r
Nosalty Logó

Nagymama mákos-almás rétese

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
P.
Nagymama mákos-almás rétese
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 720 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 5756 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 202 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1200.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    562 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    426 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    193 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 720 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.5 g

Zsír

  • Összesen
    267.9 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    104 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9601.6 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    4494 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    1244 mg
  • Foszfor
    3407 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    748.7 g
  • Cukor
    171 mg
  • Élelmi rost
    107 mg

VÍZ

  • Összesen
    1544.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    138 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    443 micro
  • Kolin:
    202 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    365 micro
  • β-crypt
    149 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    500 micro
Összesen 5756 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    336.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 202 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet a konyhaasztalra átszitáljuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. A vizet az ecettel, sóval és zsírral elkeverjük, és apránként beleöntjük, közben a kezünkkel elkezdjük összedolgozni. Addig gyúrjuk, amíg egy nem ragadós, de lágy, selymes tapintású tésztát kapunk. A gyúrást nem lehet megspórolni. Kemény meló, legalább negyed óra, enélkül mit sem ér az egész.
  2. Vászonterítőval takarjuk le az asztalt gyűrődésmentesen, lisztezzük be, majd erre tegyük a kettéosztott gombócot. Takarjuk le egy átmelegített tállal és konyharuhával, hagyjuk legalább fél órát, de ha lehet többet állni. (Én legalább másfél órát hagytam, akkorra igazán összeérik a tészta, és gyönyörűen húzgálható lesz.)
  3. Az egyik gombócot tegyük félre, a másikat kezdjük el nyújtani. Mindig közepéről indulva vékonyítsuk a gombócot, és haladjunk kifelé. Célszerű a kézfejünkkel nyújtani, nem az ujjainkkal, a tészta alá téve, így valamennyire elkerülhető a szakadás. Addig nyújtsuk, amíg egészen áttetsző nem lesz, és ameddig tart a tészta vagy az asztal. A lelógó vastag részeket vágjuk le. Kicsit még hagyjuk így száradni (10 perc). A tészta akkor jó, ha kis hólyagokkal van tele. Képek itt.
  4. Miközben a tészta pihent, elkészítetettük a tölteléket is. A darált mákot elkeverjük annyi cukorral, amitől kellemesen édes lesz, az almákat lereszeljük, megcukrozzuk. További zsírt olvasztunk.
  5. Az összeállításhoz, spricceljük meg zsírral a tésztát, szórjuk meg mindenhol mákkal (módjával), és szórjuk rá a lereszelt, de NEM KINYOMKODOTT almát. Ez nagyon fontos! Esetleg még szórjuk meg cukorral, majd következik a tekerés.
  6. Minden oldalát egy cseppet hajtsuk fel a tésztának - miután levágtuk a vastag széleket. (Ezeket újragyúrva, kicsit megint pihentetve nyújthatjuk megint) Épp csak 2-3 centit, hogy ne essen ki a töltelék. Ekkor újra spricceljük meg zsírral az egészet.
  7. Na most: ha téglalap alakúra nyújtottuk - ahogyan mi szoktuk, akkor a rövidebb oldalt fogva kell feltekerni, vagyis jó vastag lesz a rétes. Én ezt javaslom... Közben minden egyes tekerésnél szintén kenjük meg zsírral a tekercset - persze érzéssel. Majd a végén kívülről is. Sarkallatos pont, hogy ne egy csíkba halmozzuk fel a tölteléket, majd tekerjük fel vastagon a tésztába, hanem egyenletesen elosztva mindenhová, így a tészta mindenhol szép vékony marad.
  8. Előmelegített forró sütőbe dugjuk, és ha száradni látjuk, mindig kenjük be zsírral, ez fontos pontja a sütésnek, különben száraz lesz a rétesünk. Kb. fél óra alatt készül el.
  9. Szeleteljük, szórjuk meg még porcukorral, és sok szeretettel tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 16 alkalommal
  • Receptkönyvben: 412
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 126
  • Össznézettség: 51052
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 23.

Ajánló

pH besorolás: erősen savasít.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Misztikus készülődés övezte a rétesgyártást otthon. Amikor apró voltam, és még épphogy felértem a konyhaasztalt, azt figyeltem, ahogy anyu fáradtságosnak tűnő melóval dolgozik a tésztán. A legnagyobb mutatvány számomra akkor is a nyújtás volt. Sosem értettem, hogy tudja olyan vékonyra...próbáltam emlékezetembe idézni azokat az alkalmakat, amikor meglátogattuk a nagymamát, és ezzel várt minket. Apu nagyon-nagyon szerette a rétest, mama mindig neki sütötte elsősorban. Apu pedig boldogan falta a mama keze munkáját. Emlékszem a tepsire, amiben sütötte, emlékszem, ahogy nyitotta a gázpalackot, hogy begyújtsa a sütőt. Aztán ahogyan melegedett, előkúszott a forró sütő semmivel össze nem hasonlítható bukéja, amiben mindenféle szag és illatt keveredett korábbról. Az olvadt zsír illata, amivel mama szorgosan kenegette a réteseket. Csak nagyvonalúan, hogy ne száradjon ki. Aztán, amikor már sült, már a kert végéből, az eperfa alól is éreztük, hogy hamarosan elkészül, szaladni kell. Szaladtunk. Ez volt A Rétes. Nem ismertük a túrósat, sem a meggyeset. Ez volt a megtestesült tökély, a szaftos almás-mákos. Azóta is ez a kedvenc, nincs mese, mindig ez kell, ha rétesről van szó. Aztán mama elment. Már nagyon régen. Anyu sütögette otthon szorgosan, de ritkán és akkor megadva a módját, a réteseket. Mindig csak ámultam rajta. Talán egyszer vagy kétszer álltam be, hogy segítsek neki nyújtani, ifjonti viháncolásom azonban rendszeresen tésztaszakadásba torkollott. Aztán feladtam.  De a rétes még várt. Sokáig. Hogy mi kellett hozzá? Nem is tudom. Talán 3 év a saját konyhámban, egy férj, aki mindent bevállal a tányérról, amit eléteszek. És a kiváncsiság. Ez utóbbi győzött. Valahol a 624. kilométernél Budapest és Frankfurt között felhívtam anyut, hogy mi kell a rétestésztához - sosem akkor kérdezem meg, amikor otthon vagyok, hanem amikor már eljöttem. Fülhallgatóval a fülemen, tempomattal az autón, kényelmesen hallgattam, ahogy anyu olyan "anyusan" ecseteli a rejtelmeket. Így már nem is tűnt olyan bonyolultnak. Persze a "mennyi liszt kell bele?" - "hát olyan 3 marék, amikor nekünk csinálok, de ez változó " (apu gyomorsavszintjétől) kérdések és kevésbé precíz válaszok már megszokottak voltak. Észben tartottam, gondoltam, majd nekiállok a hétvégén. És megtörtént. Vettem réteslisztet - bár anyu elmondása szerint sosem csinálta azzal. Sem a mama. Meg tojást sem tett bele, pedig írják a receptek. Azt gyanítom, ennek anno pusztán financiális okai voltak, aztán így is maradt. A dolgozd ki jól, hogy hólyagos legyen - intelmek, vagy a "nyomd bele az ujjad, akkor jó, ha benne marad a nyoma". Ezek mind azok a nélkülözhetetlen apróságok, amik nélkül egy recept élettelen. Az, hogy ehetetlen is, már nem mindig ennek a hibája ugye... De ez nem volt az. Nem volt olyan, mint mamáé - nem is lehet. De amennyire lehetett, megközelítette azt. Persze hiányoztak a göcsörtös ujjak és a szeretete. A szeretet itt sem maradt el, de a többi bizony pótolhatatlan.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek