Nosalty Logó

Zöldfűszeres-rozsos kovászos kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Ági78
Zöldfűszeres-rozsos kovászos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 441 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2648 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 232 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1126.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    909 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 441 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6760.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    248 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    188 mg
  • Foszfor
    733 mg
  • Nátrium
    5452 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    495.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    385.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    216 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    579 micro
Összesen 2648 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    593.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    478 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 232 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, bazsalikomot, rozmaringot, összevegyítjük.
  2. Egy kis tálkába kimérjük a kovászt, hozzáöntünk másfél deci vizet, és elkeverjük, majd az olajjal együtt a lisztes keverékhez adjuk. Elkezdjük összeállítani a tésztát, közben a megmaradt vizet folyamatosan adagoljuk hozzá. Lehet, hogy nem kell az összes víz. Ez attól függ, mennyire híg a kovász. A lényeg, hogy jó ruganyos tésztát kapjunk. 2-3 perc alatt kidolgozzuk.
  3. Letakarva huzatmentes helyen 4-5 órát kelesztjük (vagy a duplájára, attól függ, hogy ügyködik a kovászunk).
  4. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
  5. Miközben a sütő melegszik, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Kézzel nagyjából 20x40 cm-es fekvő téglalappá lapogatjuk. A két szélső harmadot középre hajtjuk. Kissé meglapogatjuk, majd a hajtást megismételjük. A tésztát átfordítjuk, és cipót formálunk úgy, hogy az oldalán lévő hajtásokat bedolgozzuk alulra. Sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük.
  6. A cipót kereszt alakban bevágjuk, 30-40 percig pihentetjük huzatmentes helyen. Eközben a sütő bemelegszik. A sütő aljába egy kis tűzálló tálba vizet teszünk.
  7. A kenyeret lehintjük pici liszttel, megspricceljük kis vízzel, és betesszük a forró sütőbe.
  8. 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Ha nagyon pirul a teteje, tegyük egy kicsit lejjebb a sütőben.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5439
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 31.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Bözsi, a kovászom beindult. Olyan jó étvággyal fogyasztotta a teljes kiőrlésű búzalisztet, hogy el is fogyott a minap. Így hát mit volt mit tenni, azt raktam hozzá, ami volt itthon: teljes kiőrlésű rozslisztet. No ettől még jobban elkezdett dolgozni, szóval eljött a következő sütés ideje. Hétvégente tudok a kovászos kenyérrel kísérletezni, így hétközben van időm bőven kiagyalni, hogy milyen legyen a következő kenyér. Mivel a kovász is félig-meddig rozsos lett, ezért a kenyérbe még került egy kis rozsliszt és fűszerek. A bazsalikom és a rozmaring nagyon jópofa a savanykás rozskenyérben. Egy kicsit rusztikusabbra sikerült, mert jobban megnőtt sütés közben, mint amire számítottam. :) További képek itt.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

:-D :-D :-D Bözsi... ez marha jó! Le vagyok maradva amúgy kovász-ügyben, pedig már régóta tervezem, h. kipróbálom én is a vele való sütést. De minek nebóvezzem el? A Bözsi név már foglalt. :-D Ez a kenyered is nagyon tetszet?s, olyan régi hangulatú. Hiába no, aki tud, az tud! Puszi: Gabi

Ági78

Szia Gabi! :D Köszönöm szépen Bözsi nevében is a dicséretet! :) H???... Neked biztos nagyon fog tetszeni a "kovászozás"! Annyi jó ötleted van, hogy csak gy?zd majd mindet formába önteni. A Böske is jó név... Már majdnem Bözsi, de mégse. :) Mit szólsz hozzá? Puszillak: Ági

Torma

ÁÁAÁÁÁÀÀÁGIIIIIIIIIII :) Csak nézem, és nézem.....hamár beleharapni nem tudok ;) Csodaszép :) Jó kérges-ropogós, és látszik, hogy jól formáztad a veknit. A leírásod is jó, pontos útmutató, ha valaki kedvet kap elkészíteni. Mentettem a receptet; fincsik a hozzávalók, nagyon kedvemre valók! Puszillak, T:)

Ági78

Köszi! Jó a "mesterem"! Tormának hívják... :) Remélem ízleni fog ha megsütöd, mert sajna küldeni már nem tudok bel?le... felfaltuk! Puszi: Ági

Törölt felhasználó

Szia Ági! Ismét jót nevettem! Eszembe jutott, h. apukám az Erzsébetet Zsizsinek is becézte, szóval lehet, h. annak keresztelem el majd kovászné asszonyságot. Bár, ha már asszonyságnak tituláltam, nem is nagyon illene rá ez a játékos becézés, akkor már valóban jobb a Böske. :-D Vagy Erzsók!!! Na, mindenestre majd referálok név-ügyben, ha végre kipróbálom a kovászos sütést. Jó hétvégét, sok puszi: Gabi

Ági78

:D Mindkett? nagyon jó!!! :) Az Erzsók hatalmas! :D Kíváncsian várom a névadó eredményét és persze a kovászos csodáidat! Jó pihenést, puszillak: Ági

villers

Szia! Els? kovászos kenyerem megsütésére készülök, a kovászom remekül él. Viszont nem tudom, hogy a begyúrásnál milyen állapotban kell lennie. Tehát felhabzó, vagy éppen visszaes?/etetésre váró állapotban kell belekevernem? Köszönöm

Ági78

Szia! Én mindig etetés után használtam, hogy jó kis aktív legyen. Azután újra etettem, miután kivettem bel?le. :) Sok sikert a kovászos kenyérhez! Üdv: Ági

villers

Köszönöm a gyors választ. Tehát akkor megetetem és máris mehet hozzá a víz meg az olaj, és utána rögtön a lisztes keverékhez. A maradékot meg megetetem, hogy legyen kés?bbre is. Jól értem? Köszi

Ági78

Szia! Hát nem egészen. :) Bocsi, ha nem jól fogalmaztam. Tehát megetetem, hogy egy kicsit felfrissítsem és megvárom, míg azzal szépen beindul. Ezután mehet a kenyérbe. :) Ha most épp tombol a kovászod, akkor szerintem nem is kell etetni, csak utána, miután kivettél bel?le. :)

villers

Köszönöm, most már tökéletesen értem. Majd úgy id?zítem, hogy éppen felfutó szakaszban legyen, mert lassan 10 napos, és nagyon élénk a drága. Majd beszámolok a végeredményr?l :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.