De hogyan okozott régen ólommérgezést a paradicsom, és miért tartották kábítószernek?

A paradicsom története egészen az aztékok előtti időkig nyúlik vissza, amikor még afrodiziákumként és hallucinogénként használták. Európában sokáig mérgezőnek gondolták.

A Dél-Nyugat- és Közép-Amerikában őshonos zöldséget Krisztus előtt 500 körül fedezték fel maguknak az aztékok Mexikó és Észak-Costa Rica környékén, a magjait pedig a spanyol hódítók hozták el Európába, jóval később.

A mérgező paradicsom

Habár ma már tudjuk, hogy aparadicsommal hatékonyan vehetjük fel a harcot a szabad gyökök és az öregedés ellen, jó a gyulladásokra, bőségesen tartalmaz C-vitamint, kalciumot és vasat is, nem is olyan régen még egészen másként vélekedtek erről a gyümölcsről. Eleinte az európai embereknek eszük ágában sem volt megenni a paradicsomot. Dísznövényként termesztették, majd fekélyeket gyógyítottak vele, és az aztékokhoz hasonlóan potencianövelő tulajdonsággal ruházták fel.

Mivel az első paradicsomok nem piros, hanem sárga színűek és pici, koktélparadicsom méretűek voltak, nagyon emlékeztettek egy mérgező növényre, a nadragulyára. A pomo d'oro, azaz az aranyalma kinézete azonban lenyűgözte a kertjüket szépítgető nemeseket, és előszeretettel telepítették díszként a ház köré.

De miért gondolták, hogy mérgező? A paradicsom leve az akkoriban az arisztokrata háztartásokban népszerű óntányérokat kikezdte, és feloldotta a mérgező ólmot, ami halálesetekhez vezetett. Persze, Dél-Olaszországban a szegények, akik óntányérok helyett fatálakból ettek, imádták a paradicsomot, és természetesen, nem is betegedtek meg tőle. De nemcsak Európában, hanem Angliában és egész Európában is óvva intették az embereket attól, hogy paradicsomot egyenek. Végül a Margharet királyné tiszteletére készített pizza egyik elemeként vált népszerűvé, valamint a hamisítatlan nápolyi pizza nélkülözhetetlen feltétjévé. A népszerűsége innentől kezdve felfelé ívelt, a 18. században a francia forradalmárok jelképe lett, majd a 19. században Ázsiában is elterjedt.

A paradicsom meghódította az egész világot

Ezután Amerikában sem sokáig váratott magára a paradicsom elterjedése. Egy salemi ezredes, Robert Gibbon Johnson falatozott belőle a főtéren – mindenki megrökönyödésére. Miután azonban látták, hogy Johnson életben maradt, enyhült a paradicsommal szembeni ellenállás is. Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy amikor New Yorkban elkezdték termeszteni a paradicsomot, megjelentek a paradicsomférgek is, amiket eleinte az emberre rendkívül veszélyes kártevőként azonosítottak. Végül a 19. század végén, a konzervparadicsom megjelenésével a gyümölcs végképp beleivódott a köztudatba, majd megszületett a kínai ke-tsiap paradicsomból készített ketchup. Amerikában azóta annyira szeretik a paradicsomot, hogy a paradicsomlé Ohio állam hivatalos nemzeti itala lett.

Európában is fűződnek legendák a paradicsomhoz. A spanyolok híres paradicsomdobálását, a La Tomatina-t például egy 50-es években kirobbant vita ihlette, és azóta is minden évben megrendezik a paradicsomfesztivált. Ma a világ legnagyobb paradicsomtermesztői közé Kína, az Egyesült Államok, Törökország, India, Egyiptom és Olaszország tartoznak.

Ezeket olvastad már?

via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: