r
Nosalty Logó

Vadélesztős kovászos fehér kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Vadélesztős kovászos fehér kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 266 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1588 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 220 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    511.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    390 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 266 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.9 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3067.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    2341 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    293.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    249.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 1588 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    424.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    324 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 220 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sóval, a kovászt a vízzel, majd a liszthez adjuk a vizes aktív vadélesztős kovászt,végül az1 ek olajat, éskönnyű, fényes tésztát dagasztunk kézzel vagy géppel.
  2. Ezután kb. 3 óra hosszat vagytovábbkelesztjük, amíg duplájára nem kel. (A vadélesztős kovásszal készült kenyereket hosszabb ideig kell keleszteni, de ettől kapják különlegesen jó ízűket és állagukat. Nem morzsálódnakés tovább eltarthatók, mint az élesztős kenyerek.)
  3. Kelesztés után lisztezett vagy olajozott (1 ek olajjal) deszkán cipóváformázzuk, majd sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, és 30 percigmegint kelesztjük.
  4. Ekkor begyújtjuk a sütőt 220 fokra (vizes edénnyel az aljában), a tészta tetejét bemetsszük, vízzel lepermetezzük, és lefedve, amelegedősütőbe tesszük.
  5. 30-40 percigsütjük, ekkorlevesszük a jénai fedelét, csökkentjük a hőt 200 fokra, majdaranybarnára sütjük.
  6. Ha kongó hangot ad, mikor az alját megkopogtatjuk, akkor kész.
  7. Hűtőrácson hűtjük. Ha egészen puha héjat akarunk, akkor konyharuhával letakarjuk.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3262
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 02.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Továbbra is ismerkedem a kovászaimmal; éppen ezért amennyit csak lehet, sütök velük! Most a kenyérhéj optimális eltalálásán kísérletezem. Nagyon finom a ropogós kenyér, de a puhább kérgűnek is megvannak az előnyei. Ez itt egy puha héjú (kicsit azért ropogott!), magasra kelt, rendkívül rugalmas belsejű kenyér; pillanatok alatt elfogyott a bográcsgulyáshoz. :) A héj puha maradt, mert nem a forró jénaiba tettem. A melegedő sütőben még volt ideje bőven kelni, magasodni. Ezt a receptet már kipróbáltan vettem le az internetről, és jópárszor sütöttem ezzel a módszerrel - sikerrel.

Hozzászólások (11)

Évi néni

Így korán reggel rátekintettem a képre és azonnal tudtam, hogy ezt csak te remekelhetted. Nagyon állat. Én is beizzódok, hogy legyen nekem is ilyen. Gyönyör? ez a kenyér. ? a Janitól van? Gratulálok. Üdv: Évi néni

Torma

Evi neni, rossz linkre kattintottam, fent a valaszom, szicsi, Torma :)

Ági78

Csatlakozom Évi nénihez! Igaza van, a képr?l egyb?l tudni lehet, hogy ez egy újabb Torma-alkotás! Tényleg csuda-klassz lett! Milyen szép leveg?s! Most már tényleg ideje volna kifejleszteni az ehet? képeket... legalább egy kóstolás erejéig. :) Nagyon ügyes vagy! Puszi: Ági

Torma

Kattintgatok a rossz linkre....Szia :) koszi, jot nevettem a Te megjegyzeseden is...eheto kepek.. ;) nem hallottam, de jol hangzik! Te, nem hazudok, de ez a kenyer olyan volt, mint egy trambulin! Ugralni lehetett volna rajta ;) Kellemes hetveget, jo "Bozsizest", T:)

Torma

Koszonom :) Hallom, hogy beizzodsz! Halalos a szoveged, jot nevettem :) Ja, ez megint a Jani :) Talan oda kellett volna irnom, milyen kovasz...Jani teljes kiorlesu, a Rozska az rozsos. Kellemes hetvegi fozocsket, T :)

p2

Kedves Torma! Engem a vadéleszt? vonzott ide, de sajnos a receptb?l nem derült ki. Esetleg elárulod nekem? :) Köszönöm!

Torma

Kedves pitzburg! A vadelesztos kovasz az a kb 7-10 napig erjesztett kovasz, eleszto nelkul. Ennek a kenyernek a kovasza csak tk lisztbol es vizbol erjesztett, es "Jani" a neve. Tobb vadelesztos kenyer receptem van itt; ha erdekel nezd meg oket! Egyebkent van kovasz recept a NoSalty-n. En a dagasztas nelkuli kenyeremnel, a hozzaszolasoknal irtam reszletesebben az en kovasz keszitesemrol...es biztattam egyik NS szakacs-pajtasomat! Azota mar tobben vagyunk a "vadelesztos taborban"....Evi neni, Agi78 mar publikalt is recepteket! Udv, Torma :)

p2

Köszönöm, megnézem akkor a receptjeidet :)

Éva-Anyóca

nyami,nyami :-))

Torma

Az VOLT!!! Jobban vagy??? Gyógyulgass szorgalmasan, küldtem egy kis meleg napocskát, Torma :)

Éva-Anyóca

Kedves Torma! Már két hete kínoz, lassan javulok, és az id?járás sem kedvez?, péntek óta esik,nem: inkább szakad az es?, és tök szürkeség van, amit már úgy ununk!!! De!!! Szuper az id?, csak úgy repkednek a bacik és vírusok...:-(( Amúgy amit lehet a gyógyulásért megteszek és megteszünk, a család péntekre újra náthás lett, én még nem estem vissza, nagy nehezen kimásztam bel?le :-)....jöhetne sok napfény, és meleg, és végre már Tavasz!!!!! :-)) ( tudom, mindennek meg van a maga ideje, de azért annyira szeretném, mert ez már sokk!! :-(( ) Azért megvagyunk, itt az:" es?s, vasárnap délel?tt!! (délután helyett):-)))) Lehet a régi film dallamát dúdolni, de nem sétálgatni az utcán, az tuti!! :-)) Ez a kenyeres story, csúcs! -én is nevettem rajta, de a Fahéj nem sikerült bumerángos kenyér története se semmi!! :-))) És a jó, hogy egyik?tök sem adja fel ezek után sem, hogyha végül is némi kudarc éli..:-) Szép napot! Éva-Anyóca

Torma

Jaj, Te kis szegenyke! Csak türelmesen, sokat pihenni, vitamin, tea, mez, citrom....gondolom mar ez is a konyokodon jon ki, de nemigen van mas megoldás...Olaszne Ancit se láttam par hete; remelem nem beteg...Gyogyuljatok meg Mindnyájan mihamarabb!!! Nagy napos ölelés, habár most tök sötét este van, haha! Nem baj, maradt egy kicsi a délutáni napsutestbol :) Torma

Csiki Piroska

Szia Torma. Ez a kenyered is nagyon guszta, a neveket már nem is tudom követni, de az eredmény magáért beszél. Puszi: Piroska

Torma

Köszönöm, aranyos vagy Piroska :) T

pussycat

Kedves Tormapajti! Ez a kenyer ugy nez ki mint egy jo festmeny, tokeletes!!! Hogy te milyen ugyi vagy!! Azt en is eszrevettem, hogy ha nem meleg sutobe dugom be es ott is meg kel es lassabban sul, akkor nem olyan vastag a heja. Persze mindenki maskent szereti. Tovabbi jo sutogetest, puszi, Cs:)))

Torma

Ari (aranyos) vagy Veronika! Kellemes hétvégét, dobáld a receptjeidet szorgalmasan a NS-ra, igen jók!!! Puszi, Tormapajti :)

Fahéj

Kedves Torma! Ez egyszer?en profi kenyér!!!! Meghajlok el?tted, nagyon ügyes vagy. És én is nekiállok a vadkovásznak, ki kell próbálnom, nem bírom ki a kíváncsiságtól. :)) Köszönet nektek, vadéleszt?söknek! Üdv: Fahéj

Torma

Szia Fahéj! Köszönöm az óriási dicséretedet sokat jelent a véleményetek, f?leg azoké, akik tudják milyen az igazán jó kenyér :) A legnagyobb öröm azonban a csatlakozásod a "vadéleszt?s táborhoz"!!!! DE JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ! Remélem jókat fogunk a többiekkel együtt "vadkovász-tanácskozni"! Irj légyszi, amennyit csak tudsz, rettent? érdekelnek a vadkovászos kalandok! Jó ez a vadkovász elnevezésed Fahéj! Szerintem alakitsuk meg a VADKOVÁSZ KLUB-ot! Szerintem jól hangzik! Kellemes, kering?s hétvégét a vadéleszt?kkel a konyhádban! üdv, Torma :) ui: remélem nem vadultál meg, ett?l a sok vad jelz?t?l????

Fahéj

:DDD Kedves Torma! El?ször is halálra nevettem magamat a válaszodat olvasva, szó szerint a könnyem potyogott. Ugyanis csak akkor vettem észre, hogy a vadéleszt?t véletlenül átkereszteltem vadkovásszá. :))) Persze tényleg vad az a kovász, míg az ember meg nem szelídíti, és kezes báránnyá nem válnak a "Terkák", a "Józsik", a "Jancsik" a kezünk alatt. Én ennek még el?tte állok, de már a nevét fontolgatom az én kis vadkovászomnak, hátha névvel ellátva gyorsabban szelídül. :) Tegnap különben nem ett?l a sok vad-tól vadultam meg, hanem a sima éleszt?s kenyeremt?l. Képzeld, teljesen megfeledkeztem róla, és amolyan öregtésztába ment át, de már jó kés? volt, türelmem meg semmi, és átgyúrtam ugyan, de nem kelesztettem elég ideig, és megsütöttem. Most pedig önvédelmi fegyverként használhatnám, olyan béna lett, még egy bumeráng szellemi szintjét sem éri el, mert az legalább visszajön, ha eldobják. :)) Most állhatok neki mégegyszer... Az vigasztal, hogy a kocsonyám is szép kemény lett, ami a kenyérrel ellentétben ennél el?ny. :) Szép vasárnapot! Fahéj

Torma

:):):))) Na, ezen meg en nevettem magam halálra, már kora reggel! Jo sztori! Hát ehhez hasonló nekem is volt egy, vadkovasszal; mikor a Terka kovaszommal dolgoztam; en ugyan figyeltem a kelesztést, de er?tlen volt a Terka, hiába vártam ra, hogy megemelje a kalacsomat.....na szóval egy hasonló betont sutottem en is...ki kellett dobni; en pedig nagyon nem szeretek ételt kidobni. Láttad a Veronika (Csuka) öreg tésztás, éjszakás kenyer receptjét? Az is jo!!! Par órára hagyhatod a vad kovászodat "levegozni"néha... Igy könnyebben be tudnak lopódzkodni a vadelesztok az uvegedbe. A Te konyhádban úgyis sok van, mert ahol sokszor sütnek, ott vadeleszto is tobb van. Egyébként nem hiszed el, de van egy ilyen szó, hogy vadkovasz!!! A vadelesztos kovászt igy hívják! megneztem a neten. okos vagy, hálás vagyok, hogy ezt igy írtad! A NS-n is kellene egy külön kategória a vad kovászos recepteknek...lehet, hogy írok is majd a szerkeszt?knek. Ird meg, ha találtál egy jo nevet a vadkovaszodnak! Buborékos már? Na szia, kellemes hetet, puszi, Torma :)

Fahéj

Sajnos, kovászkám nem hogy nem buborékos, de még nem is létezik, mert be akarok szerezni hozzá teljes ki?rlés?- vagy pedig rozslisztet, hogy ne kényeskedjen, mint a simalisztesek. Állítólag azok nagyon érzékenykék. Ha abból készítem mégis, annak biztos lány neve lesz. :) A vadkovász meg lehet akkor, hogy nem is magamtól ugrott be, hanem már hallottam vagy olvastam valahol. De nagyon jó név, és nekem egy Kipling mese ugrik be mindig róla, A magányosan sétáló macska, ami úgy kezd?dik, hogy réges-régen minden él?lény vad volt. Vannak benne ilyenek, hogy " vad volt az ember, vadabb már nem is lehetett volna, míg meg nem ismerte az asszonyt"... És mindent vad- akármib?l f?ztek. Biztos a kenyeret is vadkovásszal készíteték, mert vad volt a kovász, vadabb már nem is lehetett volna- mindig ez jut az eszembe a vadkovász szóról. :))) Na majd ha nekiállok, jelentkezni fogok, és beszámolok a bubikról is. :) Ja, és az esti kenyeret olvastam, csak Évi néniét, meg is csináltam, de még van rajta javítgatni valóm, mert szerintem nem vagyok elég türelmes a második kelesztésnél reggel. Puszi: Fahéj

Torma

Te egy igazi mesemondo vagy Fahej! A storyjaid is olyan jo, meselosek! Jot nevettem ezen a vad mesen... :) Jaj, nemigen ajanlom a feher lisztest....en meg daloltam is a Terkanak (lehet, hogy attol nem indult be?)...nekem a tk lisztes volt a leggyorsabb, utana a rozsos. Ja, a hosszabb kelesztesre fura raallni; eleinte nekem is hosszabban kellett volna kelesztenem a kenyereimet, de tanultam belole. Meg a vadkovaszost tovabb is kell kicsivel sutni, mint az elesztost. Puszillak, kellemes hetet, Torma :)

Évi néni

Szia Torma! Na most összeraktam ezt a tésztát tegnap este a Józsival, hagytam a h?vös konyhában. Reggel áthajtogattam és betettem abba az edénybe, amiben sütni akartam, langyos helyre tettem. Megjöttem a munkából és olyan szép dagadt volt a tészta, hogy öröm volt nézni --> majd beletettem a g?zös forró süt?be lefedve, és a szemem láttára töppedt össze laposra. Most szerinted ennek mi a franc baja van? A g?zre tippeltem, mert akkor kezdett zsugorodni. Majd megüt a guta. Van valami ötleted? Köszi: Vass Ui: közben kiolvastam, hogy valószín?leg megf?ztem a kenyeret, ugyanis túl sok vizet tettem be párologni. Valamint egy pék mester azt mondta, hogy ne légkeverésen, hanem alsó-fels? sütésen kell a kenyeret otthon sütni. Te hogyan készíted? Orcám leszakad, hogy ki tudja hanyadszor szúrom el a kenyeret. Írd meg légy szíves, hogy szerinted mit nem csinálom jól. Köszi. Üdv? Vass

Torma

Szia Vassika :) amiket ( nagyon jol) leírtál, arra tippelek, hogy tul kelt a tészta. Az elso kelesztesnel duplájára kell menni, aztan formazni. A formázás utan mar ne magasodjon duplájára. Az elso kelesztesed mar eleve egy jo hosszu volt (egy éjszaka)....az az egesz napos masodik kelesztes, foleg langyos helyen szerintem tul hosszu ido volt. egyik weboldal azt mondta, hogy jobb ha picit " alul kelt" a teszta, mert akkor a süt?ben még emelkedhet. A kovászossal nem konnyu eltalálni mikor dugjuk a sutobe... Ha en a kenyer körül vagyok ( reggel dagasztom be) , akkor sokkal jobban tudom követni a kelesztest....gyakorlat is kell hozza, csak ugy tapasztalunk. Az elso kenyereimet alul kelesztettem es nem sutottem meg eléggé....még most is el?fordul, mint tegnap a kalaccsal...nem akartam késore hagyni, reggelre tul kelt volna, igy betettem a meleged? sutobe. Finom, puha, emelkedett is, de NEM tökéletes...muszáj gyakorolnom nekem is, de hidd el, miden kenyer sutessel ügyesebbek leszunk!!! Talán hagyd hétvégére a kovászos sütést, akkor latod hogy alakul a teszta...Vagy használd a dagasztas nélküli kenyer receptemet, az a breadtopiarol van, millioszor kipróbált recept, nekem els?re pompásan sikerült, kovasszal! Meg dobjál be egy friss elesztos artizant is a h?t?dbe! ;) puszi, Torma :)

Fahéj

Szia Tormácska! Képzeld, most teszem a süt?be az els? kovászos kenyeremet! Olyan izgalmas dolog, hogy el nem mondhatom! Majd beszámolok. Remélem, Bátorkám nem hagy cserben, hiszen olyan szépen dolgozott az utóbbi napokban. És NAGYON KÖSZÖNÖM, hogy biztattál ezügyben, te Vadkovász Klub alapító Nagyasszony :)) Puszi: Fahéj

Torma

De jó!!! Nagyon örülök, hogy élvezed a vadkovaszozast :) en ugy szeretem mindhárom kovaszomat! Tegnap mindegyiket megetettem; mindegyik egyforma er?s most már...és sutottem egy fincsi rozsos- magosat. Jó válogatni, hogy melyikkel süssek...:) Elso keleszteshez nekem kell 3 ora, a masodikhoz tobb, vagy kevesebb. Minél sötétebb a kenyér, annál hosszabbnak kell lenni a második kelesztésnek, de 3 óránál en nem hagytam hosszabbra. Zilka hosszabban keleszt. ? mondta most, hogy a sötétebb lisztekhez kevesebb viz kell- miután en panaszkodtam, hogy az enyém mindig felpuhul kelesztésnél. És a magokat is kés?bb tegyük bele... ? már évek óta süt vadkovásszal! Minden jot, puszillak, Veled együtt izgulok, hogy produkál Bátorka! Ne felejtsd, hogy egyre jobb lesz id?vel! Ízre is, er?sségre is! T :)

Fahéj

Kedves T! Komolyan mondom, tegnap, mikor a kenyerem készült, azt szerettem volna, ha itt vagy mellettem, hogy útmutatást adj minden fázisnál. :) Hát szóval, a végeredmény enyhén szólva nem tökéletes. Egy rész kovásszal, két rész kenyérliszttel készítettem. Feljött, meg minden, de: túl s?r? lett, túl nyirkos a belseje, túl vastag a héja. Éppen ehet?. Talán Bátorka nem volt még elég er?s, talán nem kelt eleget, bár els?re 5 órát hagytam, másodikra jó egy órát. Tormika! Az a kérdésem, hogy er?södik meg egy kovász? Én most a h?t?ben tárolom a felét, mert már annyi volt. Vegyem ki a h?t?b?l és szobah?mérsékleten etessem tovább? És én még azt hittem, hogy tudok kenyeret sütni... :)) Szép napot! F

Torma

Jaj, de cuki vagy Fahéj!!! PERSZE, hogy tudsz sütni!!! Figyi, szerintem a második kelesztés talán rövid lehetett... a lényeg a magasság...elsõ kelesztésnél duplájára keleszteni (nem érdekes milyen hosszú ideig!!), másodszor legalább másfélszeresre... Idõvel...minden nappal (!!!) erõsödik a kovász....:) mindig könnyebb lesz sütni késõbb! A kovász buborékos, mikor aktív...nagy buborékok, nyúlós...lágy nokedli tészta állagú..el kell kapni az aktív idõt. Ha nem kapjuk el, akkor is megkel szerintem, csak lassabban... Szerintem csinálj egy próba-sütést a dagasztás nélküli receptemmel! Ahhoz csak egynegyed bögre kovász kell (éjjeli kelesztés), milliószor próbált recept, nekem is sikerült elsõre, kovásszal!!! Hagyd a hûtõben Bátorkát, csütörtök este vedd ki, reggelig hagyd a konyhapulton felmelegedni....péntek reggel etesd meg (2 ek liszt, 2 ek viz)...péntek estére valószínû pont jó lesz, aktív, ahogy írtam... Péntek este bekevered a dagasztás nélküli receptet...stb szombat reggel folytatod...szombat délre kész a gyönyörû kenyered... :) Muszáj gyakorolni, de MEGÉRI!!! Minden jót, puszillak, örülök, hogy írtál, T :) Ja, és NAGYON szerettem volna Melletted lenni a sütésnél!! Akkor ketten találgattunk volna, hehehe...ismeretlen úton járunk....;)

Fahéj

Köszönöm a hasznos tanácsaidat!!! Úgy teszek, ahogy mondád, jöv? hétvégén Bátorkás kenyér lesz, ha a fene fenét eszik is. Addig meg -egye kutya-, bevetem az éleszt?s technikát. De azért a kovászosból reggeliztünk ma, azon felindulásból, hogy a háborúban se ehettek jobbat, és mit mondjak, enyhén megpirítva kimondottan ízlett. Az jutott eszembe, hogy mennyivel egyszer?bb volt a régi háziasszonyoknak, akiknek nem kellett ismeretlen úton bolyonganiuk, mert mindent megtanulhattak, kitapasztalhattak az édesanyjuk mellett sürögve a konyhában, még gyerekkorukban. Integetés a távolból: Fahéj :)

sarkanya

Kedves Torma, :) szépen "bugyog" a kovászom, nézegetem, keresgélem a kenyér recepteket, és felt?nt, hogy mindig jénaiba kell sütni. Másban nem is lehet? Nekem van teflonos és kerámiás formám(ebben szoktam az éleszt?s kenyereket sütni). Ez is jó? Nem tudom, miért kell letakarni a süt?ben pl. Ez kimaradhat? Egy kicsit félek a jénaiktól, ezért nem merem. Vagy tepsiben is lehetne? Vagy nagyon lágy a kenyértészta és szétfolyna? Bocsi a sok kérdésért! :)) Szép napot! Kati

Torma

Kedves Kati! Persze, lehet barmiben sutni! Sutheted a szokasos teflon, vagy keramia edenyedben is. A suto es az edeny elo-forrositasa azert van, hogy jobban felemelje a tesztat. Ha eloforrositott letakart edenybe teszem, akkor nagyon forro sutoben (230 holegkevereses) 30 percet lefedve, utana kb 20 perc fedo nelkul (200 fokon). Igy szep magas, ropogos lesz a kenyer. Van sok sutopapiron sutott kenyer recept is; nekem a "Dagasztas nelkuli kovaszos kenyer" receptem sutolapon sutott es nem lett tul lapos.... Nyugodtan kerdezz csak barmikor!!! Sok sikert a sutessel, kellemes hetveget, Torma :)

sarkanya

Szia Torma! Sikerült az els? kovászos kenyerem! :)) Erre a receptre esett a választásom, és végül is jénaiban sütöttem meg. 6 órán át kelt, a 2. kelesztés 1 óra volt. Szépen emelkedett a süt?ben a kenyérke, és nem csak a vágás helyén, de mindenhol felrepedt. Ez nem tudom miért volt? Szép, ropogós lett, a belseje s?r?bb, mint a fotón lév?, és valóban laktatóbb, mert egy szelett?l jól laktam. :) Az egész nem nagy, inkább cipócska, 15 cm átmér?j?, kb. 7 cm magas lett. Finom savanykás illatú, kellemes iz?. Igazi kovászos kenyér. A maradék vadkovász a h?t?ben is beindult, leveg?s, felemelkedett. Etetem, mert beindultam, és "mindent" ki szeretnék próbálni vele. Hálásan köszönöm a segítségedet, és a bátorításodat! :)) Szép hétvégét kívánok: Kati

Torma

Ez jó hír Kati!!! Örülök, hogy belendültél; lelkesedéssel sok sikered is lesz :) gyakorlat tesz majd igazán magabiztossá! Nálam is el?fordult egy- kétszer, hogy több helyen kirepedt a tészta; ekkor lágyabb volt a tésztám és nagyon forró a süt?...persze ez egyik sem hiba; igazán nem jöttem rá a hibára, mert a kenyér szép lyukas, rugalmas volt...Ha nem akarsz repedéseket, akkor inkább süt?lapon süssed, alacsonyabb h?n...mondjuk 180-190C. A fedett el?forrósított edényben magasodik jól és lesz igazán ropogós. Kísérletezz; a süt?k is különböz?ek...További sok sikert, kellemes vasárnapot, üdv, Torma :) Ghelga/picurka81 most publikált egy vadkovászos BUKTÁT!!! Nézd meg!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.