DASH – a legjobb diéta az egészségért

A DASH diétát a 90-es években alkották meg a magas vérnyomás kezelésére. Hatékonyságát azóta is számos kutatás vizsgálja. Az eredmények ígéretesek – a DASH diéta tényleg jó!

A diéta neve a kutatási program nevéből képzett mozaikszó: Dietary Approaches to Stop Hypertension ~ diétás étrend a magas vérnyomás megállításáért.

A fejlett országokban, hazánkban is vezető megbetegedési illetve halálokok a szív- és érrendszeri betegségek. A betegségek hátterében gyakran áll a magasvérnyomás-betegség, amelynek kezelési lehetőségeit több irányban keresik, ezek közül az egyik a táplálkozás.

Korábban elsősorban a só- és az alkoholfogyasztás megszorítását, illetve a testtömeg csökkentését javasolták magas vérnyomás esetén. A DASH diéta összeállításakor azonban inkább a táplálkozási szokásokra és azok megváltoztatására koncentráltak. Megfigyelték, hogy ha az átlagos étkezési szokásokhoz képest több zöldség és gyümölcs kerül az étrendbe, miközben a kalcium- és fehérjebevitel is nő, akkor csökken a vérnyomás. Fontos volt továbbá, hogy az étrend tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalma segítse a szív- és érrendszer egészségének megőrzését.

A DASH diéta alapelemei

Mindezek figyelembevételével olyan diétát állítottak össze, amely káliumban, kalciumban, magnéziumban, élelmi rostokban és fehérjében gazdag, miközben alacsony a telített-, valamint a transzzsírsavtartalma. Ez a DASH étrend:

  • alapja a zöldségek, a gyümölcsök és a zsírszegény tejtermékek;
  • részét képezik a halak, a szárnyasok, a hüvelyesek, az olajos magvak és a növényi olajok;
  • a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő mennyiségű sót (nátrium) tartalmaz;
  • korlátozza az édességek, cukrozott italok és a vörös húsok fogyasztását.

Az étrend alkalmazásának hatékonyságát éveken keresztül több kutatás vizsgálta. Az eredmények elemzése során kiderült, hogy a DASH diéta nem csupán a magas vérnyomást csökkenti, hanem a vér koleszterinszintjét is, továbbá egyes rákbetegségek, szívbetegségek, a stroke, a vesekő valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A diéta kidolgozása óta eltelt időben bebizonyosodott, hogy a vérnyomás csökkentésének érdekében valóban kedvező hatású étrendünk nátriumtartalmának korlátozása, vagyis a sófogyasztás megszorítása illetve túlsúly esetén a fogyás is. Bár a DASH diéta kidolgozásának kezdetben nem volt célja a fogyókúra, az elhízás visszaszorítása érdekében a diétát továbbfejlesztették. Az étrend a módosítások által kevesebb keményítőt és finomított gabonafélét tartalmaz, és egyéni tápláltsági állapothoz és kondícióhoz szabottan több változatban is létezik, alacsonyabb kalória- és nátriumtartalommal.

Olvastad már?

Sóból (is) megárt a sok

Tényleg a legegészségesebb étrend

A U.S.News & World Report idén már 5. alkalommal kért fel táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértőket arra, hogy meghatározott szempontok alapján értékeljék és ezáltal rangsorolják a legismertebb diétákat. Céljuk, hogy könnyebbé váljon megtalálni a számunkra leginkább megfelelőt.

Véleményezték, hogy adott diéta mennyire

  • betartható;
  • hatásos a testsúlycsökkentésben rövid, illetve hosszú távon;
  • kiegyensúlyozott – azaz a kellő mennyiségben tartalmazza-e a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket;
  • biztonságos az egészség megőrzése szempontjából;
  • hatékony a cukorbetegség valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, kezelésében.

Az eredmények alapján idén a DASH diéta lett az első az egészséges diéták, a cukorbetegség diétái között, valamint – akárcsak az elmúlt 4 évben – az összesített rangsorban is. De mielőtt úgy döntenél, hogy ez a diéta biztosan neked való – kérd ki orvosod véleményét, és kérd dietetikus segítségét is!

Címlapról ajánljuk

További cikkek