r
Nosalty Logó

Walesi tortácskák Szt. Dávid napjára

Durcsó
Walesi tortácskák Szt. Dávid napjára
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

578
Kalória
8.5g
Fehérje
84.6g
Szénhidrátok
24.1g
Zsír
24.3g
Víz
104.1g
Koleszterin
2.6g
Rost
37.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 578 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2314 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 393 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.1 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    613.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    24.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    204 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 578 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    33.9 g

Zsír

  • Összesen
    96.5 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    417 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2452.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    603 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    1058 mg
  • Nátrium
    591 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    338.3 g
  • Cukor
    151 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    97.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    830 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    816 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    174 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    284 micro
Összesen 2314 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    415 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.2 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    16.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 393 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet leszitáljuk a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk az apróra vágott vajat. Alaposan elmorzsoljuk a vajat a lisztben, hogy finom morzsákat kapjunk, de nem baj, ha pár nagyobb szem marad benne.
  2. Kézzel hozzákeverjük a cukrot és az aszalt gyümölcsöt is.
  3. Beleütjük a tojást, és kézzel egynemű tésztát gyúrunk. Ha esetleg még morzsálódna, nagyon pici tejet adunk hozzá, hogy nem ragadós, nyújtható állagú legyen a massza.
  4. Lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, s egy 7,5-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk (Kb. 16-18 korong lesz belőle.)
  5. Eredetileg vaslapon vagy sütőkövön kell kisütni, de egy teflonos serpenyő is tökéletes. Ezt megkenjük vajjal, felforrósítjuk, s oldalanként 2-3 percig, míg szépen megbarnul, megsütjük benne/ rajta a tortácskákat.
  6. Még melegen megszórhatjuk őket cukorral, s megehetjük, vagy hagyhatjuk kihűlni, s fogyaszthatjuk lekvárral, esetleg mézzelmegkenve / összeragasztva a korongokat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 10 perc

Szent Dávid 500 körül született Wales-ben, s egyházi hivatalnokként eltöltött élete 589. március 1-jén ért véget. Az Egyesült Királyság többi részének védőszentjeivel ellentétben (Anglia: Szt. György, Skócia: Szt. András, (Észak-)Írország: Szt. Patrik) Szt. Dávid valóban Wales-ben született és élt, így sorsáról meglepően sokat tudunk. Tanított, és aszkétikus életet folytatott, halálakor állítólag angyalok töltötték meg a kolostorát. Ez a nap (március 1.) évszázadok óta nemzeti ünnep Wales-ben, hivatalosan a 18. század óta. Sok szokás is kapcsolódik Szt. Dávid ünnepéhez. Eredetileg valamilyen póréhagyma-szimbólumot volt szokás viselni, mivel ez (is) Szt. Dávid attribútuma, azonban egy angolok felett aratott walesi győzelemhez is kapcsolódik, így az utóbbi években inkább a másik jelkép, a nárcisz viselete terjedt el. Én is sok embert láttam itt nárcisszal a mellén. A nárcisz egyébként Wales nemzeti szimbóluma, s azért is jól pótolja a póréhagymát, mert walesi nevük igen hasonló. A póré Cenhien, míg a nárcisz Cenhien Pedr, szó szerint Péter póréja. Az ilyenkor készítendő ételek közül a Cawl a legfontosabb, mely egy walesi gulyás-jellegű leves hússal és zöldségekkel. Összetevői változhatnak, de a póréhagyma mellett a bárány is nagyon gyakori. A csupa-vajas, skót shortbread-re emlékeztető walesi tortácska is elterjedt finomság, melyről minden háztartásban más és más tuti receptet őriznek. Az enyém egy Margaret John nevű idős színésznő receptje, aki videón tette közzé a BBC Food honlapján. Ügyes a néni, s a videó végén még Nigella Lawson-nak is megmondja a tutit. : )

További receptek

Pizzás gofri sajttal

Mit kapunk, ha egy gazdag pizzatésztát megtöltünk paradicsommal és sajttal, majd a forró gofrisütőbe dugjuk? Nos, természetesen pizzás gofrit, ami kívülről ropog, belül pedig sajttal ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

A dubaji csoki után most a vattacukros Angel Hair hódít...

Ezt nem láttuk jönni. Már hosszú hónapok óta tart a dubajicsoki-őrület, és úgy tűnt egyhamar nem is fog alábbhagyni a lelkesedés iránta. Most azonban új kihívó tűnt fel a láthatáron. Az Angel Hair, azaz angyalhaj csokoládé meghökkentő külsejével borzolja a kedélyeket.

6 alapanyag, amit nem szabadna mogyoróvajjal párosítani

Manapság már itthon is egyre népszerűbb alapanyag a mogyoróvaj, amit általában zabkásába teszünk vagy dzsemmel szendvicset készítünk belőle. De nem minden párosítás ennyire szerencsés: mutatjuk, mivel nem érdemes kombinálni, hogy ne térjünk le a harmonikus ízek útjáról.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Mennyei tojáskrém

Gyorsan és könnyen elkészíthető húsvéti fogás ez a tojáskrém, ami pont olyan krémes és légiesen könnyed, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá! A majonézes torma és a tejföl ...