r
Nosalty Logó

Pizzatészta, paradicsomszósz

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Petra
Pizzatészta, paradicsomszósz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A szószhoz

Összesen 381 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A szószhoz

Összesen 2287 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A szószhoz

Összesen 181 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    928.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    123.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    177 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1830 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 381 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58 g

Zsír

  • Összesen
    46.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5572.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    231 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    661 mg
  • Nátrium
    4331 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    405.1 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    741.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    326 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1060 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10980 micro
  • Lut-zea
    431 micro
Összesen 2287 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    439.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    865 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 181 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A szószhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést (fészket) készítünk. A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük. Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Amikor már a liszt nagyjából felvette a vizet, hozzáadjuk az olajat is. Mikor nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát. Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és min. 60 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre
  2. Ez a tésztamennyiség három közepes méretű pizzához elegendő, következésképpen a pihentetés után a tésztabucit három egyenlő részre osztjuk. (Amennyiben nem szeretnénk ennyi pizzát készíteni, tiszta nejlonzacskóba téve lefagyaszthatunk belőle.) A munkafelületet lisztezzük, és olyan vékonyra nyújtjuk a pizzát (közben ügyelnünk arra, hogy azért nagyjából kör alakú végeredményt kapjunk), amennyire csak tudjuk.
  3. A paradicsomszószhoz a vékonyra szeletelt fokhagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáöntjük a paradicsomot, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, és 20 percig főzzük. A paradicsomdarabok elvileg a végéra szétfőnek, ha mégsem teljesen pürés a szósz, villával szétnyomkodjuk a paradicsomdarabokat.
  4. Nincs más hátra, mint a kinyújtott tésztát vékonyan megkenjük a szósszal, rátesszük a kívánt feltétet, és mehet is a sütőbe 8-12 percre (sütő típusától, legmagasabb hőmérséklettől függően; nálam 11 perc alatt készült el).
  • Sütés ideje: 11 perc
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 131
  • 7 napos nézettség: 601
  • Össznézettség: 441030
  • Feltöltés dátuma: 2007. november 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A sokak fejében lakozó tévhit ellenére úgy gondolom, hogy a pizzatészta készítése egyáltalán nem egy ördöngős dolog. Sőt kifejezetten egyszerű, ráadásul pikk-pakk megvan. A paradicsomszósz főzése sem egy nagy durranás. A feltétet pedig kedvünk szerint variálhatjuk, így megunni sem nagyon lehet. Akkor miért ne készítenénk el pizzánkat otthon saját magunk, ahelyett, hogy megint a pizzafutár számát keresgéljük lázasan?

Hozzászólások

Törölt felhasználó

A tésztát 3 különböz? tepsiben sütöm? És az nagy gond, ha a bazsalikomot kihagyom? Válaszát el?re köszönöm!

Petra

egymás után lehet csak sütni a pizzákat, így ugyanabban a tepsiben is lehet készíteni nem nagy gond, csak éppen sokkal finomabb bazsalikommal:-)

Törölt felhasználó

Nagyon finom volt a pizza, de nekem nagyon hamar kiszáradt. Ti mit csináltok vele, hogy ne legyen olyan kemény amikor kihült?

Törölt felhasználó

Sziasztok, a pizzatésztát sütés el?tt h?t?be szoktam tenni (kb.20perc), és utána a legmagasabb h?fokon sütöm, így nagyon szép vékony és ropogós lesz!

Törölt felhasználó

Szabad javasolnom? :-) Jobb lesz a tészta állaga, ha fele rétes fele finomlisztet használunk. A bucikra osztás után még pihentetjük egy kicsit, hogy újra megkeljen, sokkal könnyebben kezelhet?, nyújtható, puhább lesz a sütés után. Encike: Sajnos egy rendes kemence nélkül nem lesz igazi puha és ropogós, én 320 fok környékén szoktam a legjobbakat sütni, kb. 2 perc alatt. 280 °C alatt már nem az igazi. Amíg ez nem volt addig persze süt?ben sütöttem én is. Oda egy konzervdobozba (vagy hasonlóban) érdemes vizet tölteni, akkor nem szárad ki annyira a tészta. Én a fokhagymát olivaolajba szoktam szétnyomni egy csészébe. Amikor kinyújtom a tésztát és ráöntöm a paradicsomszószt, akkor teszek rá egy teáskanálnyit a fokhagymás olivából. Sokkal frissebbek az ízek így, mert ha az elején teszed hozzá a sok h?kezelés miatt szinte teljesen elveszik bel?le. Persze nem mindegyik típusúra kell fokhagyma. A friss bazsalikomot a szósz f?zés vége el?tt pár perccel add hozzá, a szárítottat lehet hamarabb is szintén az el?bbiek miatt.

Petra

kedves Luyigi Persze, hogy ! köszi a tippet, egyszer kipróbálom így is!

Margosz

Nekem is szabad javasolnom? :o) Kollegan?mt?l került hozzám egy gyors pizzarecept (tehát az eredete számomra nem ismert), amit keleszteni sem kell. Rohanó világunkban már többször hasznát vettem. A sok éleszt? miatt ezt a receptet sem szabad túlzába vinni, de olykor megesik, hogy gyorsan kell. Viszont nem is kell t?le megijedni, mert NAGYON FINOM! Az el?készületekkel együtt kb. 1 óra múlva már kész az els? adag és fogyasztásra vár :o) Hozzávalók: 50 dkg liszt (+ kb.15 dkg-ot hozzá kellett tennem, mert felvette) 2 ek. olaj 4 dl langyos víz 1 kocka éleszt? 1 tk só 1 tk cukor Összeálllítás: A langyos vízbe beleteszem az elmorzsolt éleszt?t, elkeverem, majd jöhet a cukor, a só és az olaj. (nem kell felfuttatni az éleszt?t!) A liszthez adom a folyékony hozzávalókat. Elkészítem a tésztát. Gázos tepsihez kétfelé osztom, kerek pizzasüt?höz pedig háromfelé. Utána kinyújtom és az olajozott tepsibe igazítom, majd jöhet a feltét és be a süt?be. Utána dolgozom a következ? adaggal. Eddig még mindenkinek ízlett és nem csak a szájuk, hanem leginkább a szemük árulta el :o)))))

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Miben más a szaritott éleszt? mint a friss? Te melyiket használod inkább? A szaritott éleszt? nem akkora kalóriabomba? Várom válaszod

Törölt felhasználó

Krisztina95! A friss és a szárított éleszt? csupán a víztartalmában különbözik egymástól, kalóriaértékük nagyjából azonos: 1 dkg = 10 kcal. Egy tepsi süteményhez 2-2,5 dkg elegend?, tehát semmilyen formában sem kalóriabomba! A többit majd Petra elmondja...

Törölt felhasználó

Elkészítettem a leírás szerint. Olyan sós lett, hogy az ehetetlenség határát súrolja. Azt gondolom, hogy másfél ek. helyett érdemes lenne másfél teáskanával számolni.

Törölt felhasználó

Én is megcsináltam, és nekem is nagyon sós lett. Máskülönben nagyon jó, máskor is ezt a receptet fogom használni csak fele mennyiség? sóval. Én még a szélébe tekertem sajtot és így az sem lett száraz.

Törölt felhasználó

GyGitta! valamit akkor te nagyon elronthattál (lehet a feltétben volt valami sós),mert én már nem egyszer csináltam meg Petra pizza tésztáját és mindig tökéletes volt!!!!

Törölt felhasználó

Ha a tésztába raktok kihült f?tt áttört krumplit az nagyon finommá, lággyá teszi. 1 kiló liszthez 3 közepest durván. jó f?z?cskézést!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Ez a recept eredetileg Jamie Olivert?l származik az egyik m?sorában él?ben csinálta. A rétesliszt és finomliszt 50-50% kombó az nagyon jó, jobb lesz a pizzatészta sokkal de a SZÁRÍTOTT ÉLESZT?T SENKINEK SE AJÁNLOM!!!! Tapasztalat... Feleannyira nem kel meg, s?t van hogy egyáltalán nem. Helyette használjatok 1 fél csomag éleszt?t kis cukorral langyos vízben felfutattva utána a tésztát összegyúrva meleghelyen jól megkeleszteni és olyan pizza lesz bel?le hogy olyant még nem ettetek... Persze mindenb?l ugyanannyi, mint a receptben leírtak. Ja, és a legegyszer?bb szósz sima konzerv paradicsom (paszírozott) kevés olivaolaj, oregánó, bazsalikom ha szereted akkor kevés fokhagyma. F?sulira járok, albérletben lakok, féléve pizzán élek. Elhihetitek hogy ezt kitapasztaltam. Mindenkinek jó pizzakészítést!

Törölt felhasználó

Sziasztok! A burgonya nem rossz ötlet a tésztába, a töki pomposnál szenzációs lesz t?le a végeredmény, és másnap egy kis melegítés után is csodás...

Törölt felhasználó

Én feleannyi sót tettem bele, így épp jó volt, másfél ev?kanálnyival nekem eszméletlen sós lett volna. Amúgy jó tészta, szép vékonyra lehet nyújtani, gyorsan megsül a forró süt?ben.

Törölt felhasználó

Ez a pizza recept nekünk nagyon ízlett!!! Így tökéletes a tészta, ahogy van, de szártott éleszt? helyett én is a hagyományosat használtam (a szárítottal eddig mindig pórul jártam...). Tökéletesen nyújtható és formázható, nem ragad, pont olyan lesz, amilyennek lennie kell (én most csak réteslisztb?l készítettem, kelt tésztáknál nem igazán szeretem a sima lisztet, mert attól mindig ragacsosak lesznek, maximum 1/4 rész simát szoktam bele tenni). Eddig ezen kívül csak a Töki Pompos krumplis tésztáját szerettük pizzatésztaként is alkalmazni, de ez a recepet most meggy?zött minket! Köszönet érte Petra! :)

Hozzávalók

A tésztához

A szószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek