5 tapasztalat kezdő vegáknak

Szigorúan személyes beszámoló következik, kvázi egy vegavallomás. Így lettem én anno vegetáriánus, és ha te is kacérkodsz a húshagyással, ezekre a dolgokra jobb, ha felkészülsz!

Önuralom

Ha vegetáriánus vagy, az előnyös tulajdonságaid közül az önuralmad fog a legjobban fejlődni! Először is, hogy ne csábulj el egy grillcsirke vagy egyéb más illatos husi láttán. Másrészt ahhoz sem kis visszafogottság kell, hogy az ismerősök kommentárjait meg bírd állni szó nélkül. Jobb, ha felkészülsz, egy vegetáriánusnak még a XXI. században is számolnia kell a gúnyos vagy bíráló megjegyzésekkel. De hidegvér! A csirkesült helyett válassz még zamatosabb sült zöldséget, a „beszólóknak" pedig legyen egy frappáns, de ne bántó válaszod.

Ovo? Lakto? Ovo-lakto? Vegán?

Melyiket is szeressem? Ebben senki sem segíthet, neked kell eldöntened! Ha tanácstalan vagy, próbáld ki mindet, és amelyik a legjobban „tetszik", válaszd azt! Az ovo vegák esznek tojást is, de tejtermékeket nem, a lakto vegák pedig fordítva. Én ovo-lakto vegetáriánus vagyok, mert el sem tudom képzelni az életemet és az ételemet tej, sajt vagy tojás nélkül!

Tippek és tanácsok vegánoknak >>

A rántottsajt-effektus

Ha vegaként étterembe mész, lehet, hogy jobb, ha otthon belakmározol előtte! A legtöbb helyen ugyanis csak egy-két leves, a rántott sajt vagy gomba, a köretek, a savanyúságok és a desszertek húsmentesek... A helyzet azonban javul! Manapság már egyre több étterem készül vegamenüvel, és a vegetáriánus vendéglők száma is emelkedik!

Rejtett „husik"

Nem elég a legjobb szándék, néha a tudatos vásárlói szokásokkal is fel kell magad vértezned, ha nem akarsz akaratlanul állati eredetű eledeleket enni. Az egyik ilyen csapda a zselatin, amit még E-441 néven is jelezhetnek a gyártók. Ez a csontból főzött sűrítő, zselésítő anyag pedig ott van a joghurtokban, krémekben, sütikben, hidegtálakban, és ki tudja, hogy még mikben bujkál...

A véletlen bajjal jár

Ha már egy ideje hús nélkül élsz, a véletlen húsevés gyomorfájást idézhet elő. Sajnos nem a levegőbe beszélek... Egy – amúgy vegetáriánusnak nevezett – pizzán hajszálvékony sonkaréteg lapult a paradicsomszósz, a zöldséghalom és a sajt alatt. Nem vettem észre időben... Bár a felfedezés után a maradékot ott hagytam, a gyomorfájást már nem úsztam meg. Tehát, ha véletlenül húst eszel, vagy éppen úgy döntesz, felhagysz a vegasággal, készülj fel a hasi kellemetlenségekre.

Vegetáriánus receptjeinkért kattints ide! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek