r
Nosalty Logó

Vadélesztős kovászos fehér kenyér

Torma
Vadélesztős kovászos fehér kenyér
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

266
Kalória
7.7g
Fehérje
48.9g
Szénhidrát
3.5g
Zsír
41.6g
Víz
-
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
155mg
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 266 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1588 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 220 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    511.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    390 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    48.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    41.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 266 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.9 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3067.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    2341 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    293.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    249.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 1588 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    424.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    324 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    34.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 220 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sóval, a kovászt a vízzel, majd a liszthez adjuk a vizes aktív vadélesztős kovászt,végül az1 ek olajat, éskönnyű, fényes tésztát dagasztunk kézzel vagy géppel.
  2. Ezután kb. 3 óra hosszat vagytovábbkelesztjük, amíg duplájára nem kel. (A vadélesztős kovásszal készült kenyereket hosszabb ideig kell keleszteni, de ettől kapják különlegesen jó ízűket és állagukat. Nem morzsálódnakés tovább eltarthatók, mint az élesztős kenyerek.)
  3. Kelesztés után lisztezett vagy olajozott (1 ek olajjal) deszkán cipóváformázzuk, majd sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, és 30 percigmegint kelesztjük.
  4. Ekkor begyújtjuk a sütőt 220 fokra (vizes edénnyel az aljában), a tészta tetejét bemetsszük, vízzel lepermetezzük, és lefedve, amelegedősütőbe tesszük.
  5. 30-40 percigsütjük, ekkorlevesszük a jénai fedelét, csökkentjük a hőt 200 fokra, majdaranybarnára sütjük.
  6. Ha kongó hangot ad, mikor az alját megkopogtatjuk, akkor kész.
  7. Hűtőrácson hűtjük. Ha egészen puha héjat akarunk, akkor konyharuhával letakarjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Továbbra is ismerkedem a kovászaimmal; éppen ezért amennyit csak lehet, sütök velük! Most a kenyérhéj optimális eltalálásán kísérletezem. Nagyon finom a ropogós kenyér, de a puhább kérgűnek is megvannak az előnyei. Ez itt egy puha héjú (kicsit azért ropogott!), magasra kelt, rendkívül rugalmas belsejű kenyér; pillanatok alatt elfogyott a bográcsgulyáshoz. :) A héj puha maradt, mert nem a forró jénaiba tettem. A melegedő sütőben még volt ideje bőven kelni, magasodni. Ezt a receptet már kipróbáltan vettem le az internetről, és jópárszor sütöttem ezzel a módszerrel - sikerrel.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...