Ezt a 8 ételt a séfek sosem teszik a fagyasztóba!

A fagyasztó egy remek találmány, de vannak olyan ételek, alapanyagok, amiknek nem tesz annyira jót a fagyos hideg. Mutatjuk, mi az, amit egy séf sosem tárol a mélyhűtőben!

Nincs elég hely már a fagyasztódban? Lehet, hogy olyan dolgok tárolására használod, amiknek valójában nem is tesz jót az extrém hideg, mert ha a fogyaszthatóságukat nem is befolyásolja, az ízükből, textúrájukból és karakterükből jelentősen veszítenek.

A Food&Wine oldalán séfek mondták el, hogy melyek azok az ételek, amelyeket sosem tárolnának a fagyasztóban – néha meghökkentő és vitatott tételeket is felsoroltak.

Pácolt húsok

„A szalámi és más pácolt húsok már tartósítva vannak, így akár több hónapig is elállnak a polcon vagy a hűtőben. A nedvességtől a hideg miatt ráadásul vizesek és ragacsosak lesznek” - mondta el Rusty Bowers, a Pine Street Market és Chop Shop hentesüzletek tulajdonosa.

Fehérbor

A fehér- és a gyöngyözőborokat Rusty Bowers sosem teszi a fagyasztóba, mert könnyű ottfelejteni a palackokat, amelyek hőmérséklete így az optimálisnál alacsonyabbra eshet, így a dugó vagy kupak is lerepülhet róluk. Ehelyett a mosogatóba teszi az üvegeket, amit aztán jéghideg vízzel tölt meg.

Tejtermékek

Judy Joo séf, tévés személyiség elmondása szerint a tejet, tejszínt, joghurtot és sajtot még véletlenül sem szabad a fagyasztóba tenni, mert csomósak és lisztesek lesznek.

Hús, amit már kifagyasztottál

Ha egyszer már elővettél a fagyasztóból egy húst és felolvasztottad, akkor azt nem szabad visszatenni oda, ha emberi fogyasztásra szánod, figyelmeztet Donatella Arpaia séf. Vagy tedd a hűtőbe, vagy süsd meg 24 órán belül.

Tészták

Vincenzo Scarmiglia olasz séfként garantálja, hogy nem lesz finom a már megfőzött tésztád, ha lefagyasztod. Csak egy nagy gluténmassza lesz az egész utána.

Ehető virágok

Ahogy a sört vagy a szénsavas üdítőket sem fagyasztja le, úgy Drew Adams, a Bourbon Steak séfje az ehető virágokat sem teszi a fagyasztóba, mert ott gyorsabban elhervadnak.

Kagylók

A fagyasztóban a kagylók elveszítik szaftosságukat, így még ha nagyon jó is rajtuk a szósz, akkor is csak valami gumiszerű dolgot rágcsál az ember. És ahogy Matt Wynn séf kifejtette, senki sem szereti az ízetlen, gumiszerű kagylót.

Magas víztartalmú élelmiszerek

Az olyan ételeket, amikben sok a víz, így például a zöldségek közül a zöld levelűeket, zellert, uborkát sosem szabad a fagyasztóba tenni Judy Joo tanácsa alapján. A bennük található víz jegessé válik, ettől pedig kásás lesz az ízük.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek