyük salátákba vagy szendvicskrémekbe!

Olvastad már?

Vérnyomáscsökkentés céklalével

6. Lilahagyma

A lilahagyma gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban. A vöröshagymához képest enyhébb ízű, ezért inkább alkalmas a nyers fogyasztásra. Használjuk salátákhoz, szeleteljük vékonyan (esti) szendvicsünkbe.

7. Lila(vörös)káposzta

Magas C- és K-vitamintartalmú, változatosan elkészíthető zöldség. Én legjobban vékony csíkokra vágva, joghurtos salátaként szeretem – na meg persze párolva egy jó sült mellé!

8. Póréhagyma

C-vitaminban és folsavban gazdag, szerintem méltánytalanul háttérbe szoruló hagymaféle. Fogyasszuk salátákban, szendvicsekkel, de a legjobb, ha fűszeres túrókrémmel óvatosan megtöltjük. Isteni lesz!

Címlapról ajánljuk

Az éhség lassíthatja az öregedést – állítja az új kutatás

Mindenki tudja, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor annyira éhesek vagyunk, hogy gondolni sem bírunk másra. Üres hassal nem tudunk rendesen koncentrálni, nyűgösek vagyunk, sőt van, aki egyenesen irritált és ideges lesz az éhségtől. Egy legyeken végzett új kutatás szerint az éhség viszont nem is olyan rossz dolog, mivel lassíthatja az öregedést.

Kremmer Magdi