Itt az új gasztrogeneráció: gyerekek, akik matematika és nyelvtan mellett főzni is tanulnak

Babázás, fogócska, és társasjáték mellett sok gyerek a konyha felé veszi az irányt. De nem azért, hogy nassoljon, hanem, hogy saját maga üssön össze valami finomat.

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a gasztronómia, és az, hogy milyen minőségű étel kerül a tányérunkra. A főzés sokszor egyfajta önmegvalósítás is, amihez nélkülözhetetlen a kreativitás, amire a gyerekek kifejezetten fogékonyak.

Mini szakácsok külföldön

Külföldön már léteznek olyan iskolák, kezdeményezések - mint például a New York-i One World Project és a Seattle-i The Northwest School -, amelyek keretén belül a gyerekek megtanulhatnak sütni, főzni, miközben szabadjára engedhetik a fantáziájukat. Sőt, a Seatle-i iskola kávézójában a gyerekek süteményeit meg is lehet vásárolni.

Az egészen új megközelítés alapján működő iskolák megismertetik a gyerekekkel az alapanyagokat, és azt, hogy miből milyen ételt lehet készíteni. A Raddish Kids és a Kidstir online kurzusokat is indítanak, ahol fokozatosan haladhatnak előre a kicsik és a nagyobbak is a gasztronómia izgalmas világában.

Raddish Kids

A Raddish Kids az otthoni online tanulást népszerűsíti: a gyerekek illusztrációkkal ellátott kártyákat kapnak, amik segítenek neki abban, hogy lépésről lépésre megtanuljanak főzni. Korosztály szerint csoportosítják a kurzusokat, és azok a gyerekek, akik személyesen is részt tudnak venni a foglalkozásokon szép, színes kötényeket kapnak, valamint minőségi konyhai eszközökkel főzhetnek. Az itt tanuló mini séfeknek segítenek elsajátítani a különböző konyhai fortélyokat, fejleszteni a készségeiket, szabad teret engednek nekik a kísérletezésre, és rávezetik őket, hogy főzni szórakozva is lehet.

Kidstir

A Kidstirnél hisznek abban, hogy a gyerekeknek minél több mindent meg kell ismerniük a világból, amihez igyekeznek megteremteni az ideális terepet. Az alapítók azt vallják, hogy a gyerekek a sütés-főzés készségének elsajátításával boldogabbak, magabiztosabbak lehetnek, és kinyílik a világ számukra. A projekt a Happy Cooking Kits-szel indult, ami megmutatta a szülőknek is, miként lehet játszva főzni a gyerekekkel. Küldetésük, hogy a gyerekek ne csak megegyék, hanem megismerjék az alapanyagokat, és el tudják készíteni az ételeket. A termelőktől való vásárlásra tanítják őket, vagyis a megbízható, fenntartható gazdaságot részesítik előnyben, valamint a saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök előnyeire is felhívják a figyelmüket. Megtanítják őket helyesen választani, és ezáltal is önálló felnőtté válni, aki nem feszeng a konyhában.

One World Project

Az One World Project létrehozói úgy tartják, hogy az oktatás idővel átalakul amiknek ők is a szerves részei. Kézműves programokat szerveznek a gyerekeknek és az egész családnak, mellette pedig spanyol nyelvet is tanulhatnak a kicsik. Támogatják a gyerekeket, hogy a világot egy színes, sokféle helynek éljék meg, ahol mindenre, amit szeretnének lehetőségük van. Fontosnak tartják a természetvédelmet, és a környezettudatos életmódot, ez alapján szervezik a foglalkozásaikat és a táboraikat is.

Magyarország

Ugyan itthon még nincs nagy kultúrája az oktatásban a főzésnek, azonban a jelenség nem teljesen ismeretlen. Nálunk az Iskolakert program támogatja a gyerekek tudatos felnőtté válását: a gyerekek vethetik el a magokat, gondozhatják a növényeket, és ha beértek, szó szerint arathatják le a gyümölcsöket, zöldségeket. A program fővédnöke Bálint György, akinél jobb kezekben nem is lehetnének a gyerekek, ha kertről és növénygondozásról van szó. A programban résztvevő iskolások nemcsak a zöldségeket, gyümölcsöket és a dísznövényeket ismerik meg, hanem fejlődik a problémamegoldó képességük, a kreativitásuk, az önállóságuk és az együttműködő képességük is.

Ezeket olvastad már?

viaés via

Címlapról ajánljuk

További cikkek