Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Top 10+1 tejmentes kalciumforrás

A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag szervezetünk számára. Mutatunk most 10+1 alapanyagot, amivel biztosíthatjuk a napi szükségletünket, ha nem fogyasztunk tejet.

A kalcium a szervezetünk számára egyik legfontosabb ásványi anyag, szerepet játszik a csontháztartás egyensúlyában, az izomműködésben, az idegrendszeri ingerületátvitelben és a véralvadás folyamatában. Egészséges felnőttnek 800-1000 mg-ra van szüksége naponta, ez nők esetében a várandósság illetve a szoptatás időszakában 1200 mg.

Azt tudjuk, hogy elsődleges kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek, de mihez nyúlhatunk akkor, ha nem fogyasztunk vagy nem fogyaszthatunk tejet?

1. Mák (1438 mg/100g)

Hazánkban szerencsénk van a mákkal, hiszen bárhol, bármikor hozzáférhető alapanyag. 10 dkg mákkal már napi kalciumszükségletünk közel másfélszeresét biztosíthatjuk, úgyhogy érdemes feltankolni mákos receptekkel. Arra azért ügyeljünk, hogy nálunk a mák jellemzően édes ételekben szerepel, nehogy a túlzott fogyasztása kilóink növekedésében mutatkozzon meg.

2. Szezámmag (973 mg/100 g)

A szezámmag is nagyon magas kalciumtartalmú, esetében annyi a probléma, hogy nem szoktunk 10 dkg-t elfogyasztani belőle. Amit viszont megtehetünk, hogy gyakran fogyasztjuk – reggeli kásánkba, müzlinkbe, salátánkra szórva, ha egy kicsit szárazon megpirítjuk még inkább érvényesül karakteres íze.

3. Szardínia (382 mg/100 g)

Itthon jellemzően konzerv változatban kapható, de ha találunk friss szardíniát, vásároljunk be belőle bátran. A konzerv változatot fogyaszthatjuk szendvicsfeltétként, salátákban vagy tésztaételekben, a friss szardíniát meg akár kevés lisztbe forgatva süssük ki hirtelen.

4. Mandula (236 mg/100 g)

Mandulát is érdemes rendszeresen fogyasztani, bár magas energiatartalma miatt nem ajánlott egy ültő helyünkben 10 dkg-t elcsipegetni belőle. Uzsonnára ehetünk egy fél marokkal egy szép piros almával kísérve, pirítva szórhatjuk salátánkra, hétvégére gyűjtsünk mandulás recepteket.

5. Ásványvíz (140-340 mg/1 l)

Az ásványvizek legnagyobb előnye, hogy sokat tudunk fogyasztani belőlük. Ha magas kalciumtartalmú vizet választunk (ez akár lehet 140-340 mg/l is) és megiszunk belőle napi 1,5-2 litert, könnyen, egyszerűen biztosíthatjuk napi kalciumszükségletünk egy részét.

6. Növényi tejpótló italok (120 mg/1 dl)

Az üzletekben kapható növényi tejpótló italok, mint pl. a szójatej, a zabtej, a rizstej, a mandulatej stb. természetes illetve hozzáadott kalciumtartalmukkal érik el a tehéntej kalciumtartalmát. Készíthetünk belőlük ízletes turmixokat, ételkészítéskor használhatjuk őket tejhelyettesítőként.

7. Spenót (99 mg/100 g)

A spenóttal kapcsolatban is érdemes túllépni a parajmártáson, magas folsav, magnézium és élelmi rosttartalmú zöldség, és amint látható, kalciumforrásként is megállja a helyét.

Olvastad már?

13 ok, hogy még ma vegyél spenótot

8. Dió (98 mg/100 g)

Diót tehetünk salátánkba, reggeli müzlikeverékünkbe, érdemes egy picit szárazon megpirítani, ezzel még különlegesebbé tehetjük ízét.

Olvastad már?

10 diós recept az egészségünkért

9. Zabpehely (52 mg/100 g)

A zabpehely egy igazi szuperalapanyag, számtalan élettanilag kedvező tulajdonságai között érdemes megemlíteni kalciumtartalmát is. Készítsük el reggeli zabkásánkat növényi tejpótló itallal, szórjunk bele pirított diót, mandulát és máris kész a kalciumdús reggelink!

Olvastad már?

5 tuti érv a zabpehely mellett

10. Mángold (51 mg/100 g)

A mángold a spenóthoz hasonló csodás zöld, leveles zöldség. Készíthetünk belőle salátákat, köreteket.

+1. Kalciummal dúsított élelmiszerek

A funkcionális élelmiszerek között ma már több olyan termékkel is találkozhatunk, amelyet kalciummal dúsítanak. Ezek közé tartoznak a fentebb említett növényi tejpótló italok, találunk ilyet a reggelizőpelyhek polcain (keressük a „+kalcium„ vagy „kalciummal dúsított” feliratokat a külső csomagoláson), illetve a 100%-os gyümölcslevek, a natúr gabonapelyhek, a felvágottak között.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ATZ74
ATZ74 k, 2017-06-27 11:37

Jó a lista, de némi kiegészítésre szorul. A mákról tudni kell, hogy mindig közvetlenül felhasználás előtt kell megdarálni, mert az egész mákszemek annyira picik, hogy nem tudjuk őket elrágni, egészben lenyelve viszont nem emésztődnek meg; az előre megdarált mák pedig könnyen avasodik. Kalciumtartalmának a hasznosulását nehezítheti a mák magas oxálsavtartalma; az oxálsav ugyanis egyes fémekkel - így a vassal, magnéziummal és bizony a kalciummal is - nagy méretű, fel nem szívódó komplexeket, ún. oxalátokat képez.

Szezámmagból úgy tudunk nagyobb mennyiséget fogyasztani, ha tahinit készítünk belőle. Jelentősebb kalciumtartalma egyébként csak a hántolatlan szezámmagnak van.

Szardíniából épp a konzervet érdemes választani, mert a konzerválás során a gerinccsontja és a szálkái megpuhulnak, és ehetővé válnak - a kalcium nagy része pedig épp ezekben van.

A sötétzöld leveles zöldségek közül kimaradt a marhakáposzta/takarmánykáposzta, pedig sokkal több és jobban felszívódó kalciumot tartalmaz, mint a spenót vagy a mángold. Nálunk csak kis területen termesztik, de eBayről beszerezhető a magja (collard néven keresendő).

Zárásként megemlítendő még, hogy a megfelelő kalciumfelszívódáshoz és a kalciumtranszportban jelentős szerepet játszó oszteokalcin termeléséhez megfelelő D-vitamin-szintre van szükség; az oszteokalcin pedig K-vitamin-függő fehérje lévén jó K-vitamin-státuszt is "igényel".

kotipityu
kotipityu cs, 2015-05-28 16:01

Kedves Judit. Az a tény, h miután elhagytam a tejtermékeket és a tésztákat az életemből (pedig nagyon szeretem) és áttértem a hús zsír zöldség kombinációra, 25 kilót leadtam és az energia szerintem, hát .. növekedett.

witch
witch / witch k, 2015-03-24 17:08

Nalunk is kezdenek lebeszelni minket a tejrol, biztos a sok tej allergias miatt es ugyanezt az indokot vetik be a szakemberek, hogy nincs szuksege a szervezetunknek a tejre, mert mi is csak csecsemokent fogyasztjuk meg az allatok is. Ez egy uj divat, mert amikor gyerek voltam, akkor meg az volt a "divat", hogy igyunk mindennap tejet, fogyasszunk tejtermekeket meg pluszban, mert a kalcium kell a novekedo gyerek csontjainak.

Iris
Iris k, 2015-03-24 12:02

Kedves Judit!

Nagyon örülök a cikknek, hogy a növényi kalciumforrásokról informál. Egy észrevételem azonban van, amit megszeretnék említeni.

Én amiatt nem fogyasztok tejterméket, mert felnőtt ember vagyok. A tej, a borjaknak, a tehén gyermekének van kitalálva, mikor szopós időszakát éli. Utána már ő is csak vizet iszik.

Minden élőlény újszülöttje szoptatási időszak után abbahagyja a tejivást, mert testének már nincs rá szüksége.

Rengeteg emberi betegségben (például a csontritkulásban) a tejtermékek játszanak jelentős szerepet.

Szerintem az 'elsődleges kalciumforrás' megjelölés tehát téves, és úgy érzem a fentebbieket a tejtermékekkel kapcsolatban fontos megemlíteni.

Aki kevésbé jártas a témában, annak érdemes utánaolvasni és kipróbálni a tejmentességet. Meglepő egészség- és közérzetjavulás figyelhető meg általában.

További szép napot!
Üdv: Noémi

BrandyAndi
BrandyAndi k, 2015-07-07 23:04

Végre valaki, akivel teljes mértékben egyet értek :) Én is ettem-ittam a tejeseket, mert ez a szokás, mint ahogy a legtöbb embernél is ez a normális. Aztán kiderült kisfiamnál, hogy tejallergiás. Akkor elhatároztam, hogy semmi (de tényleg semmi) tej. Az elején szenvedtem tőle, nem tudtam, hogy is főzzek, mivel helyettesítsem. Nekem is nehéz volt elhagyni a tejet, mert ugye jó példát kell mutatni, de esténként bűnöztem. Végül szép lassan elmaradt és előjöttek az előnyei! Olyan előnyei, amikről álmodni nem mertem! Tini korom óta szenvedtem a bőrömmel, 30 éves létemre is pattanásos voltam. Bevállaltam, beszedtem, fizettem és mindent megtettem, de egyik bőrgyógyász sem tudott segíteni. Voltak napok, amikor emberek közé nem voltam hajlandó menni. 20 éves koromban arról ábrándoztam, milyen lenne spagetti pántos ruhában kimenni az utcára. Ezt így elmondani nem lehet, de átélni nagyon rossz. És mindez mitől volt??? A tejtől! Mert iszonyat tejallergiás vagyok! De ha nem kezdjük el a fiamnál a diétát észrevettem volna? NEM! Senki nem mondta! Aki itt erősködik, hogy a tej való az embereknek, mert ő egészséges, nem tudhatja, hogy milyen segélykiáltása van a szervezetének a tej miatt! Mert a szervezetünk jelzi a rosszat, csak mi buták vagyunk hozzá. És a tesztek, a vérvétel sem jelent semmit! Nem mindenkinél mutatja ki! De szerintem mindenkinek jót tenne, ha nem fogyasztaná! Nyálkásít, gyulladást okoz, savasít, csontritkuláshoz vezet (igen, utána lehet olvasni)... stb. Jah, nekem még vannak egyéb előnyei is: megszűnt a migrénem! Rendszeresen fetrengtem a hányingerig tartó migréntől. Tej nélkül ilyen nincs! Nem kell itt agykutatásra költeni azt a sok pénzt! Csak tájékoztatni kellene az embereket! Jaaaa, hogy akkor nem vennének az emberek annyi fájdalomcsillapítót (meg lehet nézni, minden második reklám erről szól) és még a tejiparnak is vége lenne. Ezt nem fogják csinálni. Nekünk kell okosabbnak lenni. Jah, és kedves Gabi (ha esetleg még visszatérsz és olvasod) a bizonyos ételek okozta gyomorégés... bizony, a tejtől van! Merthogy ha valakinek sok volt a sava, az én voltam! Egy gulyásleves után ülve aludtam. Sokszor nem tudtam lehajolni... nem részletezem. Ez is megszűnt! Ehetek mindent, semmi bajom! Azt hiszem, hogy sokan ezekkel a tünetekkel is magabiztosan állítják, hogy ők bizony nem allergiások és egészségesek. De rettegnek attól, hogy kipróbálják. Inkább hajtogatják a régi hülyeséget: élet, erő, egészség. Pedig az ember eredetileg tényleg csak 3 évig képes lebontani a tejet, addig termelődik hozzá enzim. Utána egyre kevesebb. Nem véletlenül. A természet nem gondolta, hogy mi tejet eszünk tejjel. Mert mindenben az van! Ha nem is iszik valaki tejet, elég ha fagyizik, kekszet, pékárut, felvágottat vesz, sőt, még a zsírban is lehet! Az ember valahogy ebbe az irányba ment (nem mondanám fejlődésnek): tejből, cukorból és lisztből főzünk. Ott vannak a távol-keletiek. Ők például eredendően nem bírják a tejet, nincs is minden kajájukban benne a tej. Mi még az élesztőt is azzal futtatjuk fel. De miért??? Ahhoz is csak folyadék és cukor kell! Minden ember olyasmi, mint anyósom: "az élesztőhöz kell a tej". Mert ez ivódott az emberek agyába! Primitívek lettünk a sok szokásunktól. És ha már valaki megtöri ezt a szokást, egyből megkapja. Van, aki szerint én divatból csinálom és mert van rá pénzem :) Érdekes megközelítés. De lehet, hogy rájöttem arra is, hogy tudom elkerülni anyukám sorsát, akinek ugyanígy voltak pattanásai, migrénje, sok tejet fogyasztott és mellrákban halt meg... ki tudja...

Gabys
Gabys / Gabys k, 2015-03-24 13:27

Kedves Noémi
Engedd meg, hogy én is ajánlak Neked olvasnivalót. http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/to... Sajátságosnak tartom a gondolkodásodat, hogy azért nem iszol tejet, eszel tejtermékeket mert felnőtt vagy. Ilyen megközelítést még nem hallottam. Hogy mitől érzed magad jobban, egyéni megítélés kérdése. De Juditnak igaza van. A tej/tejtermékek fontosak a szervezetnek, még ha felnőtt korba léptünk is. Az állatok kicsinyeit nem lehet, nem szabad összehasonlítani az ember gyermekével. Hibás megközelítése a dolognak, szerintem. Az ember gyermeke nem hagyja abba a tejívást, csak ha szülő akármilyen okból kifolyólag megvonja tőle. De a gyerekek (3 gyerekem van+2 unokám) nagyon szeretik a tejet, kakaót, tejeskávét, joghurtot stb. Azért nem kéne adni nekik, mert már nem szopnak? Érdekes. Természetesen kivételt képez, ha valaki allergiás rá. Én rendszeresen fogyasztok tejtermékeket (görög joghurtot naponta müzlivel) és bizony ha ég a gyomrom egy pohár hideg tej áldás rá, gyógyszer helyett sokat segít. Ha nem ihatnék tejet az én közérzetem sokat romlana:) Üdv: Gabi

Iris
Iris k, 2015-03-24 14:12

Kedves Gabys,

Úgy gondolom, és látom, hogy az ember "kiváló" abban, hogy megkülönböztető helyre tegye magát az állatokhoz képest.
De az ember is állat. Egy földi élőlény. Ugyanolyan élőlény és állat mint a többi földlakó. A különbség, hogy az ember elszakadt a természet ritmusától, a természetes életmódjától, lakhelyétől.

Ezért biztatom az embereket arra, hogy gondoljanak bele egy más szemszögből, és olvassanak utána. Nagyon erősek a szokásaink. Az emberi szokások, tévhitek, "hagyományok".

Agyunkat, személyiségünket bombázzák a mindenhonnan áradó reklámok. Tudat alatt úgy be tudnak ezek a hamis üzenetek épülni, hogy nagyon nehéz, sokszor lehetetlen kicsipegetni ezeket az ember agyából, életéből.

Egy fontos tény, amit ritkán lehet hallani, hogy az ember eredendően laktózérzékeny. Aki már nem az, az rendelkezik a mutációval. Vajon miért laktózérzékeny eredendően a macska is, ember is? Mert más fajnak a tejét inni nem természetes dolog. A természet a borjaknak találta ki. Annak a borjnak, akit az anyja szült.

Mivel elszakadtunk a természettől nem csoda, hogy nem tudjuk, hogy mi való nekünk. Levesszük a polcról a becsomagolt dolgokat, amiről azt sem tudjuk mi. Megkíséreljük elolvasni a hátoldalán az összetevők listáját és ki se tudjuk a legtöbbet betűzni. Nekem felkeltette a gyanúmat, hogy ez nem természetes. A tejtermékek, amiket pedig a polcokról leveszünk, már rég nem minősülnek igazi tejnek és tejterméknek, mint amilyeneket dédanyáink igazi tejből készítettek saját kezűleg. Mindenféle felismerhetetlen porokból és egyebekből állnak.

A gyomorégés sajnos, az elsavasodás egyik tünete. Lúgosabb, több zöldséggel és gyümölccsel telibb étrend javasolt ebben az esetben szerintem. Bár véleményem szerint, minden embernek csak jót tehet ez, és hogy elhagyja a nem természetes, igazi ételnek nem minősülő felismerhetetlen termékeket.

Üdvözlettel:
Noémi

Gabys
Gabys / Gabys k, 2015-03-24 14:54

Kedves Noémi,
nem akarok Veled vitatkozni, sem meggyőzni egy kialakult életszemléletedről. Azért javaslom olvasd el a cikket. Van igazság abban amit írtál, hogy az ember is egy élőlény. De mint állat? Én úgy gondolom egy cseppet továbbfejlődtünk, 2 lábra álltunk, szárnyunk sincs már. Így megváltozott a lakóhelyünk barlang és őserdő helyett lakásokban élünk hol átkozott, hol áldott közösségben, technikákkal ellátva. Reklám. Igazad van. Ezt úgy gondolom normális ésszel ki lehet küszöbölni. Hogy nem kell rohanni minden vackot megvenni, mert csili vili, mert trendi vagy mert burkoltan is tolják bele az agyunkba. De! Ma is lehet kapni egészséges élelmiszereket, tejet, netán házilag készített túrót, tejfölt, sajtot. Magam is gyártok házi tejből, ha veszettül ráérek. Nem vagyok idős nagymama, tehát az én anyukám, nagymamám is levette a polcról a tejet sajtot stb. Én úgy gondolom, ma is van pormentes tej, viszont messziről elkerülöm a 30 napig vagy hónapokig elálló tejet, mert az valóban sosem látott tehenet. Én így (is) szelektálok, mint ahogy nem veszem meg a porból készült ételeket sem. A gyomorégésem sem állandó, nem vagyok elsavasodva, csak ha paprikát, paradicsomot uborkát eszem. Hálistennek tök egészséges vagyok:) És mivel nem tudok ellenállni nekik nyáron, így tejjel segítek magamon:) Még egy gondolat, hogy az ember és a macska eredendően laktózérzékeny lenne, nem tudom. Nem mélyedtem el semmilyen tudományos százalékszámolásos kutatásban. Bevallom, nem is érdekel. De még sosem sikerült laktózérzékeny macsekkal összefutnom, csak olyannal aki boldogan lefetyelte a tejet. Ja igen és a kiskutyám is szereti, ne tudd meg milyen boldog, ha maradék tejbegrizt ehet:) Valószínüleg nem fogjuk meggyőzni egymást, viszont jót "beszélgettünk". De azért tényleg olvasd el a cikket. Tán egy picit okosabban foglalja össze a az én gondolataimat. Szép napot Neked:) Gabi

Iris
Iris k, 2015-03-24 15:30

Kedves Gabys,

Én is csak beszélgetek, és arra invitálom az embereket akik erre tévednek, hogy egy kicsit szemléljék meg másképp is a világot, ne csak úgy ahogy megszokták, vagy ahogy mondták nekik.

Az ember bármit meg tud enni. Az állat is. És meg is eszik vígan. Mert finom, meg néha nincs más. A legtöbb termék a csodás ízfokozóknak köszönheti ezt. Csak vállalni kell a következményeket (hosszútávon).

Az ember valóban más. De én csak a más szót használnám. Sajnos intelligenciánk legtöbbször ostobasággal párosul, ami súlyos következményekkel jár az emberiségre nézve.

Ha jobban belekukkantunk a fogyasztói társadalomnak nevezett kreálmányunkba, jelenlegi társadalmunkba, eltorzult oktatási rendszerünkbe és egyéb kritikát illethető dolgok fonákjaiba, akkor észrevehetjük, hogy az úgymond "kiemelkedett" ember nem feltétlenül csinálja jobban mint annak idején. Sőt.

Az életszemléletem azért erős, mert alá tudom támasztani rengeteg dologgal, tapasztalattal. Ha valamiben nem vagyok biztos, arról nem beszélek.

A cikket elolvastam, és ismét csak azt tudom mondani, hogy érdemes nem internetes, hanem hiteles forrásokat olvasni. China Study, 80/10/10, The Starch Solution és egyéb hivatalos kutatások eredményeit, amik sok-sok éven keresztül ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására orientálódtak teljesen függetlenül.

Örülök, a beszélgetésnek!
További kellemes napot!
Noémi

Gabys
Gabys / Gabys k, 2015-03-24 21:47

Kedves Noémi:)
Volt 1 érzésem, engedtem a női kíváncsiságomnak és nem tévedtem:) Megnéztem a receptjeidet, már értem, miért utasítod el a tejtermékeket. Bár nagyon sok mindenben egyetértek Veled (ezért is beszélgetek szívesen) nem fogunk egyformán gondolkodni ebben, és az a gyanúm még közeledni sem:) A hivatalos kutatások régen és most sem érdekelnek. Ebben a kérdésben az a véleményem (valahol irtad is) minden pénz (gazdaság-politika-érdek) alá van rendelve. Talán a legújabb kutatás: rájöttek, hogy a zsír mégis egészségesebb az olajnál. Évekig az volt a trend hogy fúj a zsír, koleszterin, háj, stb. Éljen az olaj. Mangalica? Halálos. A magyar szuper mangalica végét jelentette. Eltünt. Most horribilis áron újra itt van. Mert trendi lett. No comment. Aztán elmélkedhetünk a halálos mikrón. Mert erről is kutatások születtek. Pro és kontra. Belehalunk..áá dehogy szuper. És sorolhatnám. Ezért nem érdekel semminemű tudományos vagy nem tudományos (hivjuk netes infónak) kutatás. Visszacsatolok. Pénz-érdek-politika. Abszolut nem tudható mikor mit fognak egészségre majd halálos élelmiszernek tartani. Remélem érthető vagyok?:) Mindenki ész nélkül tiltakozik a EE-k ellen. De nem minden E halálos méreg. És be merem vallani, ha egy kiskanál vegetát teszek a levesbe és belehalok 100 évesen, fog engem érdekelni? És a hulalát is be merem vállalni, mert praktikus. Az ellenzőkkel szintúgy nem vitatkozom. Azt gondolom divat lett ma rögtön mindenért "farkast kiáltani". Nézd meg az 1100 féle divatos vagy ajánlott fogyókúra vagy diétás trendeket. Étkezési formákat (a mindenevő, a paleo, vega, vegán és még néhány) melyik az igazi? Melyik a legegészségesebb? Mindenki a sajátjára eküszik, de hogy tényleg melyik a tuti? Soha senki nem fogja 1000%-san bebizonyítani. Az én családomban is történ étkezési forma váltás. Sogornőm 60x felett úgy döntött paleo étrendre vált át. Határozottan meglepődtem. Meghallgattam az érveit. Elmondtam a sajátomat, konkrétan miért tartom művinek és butaságnak. Persze nem értettünk egyet. Nem baj:) Én úgy gondolom, mindenki maga dönti el mit eszik, hogyan él. Ha nem eszel tejterméket azt, aki naponta kaloriát számol mert neki úgy jó akkor azt és sorolhatnám. Természetesen egészséges emberekre gondolok.
Jól eltértünk a tej kérdéstől, de azt hiszem nem baj:) Legfeljebb Juditban is megfogalmazódik néhány gondolat és megosztja velünk:)
Örültem a soraidnak, kellemes szép estét! Gabi

Bodon Judit dietetikus
BodonJudit / Bodon Judit dietetikus k, 2015-03-24 12:19

Kedves Noémi! Köszönöm az észrevételt. Én a fentiekkel nem értek egyet, nem gondolom, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrendből el kellene hagyni a sajtokat, túrót, kefirt, joghurtot stb. (Természetesen ha erre betegség ad okot, akkor igen).
Az emberek, nézzük úgy őket, mint főemlősöket, étrendje sok mindenben különbözik az állatok, akár a szarvasmarhák étrendjétől. Amellett, hogy teljesen másként működik az emésztőrendszerünk, más az életmódunk is. Nincs még egy élőlény, aki sütve/főzve fogyasztja az ételeit, nincs rajtunk kívül más, aki hetente háromszor rántott húst fogyaszt sült burgonyával vagy csokoládéval töltött croissant és cukrozott üdítőitalokkal oltja a szomját. Az emberi étrendben, egészségben számomra ezek sokkal aggályosabb elemek, mint a körözött, a joghurttal készült turmix vagy egy érett camembert sajt dióval, szőlővel, almával. A szarvasmarhaborjú, miután elválasztotta magát édesanyjától, elsősorban növényi táplálékon él, jó esetben friss füvet legel, kérődzik, összetett gyomrával másként dolgozza fel a tápanyagokat, mint az emberek gyomra. Én személy szerint nem hiszem, hogy nekünk ezt az életmódot, étrendet kellene mintának tekinteni.
Üdvözlettel, Judit

Iris
Iris k, 2015-03-24 12:44

Kedves Judit!

Tisztában vagyok vele, hogy sok helyről sulykolták belénk a fentebbieket. Épp ezért is igyekszem egy másik nézőpontot bemutatni.

Nem a tehén étrendjét akartam az embereknek mintájává tenni. (Minden fajnak megvan a maga természetes étrendje.) Csak fel akartam hívni a figyelmet arra, ami a természetben általában felnőtté váláskor zajlik. Az állatok rendszerint nem folytatják a tejivást, főleg nem egy másik fajnak a tejéből.

Rengeteg pénzt költöttek a tejtermékek propagandájára, a statisztikák, hivatalos adatok eltemetésére. Ezért érdemes minél jobban utánaolvasni. Mert a sok pénz ellenére, még elérhetőek hivatalos források.

Ennek ellenére, engem a tapasztalataim győztek meg, nem a könyvek. Ezért hívok mindenkit egy kis felfedező körútra, hogy magának tapasztalja meg.

Ha a tejtermékek elhagyásával (és gyümölcsbevitel emelésével ;) ) valakinek jobb lesz a közérzete és egészsége, akkor semmi okot nem látok arra, hogy továbbra is megtartsa étrendjében a csupán szokássá vált termékeket.

Üdvözlettel,
Noémi