Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zserbó nagymamámtól

Zserbó nagymamámtól
Zserbó nagymamámtól
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám öröksége ez a recept. Én még csak próbálom felidézni a hagyományos ízvilágot, amit családunk a mama sütijei alapján megszokott, de a visszajelzések szerint jó úton haladok.

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Töltelék

Máz

ajánlat

A zserbó másnap az igazi, az idő csak jót tesz neki. Napokig, akár egy hétig is eláll, már ha marad belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, jó alaposan kidolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk.
  3. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk a tésztánk első negyedét, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ezt megkenjük a lekvár harmadával, megszórjuk a cukrokkal elkevert dió harmadával és 5 dkg lecsepegtetett mazsolával.
  4. Ráhelyezzük a következő kinyújtott tésztalapot. Ugyanúgy kenjük és szórjuk a töltelék harmadával. Ismét egy tésztalap jön és a megmaradt töltelék. Végül a 4. tésztaréteggel zárjuk a sort.
  5. Villával, jó sűrűn megszurkáljuk. A tepsiben 0,5-1 órán át pihentetjük a zserbót.
  6. 180 C fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt kisütjük. Még melegen kifordítjuk a sütőből és hűlni hagyjuk. Amikor teljesen kihűlt, akkor befedjük a csokimázzal. Téglalapra szeletelve kínáljuk.

Töltelék

  1. A lekvárt felmelegítjük, ha nem elég folyós és szépen kenhető. (elhagyható)
  2. A pörkölt, darált diót összekeverjük a cukorral. Ízlés szerint, vaníliás cukor is adható még hozzá.
  3. A beáztatott mazsolát lecsepegtetjük.

Máz

  1. Az étcsokoládét a margarinnal közepes lángon (esetleg gőzfürdő felett) felolvasztjuk. Még forrón ráöntjük a sütire, és a tetejét, széleit szépen bevonjuk vele. Végül hűvös helyen fogyasztásig dermedni hagyjuk a zserbót.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x10 cm
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 82 807
elküldve: 10
receptkönyvben: 103
elkészítve: 14/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny, Somat Karácsonyi finomságok
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mazsolás zserbó, gerbeaud, zserbó mazsolával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tantibiker
tantibiker Wed, 2018-04-25 13:20

Nekem valamivel kissebb a tepsim, mar fut ki :)). Na nem baj, csak lenne jo, majd a felso lapot leszedem es ez van. Tanultam valamit.

1592
finomliszt 70 dkg
margarin 40 dkg
tojássárgája 4 db
tej 2 dl
friss élesztő 50 g
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 1 csomag
dió 60 dkg
cukor 30 dkg
sárgabaracklekvár 90 dkg
mazsola 15 dkg
étcsokoládé 20 dkg
margarin 10 dkg