hozzászólások (3)

leírás

Régen termelt növény, amely a magyar konyhának jellegzetes fűszerét, a mákszemet adja. Míg Európa legtöbb országában többnyire csak péksütemények szórására használják, nálunk több ételben is használjuk: például a mákos bejgli, rétes és tészta készítéséhez.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Az egész mákszemek vászonzacskóban, száraz, hűvös helyen sokáig eltarthatók. A darált mákot nejlonzacskóban tartsuk a hűtőszekrényben, különben megavasodik.

Mák alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (3)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        ILDIKO007
        ILDIKO007 Thu, 2012-03-22 16:58

        Nagyon köszönöm ezt az érdekes, "máktudományos" leírást. Èrdekes! Kipróbálom, csak a mákolajat kell beszereznem.

        Zit
        Zit / Zit Thu, 2010-02-18 20:32

        Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal
        fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést apott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény: a mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően. Hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik!(Bálint János)
        Link: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html

        Schirilla György természetgyógyász maga által kreált mákreceptje csontritkulásra egyszerűen elkészíthető: 25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani. Minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet. Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a
        kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.

        belubi
        belubi Mon, 2011-10-10 11:37

        Szia Zit
        A mákkal kapcsolatos témákról keresgéltem már mindenhol. Megtaláltam a Te cikkedet is. Nagyon tetszik. Nálunk mindenki szereti a mákos kalácsokat, sütiket, meg mindent, ami mákos. A termesztésére nincs lehetőségünk, igy az üzletben szoktuk megvenni. Már vagy két éve nemkerült az asztalunkra mákos, mert ahányszor megvásároltuk a mákot külömböző boltokban, mindig kudarcot vallottunk vele. Megdaráltuk, de elfogyasztani nem lehetett, mert keserű volt mint az epe. Mi az oka, hogy keserű a mák? Meg lehet -e javitani valamilyen módon, hogy ne legyen keserű? Ha tudnál tanácsot adni, szivesen fogadnám és nagyon megköszönném. belubi@citromail.hu