Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagymama mákos-almás rétese

Nagymama mákos-almás rétese
Nagymama mákos-almás rétese
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Misztikus készülődés övezte a rétesgyártást otthon. Amikor apró voltam, és még épphogy felértem a konyhaasztalt, azt figyeltem, ahogy anyu fáradtságosnak tűnő melóval dolgozik a tésztán. A legnagyobb mutatvány számomra akkor is a nyújtás volt. Sosem értettem, hogy tudja olyan vékonyra...próbáltam emlékezetembe idézni azokat az alkalmakat, amikor meglátogattuk a nagymamát, és ezzel várt minket. Apu nagyon-nagyon szerette a rétest, mama mindig neki sütötte elsősorban. Apu pedig boldogan falta a mama keze munkáját. Emlékszem a tepsire, amiben sütötte, emlékszem, ahogy nyitotta a gázpalackot, hogy begyújtsa a sütőt. Aztán ahogyan melegedett, előkúszott a forró sütő semmivel össze nem hasonlítható bukéja, amiben mindenféle szag és illatt keveredett korábbról. Az olvadt zsír illata, amivel mama szorgosan kenegette a réteseket. Csak nagyvonalúan, hogy ne száradjon ki. Aztán, amikor már sült, már a kert végéből, az eperfa alól is éreztük, hogy hamarosan elkészül, szaladni kell. Szaladtunk.

Ez volt A Rétes. Nem ismertük a túrósat, sem a meggyeset. Ez volt a megtestesült tökély, a szaftos almás-mákos. Azóta is ez a kedvenc, nincs mese, mindig ez kell, ha rétesről van szó. Aztán mama elment. Már nagyon régen. Anyu sütögette otthon szorgosan, de ritkán és akkor megadva a módját, a réteseket. Mindig csak ámultam rajta. Talán egyszer vagy kétszer álltam be, hogy segítsek neki nyújtani, ifjonti viháncolásom azonban rendszeresen tésztaszakadásba torkollott. Aztán feladtam. 

De a rétes még várt. Sokáig. Hogy mi kellett hozzá? Nem is tudom. Talán 3 év a saját konyhámban, egy férj, aki mindent bevállal a tányérról, amit eléteszek. És a kiváncsiság. Ez utóbbi győzött. Valahol a 624. kilométernél Budapest és Frankfurt között felhívtam anyut, hogy mi kell a rétestésztához - sosem akkor kérdezem meg, amikor otthon vagyok, hanem amikor már eljöttem. Fülhallgatóval a fülemen, tempomattal az autón, kényelmesen hallgattam, ahogy anyu olyan "anyusan" ecseteli a rejtelmeket. Így már nem is tűnt olyan bonyolultnak. Persze a "mennyi liszt kell bele?" - "hát olyan 3 marék, amikor nekünk csinálok, de ez változó " (apu gyomorsavszintjétől) kérdések és kevésbé precíz válaszok már megszokottak voltak. Észben tartottam, gondoltam, majd nekiállok a hétvégén. És megtörtént. Vettem réteslisztet - bár anyu elmondása szerint sosem csinálta azzal. Sem a mama. Meg tojást sem tett bele, pedig írják a receptek. Azt gyanítom, ennek anno pusztán financiális okai voltak, aztán így is maradt. A dolgozd ki jól, hogy hólyagos legyen - intelmek, vagy a "nyomd bele az ujjad, akkor jó, ha benne marad a nyoma". Ezek mind azok a nélkülözhetetlen apróságok, amik nélkül egy recept élettelen. Az, hogy ehetetlen is, már nem mindig ennek a hibája ugye...
De ez nem volt az. Nem volt olyan, mint mamáé - nem is lehet. De amennyire lehetett, megközelítette azt. Persze hiányoztak a göcsörtös ujjak és a szeretete.
A szeretet itt sem maradt el, de a többi bizony pótolhatatlan.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

pH besorolás: erősen savasít.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a konyhaasztalra átszitáljuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. A vizet az ecettel, sóval és zsírral elkeverjük, és apránként beleöntjük, közben a kezünkkel elkezdjük összedolgozni. Addig gyúrjuk, amíg egy nem ragadós, de lágy, selymes tapintású tésztát kapunk. A gyúrást nem lehet megspórolni. Kemény meló, legalább negyed óra, enélkül mit sem ér az egész.
  2. Vászonterítőval takarjuk le az asztalt gyűrődésmentesen, lisztezzük be, majd erre tegyük a kettéosztott gombócot. Takarjuk le egy átmelegített tállal és konyharuhával, hagyjuk legalább fél órát, de ha lehet többet állni. (Én legalább másfél órát hagytam, akkorra igazán összeérik a tészta, és gyönyörűen húzgálható lesz.)
  3. Az egyik gombócot tegyük félre, a másikat kezdjük el nyújtani. Mindig közepéről indulva vékonyítsuk a gombócot, és haladjunk kifelé. Célszerű a kézfejünkkel nyújtani, nem az ujjainkkal, a tészta alá téve, így valamennyire elkerülhető a szakadás. Addig nyújtsuk, amíg egészen áttetsző nem lesz, és ameddig tart a tészta vagy az asztal. A lelógó vastag részeket vágjuk le. Kicsit még hagyjuk így száradni (10 perc). A tészta akkor jó, ha  kis hólyagokkal van tele. Képek itt.
  4. Miközben a tészta pihent, elkészítetettük a tölteléket is. A darált mákot elkeverjük annyi cukorral, amitől kellemesen édes lesz, az almákat lereszeljük, megcukrozzuk. További zsírt olvasztunk.
    Az összeállításhoz, spricceljük meg zsírral a tésztát, szórjuk meg mindenhol mákkal (módjával), és szórjuk rá a lereszelt, de NEM KINYOMKODOTT almát. Ez nagyon fontos! Esetleg még szórjuk meg cukorral, majd következik a tekerés.
  5. Minden oldalát egy cseppet hajtsuk fel a tésztának - miután levágtuk a vastag széleket. (Ezeket újragyúrva, kicsit megint pihentetve nyújthatjuk megint) Épp csak 2-3 centit, hogy ne essen ki a töltelék. Ekkor újra spricceljük meg zsírral az egészet.
  6. Na most: ha téglalap alakúra nyújtottuk - ahogyan mi szoktuk, akkor a rövidebb oldalt fogva kell feltekerni, vagyis jó vastag lesz a rétes. Én ezt javaslom... Közben minden egyes tekerésnél szintén kenjük meg zsírral a tekercset - persze érzéssel. Majd a végén kívülről is. Sarkallatos pont, hogy ne egy csíkba halmozzuk fel a tölteléket, majd tekerjük fel vastagon a tésztába, hanem egyenletesen elosztva mindenhová, így a tészta mindenhol szép vékony marad.
  7. Előmelegített forró sütőbe dugjuk, és ha száradni látjuk, mindig kenjük be zsírral, ez fontos pontja a sütésnek, különben száraz lesz a rétesünk. Kb. fél óra alatt készül el.
  8. Szeleteljük, szórjuk meg még porcukorral, és sok szeretettel tálaljuk.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 16 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 28 864
elküldve: 16
receptkönyvben: 677
elkészítve: 9/31
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei, gourmet
szezon: bármikor
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: nehéz
kategória: rétes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

házilag nyújtott rétes, házi rétes almás-mákos töltelékkel

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tarix
Tarix Mon, 2015-10-26 12:17

Elkészítettem és nagyon finom lett a barátaim is csak dicsérni tudják.Köszönöm ezt a receptet. :)
Tarix

Csukamama
Csukamama / Csukamama Sat, 2014-04-19 11:18

Kedves Eszter! Örülök, hogy rátaláltam a receptedre. Történetet olvasva eszembe jutott nekem is a gyerekkorom ami nem most volt. Régóta tervezem, hogy nekilátok a rétes sütésnek. Most úgy érzem eljött az idő. Húsvét után megpróbálom. Köszönöm, hogy megosztottad az emlékeidet, meg persze a receptet is.
Szeretettel: Angéla

inf3rno
inf3rno / inf3rno Thu, 2012-12-27 08:59

Jó volt olvasni a történetet hozzá, nekem még van szerencsém ahhoz, hogy nagyanyámtól lessem el a fortélyokat, de dédanyám túrós rétesét már sosem fogom megtanulni. :S Tényleg nem kell hozzá rétesliszt, sima liszttel is rendesen nyúlik, ha megdolgozza az ember, 3 ujjal szoktuk dagasztani, amíg hólyagos nem lesz. És tényleg hólyagos lesz. :-) Amire nagyon kell figyelni, hogy a töltelék ne legyen vizes, nekem sikerült első alkalommal valamilyen indíttatásból tejfölt kevernem a túróhoz, és elázott a tészta... Egyébként az almás-darás, almás-mákos nálunk is favoritok. :-) Kipróbáltam rétes lapból is, de egyszerűen nem ugyanaz...

Ha az összegöngyölés része valakinek nem egyértelmű, akkor azt úgy kell, hogy az ember megemeli a terítő egyikfelét, akkor a rétes egyik fele szépen begurul középre. Akkor megemeli a másik végét, és a rétes másik vége is begurul középre. Aztán fel lehet emelni, és szépen beszórni a sütőbe. :-) Hát igen, a rétes készítés az tényleg varázslat számba megy. :-)

Kíváncsi vagyok erre az ecetes tésztára, kipróbálom ezt is. Mi mindig tojással csináljuk...

Azt hiszem a receptjeiddel el leszek egész jövő évben, nagyon jók! :-)

sandorka1
sandorka1 Mon, 2012-09-24 17:05

ujra ide tevedtem, de csak annyit szeretnek uzenni az Eszternek es a nagyijanak, h meg tobb receptet toltson fel !!!!!!!hajra !!!!!

éva juhász
Évi baba / éva juhász Thu, 2012-09-20 22:49

Kedves Eszter!
Köszönöm ezt az élményt, mindenféle értelemben! Rég kacérkodom,hogy én is egyszer....
de talán a közel jövőbe neki látok...Ha megcsináltam referálok...:)
Üdv Évi b

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2012-08-12 07:43

Kedves Eszter! Nem tudom, hogy melyiket elvezem jobban, az irasaidat, vagy a receptjeidet. Mindketto fantasztikusan tetszik. Te egy igazi "story-teller" vagy. Na es a receptjeid!!! Csak gratulalni tudok. A retesnyujtast en is kiprobaltam egyszer vagy ketszer, de csak buszkesebol - hogy en is meg tudom csinalni - igaz hogy azota is kesz reteslapot hasznalok - lustasagbol...- Igy vagyok meg egy par ilyen - ilyesztonek tuno - fozesi technikaval, csak hogy magamnak is bebizonyitsam, hogy en is meg tudom csinalni, de azutan mindig a konnyebbik modjat valasztom. Ez a makos-almas retes isteni, en egyebkent is mak fuggo vagyok. Meg egyszer koszi, a szivhez szolo sztory es receptert.
Veronika

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-08-31 20:14

Veronika kedves...köszönöm szépen.
Bár nem minden sztori sikeredik ilyen szívhez szólóra, de az igazi emlékekből megmaradt történetek valóban a legértékesebbek közé tartoznak.
Üdvözöllek
Eszter

sandorka1
sandorka1 Wed, 2012-01-25 21:09

kedves @AzEszter

udvozlet a t. nagyinak es Onnek, a recept tuti, de szukseges hozza az also - felso kepes suto :P

:P

ezutan a nagyi receptjei utan fogok sutni - fozni :P

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2011-11-15 19:32

Kedves Eszter!
Nagyon szép a történeted....nekem is vannak hasonló emlékeim
Az apukám szülei még élnek.Épp ma látogattam meg őket kilencven felé tartanak.
Nagyikám nem tudta a nevemet....
Nem számít én még emlékszem a csörögére a diótortára a hájasra a kakaós csigára és a többire.
Szóval szép történetek ezek mindig megmelengetik a szívünket.
Puszi.Bogi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-11-08 15:38

Kedves Eszter!
Köszönöm ezt a szívmelengető történetet. (Lehet, hogy én is veszem a bátorságot, ahogy itt látom ezt a csodás képet, hogy én is megtanuljak rétest készíteni. Mert ez nekem még kimaradt. De most komolyan gondolkodóba estem... :) )
És a nagymamádnak is nagyon tetszene a gyönyörű rétesed, az biztos. :)
Üdv: Fahéj

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-11-08 17:29

Csak bíztatni tudlak!
A frissen kisült, saját kézzel nyújott rétest felszeletelni, tányérokra rakni, meghinteni porcukorral és még langyosan eszegetni a meleg radiátor melett egy borongós napon...Szerintem lélekemelő. :-)))
Köszönöm a kedves szavakat!
Ölelés
Eszter

Bató Edit
Bató Edit Sat, 2011-11-05 18:35

Kedves Eszter!
Ez a történet léleksimogató és visszaröpített a saját gyerekkoromba. Nálunk is szinte úgyanígy zajlott a sütés-főzés, mindennek szertartása volt. Milyen jó, hogy ezek a képek velünk maradtak.
A rétesed nagyon szép, a Mamád biztos büszke lenne rád (és biztos az is, ha figyel onnan...)
Köszönöm a történetet és a receptet, meg fogom sütni.
Puszi, Edit

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-11-05 20:52

Editkém, köszönöm a kedvességed! Jó szívvel ajánlom elkészítésre ezt a receptet, mi mindig mamára emlékezünk, miközben készítjük. Mesélünk, mesélünk történeteket - olyanokat is, amiket már százszor hallottunk, de nem elégszer.
Szép estét!
Eszter

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sun, 2011-10-23 19:37

Ez egyszerűen mennyei, már a látvány és a story megérte :-) Remélem egyre jobban "honosodsz" ;-) Szép estét, Memi

klivi
klivi / klivi Sun, 2011-10-23 16:36

Ez igen!!! Tudnék most enni belőle, pedig éhes sem vagyok... :))

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sun, 2011-10-23 15:39

Hát....igen a rétes készítés művészet.Nagyon sok múlik a liszt minőségén.Kiváló a recept,csak gratulálni tudok hozzá.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-10-23 15:35

Kedves AzEszter!
Nagyon jó volt olvasni:-)))
Talán, majd egyszer, én is ráveszem magam, hogy csináljak,...most még nincs itt az ideje,de el fog jönni.
Igen, lesz kikre és mire visszaemlékeznem nekem is:-)....köszönöm:-)))))
Szép vasárnap délutánt kívánok!
Éva-Anyóca

tekovacs
tekovacs / tekovacs Sun, 2011-10-23 14:56

Hát ez egy "költemény"! Kedvet kaptam, hogy kipróbáljam ezt a receptet. Mentve!:) Sütöttem már én is, de ilyen szép sosem lett!:)) Gratulálok!

720
finomliszt 60 dkg
víz 3 dl
ecet 1 teáskanál
sertészsír 4 dkg
1 csipet
disznózsír 5 dkg
mák 30 dkg
alma 1.5 kg
cukor 2 ek
sertészsír 3 ek