Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 étel, aminek semmi keresnivalója a hűtőben a profik szerint

A séfek megmondják a tutit, azaz hogy mi az, amit teljesen feleslegesen rakunk a hűtőbe!
Téged is zavar, hogy ha kiveszed a vajat a hűtőből, legalább 15 percet kell várnod ahhoz, hogy rendesen megkenhesd vele a kenyered? Hiába kerek és piros a hűtőben tárolt paradicsom, nincsen semmi íze? Vannak ételek, amelyeket sokan feleslegesen tárolunk a hűtőben, a Food and Wine csapata azonban most külföldi séfek tanácsával annak járt utána, melyek azok az élelmiszerek, amelyek szobahőmérsékleten még jobban is bírják, mintha hűtőben lennének tárolva. 
 

1. Ketchup

A ketchupnak alapvetően semmi szüksége arra, hogy hűtőben tartsuk, a paradicsomos szószban lévő savak ugyanis tökéletesen tartósítják a szószt, legalábbis akkor, ha nem két évbe telik kiüríteni egy flakont. Ha csak ritkán nyomsz ketchupot az ételed mellé, valóban érdemes hűtőben tárolnod, máskülönben elég, ha csak valamelyik polcon pihenteted. 
 
 

2. Mozzarella 

Igencsak meglepő, de a mozzarella sem igényel feltétlenül hűtést. Ebben a nagy melegben mi is azt ajánljuk, hogy inkább hűtőben tárold a sajtot, ha viszont fogyasztás előtt egy nappal kiveszed a jégről, és szobahőmérsékleten a saját levében hagyod, nem fog megsavanyodni és megromlani, csak jóval krémesebb és puhább lesz. 

3. Csonthéjas gyümölcsök

Őszibarack, sárgabarack, szilva, nektarin, ringló – ezek a gyümölcsök sokkal finomabbak és érettebbek lesznek akkor, ha vásárlás után nem kerülnek a hűtőbe. 

4. Majonéz

A ketchuphoz hasonlóan a majonéz is simán eláll a polcon, hűtés nélkül. Fontos, hogy ez csak a bolti majonézre vonatkozik, valamint arra is kell figyelni, hogy a flakon szájára és/vagy a majonézes üvegbe ne kerüljenek ételdarabok, és ne is együnk bele közvetlenül, akkor ugyanis gyorsan megromolhat! 

5. Csokoládé

Néhány háztartásban még a csokit is szokás hűtőben tartani azért, hogy minél tovább elálljon. Sajnos azonban a hűtőben tárolt csoki nemhogy nem marad friss, ízre és állagra sem lesz már olyan, mint volt, valamint az aromák is eltűnnek belőle alacsony hőmérsékleten. 

6. Paradicsom

Na ha valaminek, akkor a paradicsomnak kifejezetten rosszat tesz a hűtés. A konyhában szobahőmérsékleten tárolva a paradicsom HETEKIG képes friss maradni, ráadásul ízesebb is lesz, és nem kásásodik meg úgy, mintha a hűtőben fagyoskodna. 

 

7. Mogyorókrém

Soha! A mogyorókrémben lévő alapanyagok hideg hatására szétválnak, a krémes massza darabos lesz, színe pedig kiszürkül, elfehéredik. Közel sem lesz már olyan ínycsiklandó! 

8. Lágy, nemespenészes sajtok 

A hosszú időn át érlelt sajtokat bár valóban hűvös sötét helyen tárolják az előállítás során, a csupán 4-5 °C-os hideg ezeknek az ételeknek sem tesz jót. Az olyan sajtokat, mint például a camembert, nyugodtan tárolhatod egy hűvösebb kamrában vagy spájzban, felvágás után viszont már ajánlott hűtőbe tenni ( a sajt miután már nincs teljesen lefedve keményebb kérgével, könnyebben romlik). A mozzarellához hasonlóan a lágy sajtokat is nyugodtan melegítheted néhány órán keresztül szobahőmérsékleten még az előtt, hogy elfogyasztanád. 

9. Vaj 

Mindenki tudja, mennyire idegesítő, ha elfelejtjük időben kivenni a vajat a hűtőből, és evés előtt még legalább 10 percet kell várni addig, amíg nem is puha, éppen csak kenhető lesz. Jó hír, a vaj egyáltalán nem igényli a hűtőt, szerezz neki egy kedves kis üveg vagy porcelán tányért, és a konyha egyik árnyékosabb részében hagyd, hogy mindig puha és kenhető legyen. Úgy a legjobb!

10. Tojás

Hiába áll el hűtőben akár két hónapig is, a séfek egyáltalán nem szeretik a hidegben tárolni a tojást, sokkal inkább hívei a szobahőmérsékleten való tartásnak. Jó tanács: a konyhapulton tárolt tojás bár finomabb, hamarabb meg is romlik, így másfél-két hétnél tovább nem érdemes őket tartogatni. 

Ez is érdekelhet:

via food and wine 

Címlap: Getty

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!