Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A világ legegyszerűbb almás süteménye

A világ legegyszerűbb almás süteménye
A világ legegyszerűbb almás süteménye
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Persze kicsit túlzó a cím, de tényleg csak egy kicsit. Nagyon hasonlít a magyar blogokon népszerű lusta asszony rétesére - de még annál is egyszerűbb (és nincs benne tojás!).
A receptet egy nagyon szuper bolgár blogon találtam, és mivel a bolgár-tudásom egyenlő a nullával, ezért ráeresztettem a Google fordítót. A magyarra fordított recept igen mulatságosra sikerült, íme egy kis szemelvény ebből a gyöngyszemből:

"Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze porcukorral, átszitált lisztet, búzadarát, sütőport és a vanília, jól keverjük össze a keveréket.
Mossuk alma, héj, puha őket a vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat.
Zsírral alakú, átmérője 22 cm pour 3 / 4 csésze A száraz keverék egyenlő réteg.
Lazán elosztva, hogy egy réteg alma.
Váltakozó rétegeket addig folytatódik, amíg az összes termék.
Az utolsó réteg kell a száraz keverék.
Feldarabolt és terjesztésére egyenletesen vajjal.
Süssük 30-40 percig előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára.
Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs.
Vágjuk a süteményt, amikor teljesen kihűlni, és szolgálják megszórva porcukorral."

Kedvencem a "puha őket vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem" és a "Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs."

Szerencsére ha angolra fordíttatjuk le a Google-val, akkor egészen használható receptet kapunk.

Először egy hasáb alakú formában sütöttem, abban kicsit nehezen sült át. Másodszor egy kerek pite formát választottam, ami picit nagyobb volt, mint az ajánlott méret - 26 cm átmérőjű 22 cm helyett.

 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. Az almákat reszeljük le durvára és keverjük össze a fahéjjal. Az eredeti recept szerint a cukrot az almához kell keverni, de én véletlenül a liszthez adtam, így is teljesen jól működött a sütemény.
  2. Vastagon vajazzuk ki a kerek tortaformát (22-25 cm átmérőjű). Ha levehető aljú a forma, akkor burkoljuk be az alját alufóliával, különben szagolhatjuk a sütőbe csorgó és megégett almás vajat (és súrolhatjuk a sütőt.)
  3. Alaposan keverjük össze a lisztet, búzadarát, sütőport, vaníliát és a cukrot (ha ezt a verziót választjuk). Ha nem, akkor a reszelt almához kell keverni a cukrot.
  4. Szórjunk egy 3/4 csészényi lisztkeveréket a kivajazott forma aljára, és egyenletesen oszlassuk szét. (Nekem eddig mindig maradt egy kis lisztkeverék sütés után a forma alján, legközelebb kicsit kevesebbet fogok szórni alulra.)
  5. Most felváltva tegyünk egy-egy réteg reszelt almát (a levével együtt) és lisztkeveréket a formába.
  6. Úgy ügyeskedjünk, hogy a tetejére lisztkeverék kerüljön. Nekem úgy jött ki most, hogy 4 réteg liszt és 3 réteg alma fért ki ebben a formában.
  7. A tetejére csipkedjük rá a vajat és szórjuk meg a szeletelt mandulával.
  8. Légkeveréssel kb. 25 perc alatt sült meg. Sima sütőben pár perccel tovább kell sütni.
  9. Hűtsük ki teljesen, különben nem lehet szeletelni. Ha nagyon türelmetlenek vagyunk, akkor tegyük ki a hidegre vagy a hideg konyhakőre.
 

 

 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm átmérőjű cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 51 810
elküldve: 14
receptkönyvben: 817
elkészítve: 22/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Lúdanyó

Mióta szakács: 2010.01.24.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás-mandulás torta, almatorta mandulával

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csenge71
csenge71 Sat, 2018-11-03 12:44

Én most sütöttem meg! Kíváncsi vagyok a végeredményre, mert nekem viszont nagyon levesesnek tűnik az egész! A vaj a tetején elég sokáig ott folydogált, mire kicsit megszúrkáltam, de így is elég sokáig lágy volt a közepe! Lusta rétest szoktam sütni, az is hasonló! Néztem más hasonló recepteket is, de sehol sem írja, hogy ki kéne nyomkodni az almát, így nem is tettem! Jelenleg hűl! Amint megkóstoltuk, megírom! :)

Tünde

Nesonka
Nesonka Sun, 2018-03-04 16:22

Mivel nagyon sok még itthon az alma és már nem túl jó enni, mert csak akkor szeretjük, ha ropog, ezért kerestem almás recepteket. Ez nagyon megtetszett. Elkészítettem, én a fele cukrot az almába tettem, a maradékot a tésztába. A lereszelt alma, cukorral, engedd levet, így használtam. Nagyon jó lett. Köszönöm a receptet!

Nyalkamacska
Nyalkamacska Sun, 2014-06-22 21:26

Ma én is megsütöttem, és felemás a siker. Az alma túl száraz volt, mert én nem sima reszelt almát használtam, hanem amit a gyümölcscentrifuga hagyott meg a frissen facsart almalé után. De ha az alma reszelve van, és több a leve mint így, és a lisztkeverékbe belekeverünk vagy 10 dkg olvasztott vajat, akkor biztos nagyon finom és jó állagú lett volna. Köszi az ötletet, legközelebb úgy próbálom ahogy írtam, és arról is beszámolok.

eszter66.6
eszter66.6 Sun, 2012-02-26 18:33

Tegnap en is megcsinaltam. Vegul nagyon jol sikerult, bar nem raktam bele az osszes lisztkevereket. Sutes kozben kivettem megnezni, hogy hogy viselkedik a kozepso reteg liszt, es ugy iteltem, hogy ovatosan osszeszurkalom-kevergetem egy kicsit az egeszet, plusz lereszelek meg egy almat es "rafacsarom" a levet a sutire. Igy remek lett! Az aljan sem maradt lisztes.

eszter66.6
eszter66.6 Sun, 2012-02-26 18:34

Elfelejtettem hozzatenni, hogy a parom javaslatara legkozelebb megprobalom osszekeverni a lisztkevereket egy par alma levevel, es igy retegezni - biztos ami biztos.

AMK
AMK Mon, 2011-08-29 18:43

Ma én is elkészítettem. Jól sikerült. Egy kicsit nekem is lisztes lett az alja, de egy másik hasonló recept ír egy kis margarint a tepsi aljára. Következőre megpróbálom úgy, szerintem akkor ez a kevéske liszt is eltűnik.
A mennyiségeket pedig egy merész húzással megsokszoroztam, mert 10 főre készítettem, és tepsiben sütöttem, nem tortaformában, de nagyon jól sikerült! Tetszik a recept!!!

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2011-08-13 21:09

Mi is megettük végül, mert halálosan utálom, ha ki kell dobni az ételt, de annyi finom almás süti van, hogy inkább nem állok neki még egyszer. Ha gondolod próbáld ki legközelebb, hogy összekevered, hátha akkor úgy jobb lesz, látod sokaknak sikerült...

gamica
gamica Sat, 2011-08-13 13:33

Tmea. Nem vagy egyedül... nekem is poros réteg maradt az alma között :-(. Ennek ellenére már alig van belőle, mert az íze nagyon finom. Én egy kisméretű tepsiben sütöttem, így megúsztam a fóliázgatást. Valószínűleg ott hibáztam, hogy csak két rétegre futotta az almából és a közte lévő lisztréteget nem tudta átáztatni, így szárazon a sütőpornak valóban semmi jelentősége. Arra is gondoltam, mi lenne, ha a lisztes keverék egy részét a közepén egyszerűen összekeverném az almával...?

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2011-07-21 20:54

Épp arról van szó, hogy még véletlen sem állt össze. Porzott a közepén a liszt. Lehet, hogy az alma nem volt kellőképp nedvdús, nem tudom. Mindenesetre úgy elment a kedvem tőle, hogy inkább nem próbálkozom még egyszer.
Az viszont jó hír, hogy van akinek összejött! :-)) Meg szerintem kellenek a negatív tapasztalatok is egy-egy recept alatt, mert sokat segíthet azoknak, akik neki szeretnének állni. Én legalábbis szoktam örülni neki, ha ilyeneket olvasok, mert tanulok belőle, és olyan dolgokra figyelek oda adott esetben, amik egyébként eszembe sem jutnának magamtól.

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Thu, 2011-07-21 20:09

Klára, köszönöm, hogy helyettem megírtad :)

sactoth, örülök, hogy neked sikerült és még ízlett is :)

sac.toth
sac.toth Thu, 2011-07-21 18:52

én sem tudom, mit ronthattál el. én mindent a recept szerint csináltam, annyit módosítottam, hogy picit tovább sütöttem. és nekem egyáltalán nem folyt ki.. az eredmény pedig hűdefincsii. :)) holnap csinálom a harmadik adagot, az egész családnak ízlik. köszi a receptet. :)

P.Klára
P.Klára Thu, 2011-07-21 16:54

Csak azért kotyogok bele, hogy az utolsó hozzászóló ne vegye el a kedvét annak, aki szeretné megcsinálni ezt a finom sütit. Sütőpor azért kell bele, hogy ne legyen olyan lapos, mint a gutaütés.
Isten őrizz meglocsolni 3 dl. tejjel! Sokan nem hiszik el, de a cukor, az alma ad annyi nedvességet, hogy összeálljon tésztává. Csoda, hogy "ártej" lett a sütőben? 35-40 perc sütés kell neki 2-3-as fokozaton gázsütőben. Papírkarika nem elég a tortaformába. Ezüstfóliával kell bebugyolálni, s egy lapos tepsire is állíthatjuk még, hogy a sütő ne károsodjon. Szerintem egyszerű, és finom süti.

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2011-02-17 18:40

Nagyon rossz tapasztalataim vannak vele...nagy csalódás. Háromszor annyi ideig sült, mint ahogy írva van, és mégis nyers, porózus csík maradt a közepén és az alján (el sem tudom képzelni, hogy pl a sütőpor minek bele...), és a többi része is csak úgy lett épphogy elfogadható, hogy öntöttem rá vagy 3 dl tejet, amiből persze kifolyt egy adag a kapcsos tortaformából, hiába tettem bele fóliát. Szóval elrontott este, telefüstölt lakás, másfél órán keresztül is csak félig sült, ízetlen süti, az idegtől átvirrasztott éjszaka...nekem ez a világ legpocsékabb almás süteménye lett, sajnos. :-((
Mindenesetre a kutyusunk is örül ennek az oldalnak, igaz, csak áprilisban lesz a szülinapja, de a múlt hétvégi Coca Cola torta után most ez is az övé lett!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-01-20 17:35

Na, ma megsütöttem. Finom. És valóban olyan izgalmas, hogy ropognak a grízszemek. Én sem vártam meg, hogy kihűljön, kiemeltem egy szeletet egy kis lapáttal, és nem esett szét.
De így már eszembe jutott, hogy hasonlóan készül a mi bolyi túrós lepényünk. Annál sem hiszi senki, hogy a lisztes-rétes lisztes keverékből szeletelhető süti lesz.Na és ehhez nem kell semmii cukrászi tudomány, csak a mérleget kell tudni kezelni. Köszi a receptet A család csak este teszteli le.

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Thu, 2011-01-20 22:12

Örülök, hogy tetszett és, hogy megírtad a tapasztalatodat :) Ezt a bólyi túrós lepényt ismerik lusta asszony réteseként is.

Manna70
Manna70 Sat, 2011-01-15 21:52

Sajnálom, de nem bírtuk kivárni, hogy meghűljön. Isteni (a férjem felkiálltáasát nem merem idézni, mert moderálva leszek), a gyerekeknek nem ízlett, de így több maradt nekem és a páromnak.

k.v.ildiko
k.v.ildiko Sat, 2011-01-15 17:18

A story miatt muszáj elmenteni. A közeljövőben biztos elfogom késziteni is. Már az egyszerűsége miatt is, meg szeretem az almás finomságokat. De a story nagyon tetszik.

Noresz
Noresz / Noresz Sat, 2011-01-15 13:19

Én is elkészítem ma, már össze is állítottam, csak kihagytam belőle a fahéjjat! De sebaj, a végén megszórom majd fahéjjas cukorral.
Még egy kérdésem lenne, mi az a vaníliás por? Pudingpor vagy vaníliás cukor?

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Mon, 2011-01-17 17:34

Noresz, láttam már fűszerként vanília-port (olyan őrlemény féle), de teljesen jó hozzá a vaníliás cukor is.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-15 11:36

Jaj de jótt nevettem a tükörfordítás-csavarján. Most már biztosan megsütöm, de még van a hűtőben sütés nélküli gesztenyés torta De biztosan ez lesz a következő terebélyesítő desszertünk.:)

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Mon, 2011-01-17 17:33

Klári, mi is nagyon jól szórakoztunk :) Van egy ilyen fordítós Karinthy novella, az jutott az eszembe róla :)

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2011-01-14 18:50

Először a neve keltette fel a figyelmemet, majd a kép beindította a fantáziámat (az itthon leledző feltorlódott almamennyiséggel karöltve). Majd amikor elolvastam a sztorit....telitalálat! Rég nevettem ilyen jót!!! Már ezért megérte! A sütiről majd referálok, ha elkészítem! Addig is köszi az élményt!
Szeretettel
Tímea

779
finomliszt 150 g
barna cukor 100 g
búzadara 200 g
sütőpor 10 g
vanília 1 db
alma 1 kg
fahéj 2 tk
vaj 100 g
mandulapehely 3 dkg
vaj 1 ek