hozzászólások

leírás

A Földközi-tenger népei már az i.e. V-IV. században is termesztették ezt a növényt. Legközelebbi rokona a  a cékla, a takarmányrépa és a cukorrépa.
Igen értékes zöldségnövény, egyesíti magában a spenót, a sárgarépa és a spárga legjobb tulajdonságait.
A mángold levele és nyele értékes vitaminokat, nyers cukrot, pektineket és értékes szerves savakat tartalmaz.
Csekély energia- és magas rosttartalma ideális fogyókúrás élelmiszerré teszi (6-7 százalék cukor van benne). K-vitamin-tartalma a csontok erősítéséhez járul hozzá. A benne lévő karotin a szem egészségét őrzi, és ausztráliai kutatások szerint csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Fogyasztása a tapasztalatok szerint előnyös a cukorbetegek számára, mert hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.
Felhasználása gyakorlatilag megegyezik a spenótéval és pont akkor elérhető, amikor már a spenót szezonja lejárt.
Leveléből a spenóthoz (parajhoz) hasonló főzelék főzhető, akár ugyanazon recept alapján, a leveleinek nyele pedig a spárgához vagy a rebarbarához hasonlóan készíthető el. Remekül ízesíthető fokhagymával, ami tovább fokozza étkezési értékeit. Nemcsak főzelék, hanem olaszos rakott tészta, krémleves, vegetáriánus fasírt, saláta is készülhet belőle.
A tisztítására nagy gondot kell fordítani, levelenként, többször át kell mosni, mivel földdel szennyezett lehet, illetve a levelek közt megbújhat csiga, bogár is. Érdemes a levéllemezeket a nyéltől illetve a vastag főerezettől különválasztani, mert ez utóbbiak megpuhításához több főzőidőre van szükség. Kár lenne azonban kidobni, mert ezek is kiváló alapanyagok: levest, rakott ételt, párolva köretet stb. készíthetünk belőlük, sőt, nemcsak sósan, hanem a rebarbarához hasonlóan, desszerthez (kompótnak, süteménybe) is fel lehet használni ezeket.
(Forrás: Házipatika)

mikor vegyem

Késő tavasztól kezdődően gyakorlatilag egész nyáron keresztül megvásárolható.

hogyan tároljam

A hűtőszekrényben pár napig eltartható, de érdemes mielőbb felhasználni.
Rövid ideig tartó blansírozás után leturmixolva a fagyasztószekrényben is jól eltartható, így télen is elérhető lesz számunkra a mángold.

Mángold alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!