Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kovászos kenyér

Házi kovászos kenyér
Házi kovászos kenyér
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A testvérem mesélte, hogy próbál kovászt nevelni, de vagy elfelejtkezik róla, vagy nem sikerül neki a kenyér, így félbe is hagyta.

Ezen felbuzdulva rávettem magam, hogy én is megpróbálom a nevelést, ami már alapjában, olyan különleges volt, hogy pluszban gondoskodni kell "valakiről" :) Etetni, nevelgetni. Korábban nem is gondoltam volna, hogy el tud ragadni a házi kenyérkészítés csodája. Élesztős péksütiket eddig is csináltam már, de a kovász az egy egészen más világ nekem. Sok-sok próbálkozás után ez a recept vált be a legjobban.

hozzávalók / 4 adag

Aktív kovászhoz

Kenyérhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Aktív kovászhoz

  1. A hűtőben lapuló anyakovászomból előző este kiveszünk 20 grammot, amit 100 gramm liszttel és 80 gramm (fontos, hogy nem deciliter) langyos vízzel elkeverünk, majd körülbelül 9-10 órára meleg helyen hagyjuk, hogy életre kelljen. Ezen folyamat ideje persze kovászonként eltérő lehet.

Kenyérhez

  1. Reggel az 500 gramm lisztet átszitáljuk, és finoman összekeverjük a langyos vízzel, majd 30 percre állni hagyjuk, ezt nevezzük autolizálásnak.
  2. Majd a liszt-víz keveréket dagasztógépbe helyezzük, beindítjuk a dagasztást, és lassan hozzátesszük az aktív kovászt. Ha picit homogenizálódott, hozzáadjuk a zsírt, majd 1-2 perc után a sót is. Fontos, hogy a só kerüljön bele a legutoljára. A dagasztás nálam mindösszesen 10 perc szokott lenni. (Aki nagyon bizonytalan még a kovásszal, vagy annak érettségével, az egy kevéske élesztővel rásegíthet, korábban én is így próbálkoztam.)
  3. Ezután egy olívaolajjal kikent tálba tesszük a tésztát, és sziromhajtogatás után, fóliával vagy tetővel lefedve (ki milyen tálba helyezi) meleg helyen pihentetjük. Majd még további három alkalommal 30 percenként újra meghajtogatjuk, ami után 2 órát hagyjuk pihenni.
  4. A 2 óra letelte után ismét sziromhajtogatást végzünk, ami után újabb 30 percet pihen a tésztánk.
  5. Utána enyhén lisztes felületen formázzuk a tésztát -ki hogy készíti-, én vekni formát készítettem, mert olyan a szakajtóm alakja. Formázás után alaposan kilisztezett szakajtóba helyezzük, letakarjuk konyharuhával, és ismét meleg helyre tesszük. Itt már érdemes figyelgetni. A hőmérséklettől is függ, mennyi időt érdemes várni, én jelen esetben 2,5 órát kelesztettem sütés előtt.
  6. Eközben a sütőt 230 fokra melegítjük, amiben elhelyezzük a jénaink alsó tálját, legalulra pedig egy vízzel teli tepsit helyezünk, hogy a sütéshez megfelelő gőz képződhessen.
  7. A kenyeret sütőpapírra borítjuk, pengével finoman végigvágjuk, majd egy mozdulattal a sütőpapíron pihenő kenyeret átemeljük a sütőből kivett forró jénaiba. A jénai tetejét lespricceljük vízzel, majd ráhelyezzük, és be a sütőbe.
  8. 10 perc sülés után kivesszük a vízzel teli tepsit. Összesen 20-25 percig sütjük a kenyeret fedővel, ez idő után levesszük a fedőt, a hőfokot pedig visszaveszem 200 fokra, majd további 30-35 percig sütjük, hogy jó ropogós héja legyen.
  9. Amikor elkészült, kivesszük a kenyeret, gyorsan lespricceljük vízzel (ez is a héj ropogósságát segíti elő), majd rácson hagyjuk kihűlni, mielőtt megvágnánk.
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 48
össznézettség: 2 616
elküldve: 1
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Csucsi08

Mióta szakács: 2020.05.12.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, uzsonna
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

kovász, anyakovász, kovászmag, kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

675
kovász 20 g
kenyérliszt BL80 100 g
víz 80 g
kovász 200 g
kenyérliszt BL80 500 g
víz 3.5 dl
sertészsír 15 g
14 g