Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 ősrégi fűszer, amit ma is használunk - nézd meg, mit főzhetsz velük!

Az indiai, az arab és a keleti konyha aromás, illatos fűszereit évezredek óta használja az emberiség. Régen afrodiziákumként, gyógyításra is bevetették őket.

Az, hogy melyik fűszert mire használjuk, országonként eltérhet, azonban egy biztos: a legtöbb arab fűszer itthon is helyet kap a konyhapolcainkon. Ismerd meg a legősibb fűszereket!

Sáfrány

Amit mi sáfrányként ismerünk, az valójában a sáfrány virágának a bibéje, amit nem kis munka learatni, összegyűjteni. Már a Biblia is említést tesz a sáfrányról, vagyis igazán ősi fűszerről van szó, amit Egyiptomban is ismertek: levesek, mártások ízesítésére, színezésére használták. A perzsák az afrodiziákumként is ismert sáfránnyal szórták körbe a hitvesi ágyakat, Nagy Sándor katonáit pedig sáfránnyal gyógyították. Európával az arab kereskedők ismertették meg a fűszert a középkorban, ami a gazdagságot szimbolizálta évszázadokig. Jól illik rizsételekhez, halételekhez, és a curryporba is gyakran tesznek sáfrányt.

Kardamom

Az idegnyugtató hatásáról is ismert kardamom a sáfrány után az egyik legdrágább fűszer a világon. Az eredetileg Dél-Indiából származó növényből az ókori görögök parfümöt készítettek. Mi a mézeskalácshoz, édes süteményekhez használjuk, de pikáns ízt ad a halaknak, a szárnyasoknak és a tejjel készülő desszerteknek is. A kardamont az arabok a kávé ízesítésére is használják.

Kömény

A római köménnyel rokon kömény a Vörös-tenger környékéről származik, és a sáfrányhoz hasonlóan már a Bibliában is megemlítik. A kömény az egyik legrégebbi fűszer, már Krisztus előtti 3. évezredben is használták, és azóta sem csökkent a népszerűsége. Itthon is minden konyhaszekrény fűszerespolcán megtalálható. Az Ázsiából származó római köményt is egyre többet használjuk, például a Közel-Kelet lecsójában, a shakshukában.

Fahéj

A fahéj valójában a ceyloni fa lefejtett kérge, amivel az arabok nemcsak az édes, hanem a sós ételeket is ízesítik. Az ókori rómaiak úgy tartották, hogy a fahéj segít visszanyerni a lelki békénket, immunerősítő hatásáról pedig a mai napig ismert. Ugyan a fűszer Srí Lankáról és Indiából származik, a fahéj az egyik legnépszerűbb fűszer az arab konyhában, amit húsok, rizses ételek és desszertek ízesítéséhez is egyaránt használnak.

Szegfűbors

Az Indiából és Jamaicában is őshonos fűszert Európa későn, csak a 17. században ismerte meg. A szegfűborsot egy örökzöld fa vöröses gyümölcse rejti, egy fa évente körülbelül 50 kg szegfűborsot ad. A bors ízű, szegfűszeg illatú fűszer jól illik a különböző szószokhoz, mártásokhoz és a halételekhez, továbbá a currypor egyik elmaradhatatlan alkotóeleme.

Levélpetrezselyem

Ugyan a levélpetrezselyem eredetileg a Földközi-tenger és Dél-Európa tájain őshonos, ma már az egész világ elterjedt, és kedvelt fűszer. Nálunk a forró húslevesbe szórva, húsételekhez, salátákhoz, krumplihoz, mártásokhoz keverve terjedt el, az arab konyhában magában, apróra vágott hagymával, kuszkusszal és paradicsommal is előszeretettel fogyasztják.

Kurkuma

Az ízületi betegségek gyógyírjaként is ismert kurkuma különleges, karakteres aromája miatt jól illik a krémlevesekhez, mártásokhoz, az arab konyha a hús és rizsételek, valamint a levesek színezésére is használja. A Dél-, Délkelet-Ázsiából származó fűszer gyönyörű sárga színét a növény gyökerében lévő kurkumin adja, és a curryhez adva sárgára festi a fűszerkeveréket.

Szerecsendió

A Malajziában őshonos, de Brazíliában, Nyugat-Indiában és Madagaszkáron is termesztett fa termésének a magja itthon is kedvelt fűszer. Nálunk jellemzően az édes ételekhez használjuk, de főzelékek, zöldséglevesek, mártások és húsok finom ízesítője is lehet, azonban erős aromája miatt érdemes óvatosan bánni vele. Az arab konyhában a humuszt és a húsokat is fűszererezik a szerecsendióval.

Koriander

A Földközi-tenger térségéből származó növényt is régen felfedezte magának az emberiség. Habár a levele könnyen összetéveszthető a petrezselyemzölddel, de az illata és az íze egészen más. A Közel-Keleten és Ázsiában sült húsokhoz, pácokhoz és a káposztás fogásokhoz jól illik, de leveseket és salátákat is ízesthetünk vele.

+1 Currypor

A currypor valójában egy fűszerkeverék, ami fekete borsból, chiliből, római köményből, kurkumából, szegfűborsból, görögszénából, gyömbérből, szegfűszegből, fahéjból, kardamomból, sáfrányból és kurkumából állhat. Az arab, az indiai, valamint számos keleti konyha, és Európában is sokfelé használják. A fűszerek tökéletesen harmonizálnak egymással, és bármilyen szárnyashoz, rizsételhez kiválóan illenek.

Ezeket olvastad már?

via és via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pitypang54
pitypang54 Sun, 2019-04-07 11:11

Nagyon különböző a római kömény és a kömény íze, a keleti konyha a római köményt használja, így a shakshuka és a falafel is római köménnyel készül. Kár összekeverni a két a fűszert. Amúgy is elég zavaró, hogy számos receptben csak simán köményt írnak, amikor egyértelműen római köményről van szó. Nem ugyanaz a kettő, nagyon nem!