5 tuti érv a zabpehely mellett

Egészséges reggelire vágysz? Vagy egy délutáni energiabombára? A zabpehellyel megkaphatod mindkettőt!

A zabpehely ma már gyakorlatilag bárhol kapható egész vagy darabolt formában, és kiváló választás, ha a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető élelmiszert keresünk. Egyszerűen és változatosan elkészíthető, összetett szénhidrátokban, növényi fehérjében gazdag alapanyag. Ráadásul az egészségünkre is nagyon kedvező hatással van, lássuk, hogy miért!

1. Hosszan tartó teltségérzet

Magas élelmirost-tartalma miatt lassabban emésztjük meg, így hosszabban tartó telítettségérzetet biztosít, az étkezések között így kisebb a csábítás.

2. Alacsony koleszterinszint

A zabpehely egyrészt a magas élelmi rostnak, másrészt a benne található ún. béta-glükán poliszacharidnak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal elfogyasztott „rossz” koleszterin egy része ne szívódjon fel.

3. Csökkentheti a rák kockázatát

A natúr zabpehely a teljes gabonaszemet tartalmazza – a korpát és a csírát is. A British Medical Journal 2011-es tanulmánya szerint 20%-kal alacsonyabb a végbélrák előfordulása azok körében, akik napi 90 gramm teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak.

4. A szívünk jóbarátja

A zabpehely gazdag olyan természetes növényi eredetű anyagokban, ún. növényi lignánokban, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezek az anyagok megtalálhatóak még pl. a lenmagban, de a szezám-, napraforgómagban és a brokkoliban is.

5. Gazdaságos

A natúr zabpehely ára nagyon kedvező, egy adag (~ 30 g) ára kb. 15 Ft-ra jön ki!

Akár főzve, akár csak tejjel leöntve könnyen megpuhul, többféleképpen ízesíthető, gyorsan fogyasztható. Nem csupán reggeli ételekben, hanem sós receptekben is használható, és persze süteményekben is!

(via The Huffington Post)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...