Nosalty Logó

A világ legegyszerűbb almás süteménye

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lúdanyó
A világ legegyszerűbb almás süteménye
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 778 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3113 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 194 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    979.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    257 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    425 mg
  • Nátrium
    212 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    122.6 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    208.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    202 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    191 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 778 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.7 g

Zsír

  • Összesen
    113.3 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3916.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    1028 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    1700 mg
  • Nátrium
    850 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    490.6 g
  • Cukor
    192 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    834.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    807 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    229 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    765 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    424 micro
  • β-crypt
    99 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    288 micro
Összesen 3113 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    52 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 194 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. Az almákat reszeljük le durvára és keverjük össze a fahéjjal. Az eredeti recept szerint a cukrot az almához kell keverni, de én véletlenül a liszthez adtam, így is teljesen jól működött a sütemény.
  2. Vastagon vajazzuk ki a kerek tortaformát (22-25 cm átmérőjű). Ha levehető aljú a forma, akkor burkoljuk be az alját alufóliával, különben szagolhatjuk a sütőbe csorgó és megégett almás vajat (és súrolhatjuk a sütőt.)
  3. Alaposan keverjük össze a lisztet, búzadarát, sütőport, vaníliát és a cukrot (ha ezt a verziót választjuk). Ha nem, akkor a reszelt almához kell keverni a cukrot.
  4. Szórjunk egy 3/4 csészényi lisztkeveréket a kivajazott forma aljára, és egyenletesen oszlassuk szét. (Nekem eddig mindig maradt egy kis lisztkeverék sütés után a forma alján, legközelebb kicsit kevesebbet fogok szórni alulra.)
  5. Most felváltva tegyünk egy-egy réteg reszelt almát (a levével együtt) és lisztkeveréket a formába.
  6. Úgy ügyeskedjünk, hogy a tetejére lisztkeverék kerüljön. Nekem úgy jött ki most, hogy 4 réteg liszt és 3 réteg alma fért ki ebben a formában.
  7. A tetejére csipkedjük rá a vajat és szórjuk meg a szeletelt mandulával.
  8. Légkeveréssel kb. 25 perc alatt sült meg. Sima sütőben pár perccel tovább kell sütni.
  9. Hűtsük ki teljesen, különben nem lehet szeletelni. Ha nagyon türelmetlenek vagyunk, akkor tegyük ki a hidegre vagy a hideg konyhakőre.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24 cm átmérőjű
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 28
  • Össznézettség: 53936
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 14.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Lúdanyó 11 recept

Persze kicsit túlzó a cím, de tényleg csak egy kicsit. Nagyon hasonlít a magyar blogokon népszerű lusta asszony rétesére - de még annál is egyszerűbb (és nincs benne tojás!). A receptet egy nagyon szuper bolgár blogon találtam, és mivel a bolgár-tudásom egyenlő a nullával, ezért ráeresztettem a Google fordítót. A magyarra fordított recept igen mulatságosra sikerült, íme egy kis szemelvény ebből a gyöngyszemből: "Elkészítés: Egy tálban keverjük össze porcukorral, átszitált lisztet, búzadarát, sütőport és a vanília, jól keverjük össze a keveréket. Mossuk alma, héj, puha őket a vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat. Zsírral alakú, átmérője 22 cm pour 3 / 4 csésze A száraz keverék egyenlő réteg. Lazán elosztva, hogy egy réteg alma. Váltakozó rétegeket addig folytatódik, amíg az összes termék. Az utolsó réteg kell a száraz keverék. Feldarabolt és terjesztésére egyenletesen vajjal. Süssük 30-40 percig előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára. Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs. Vágjuk a süteményt, amikor teljesen kihűlni, és szolgálják megszórva porcukorral." Kedvencem a "puha őket vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem" és a "Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs." Szerencsére ha angolra fordíttatjuk le a Google-val, akkor egészen használható receptet kapunk. Először egy hasáb alakú formában sütöttem, abban kicsit nehezen sült át. Másodszor egy kerek pite formát választottam, ami picit nagyobb volt, mint az ajánlott méret - 26 cm átmérőjű 22 cm helyett.  

Hozzászólások

Tmea

El?ször a neve keltette fel a figyelmemet, majd a kép beindította a fantáziámat (az itthon leledz? feltorlódott almamennyiséggel karöltve). Majd amikor elolvastam a sztorit....telitalálat! Rég nevettem ilyen jót!!! Már ezért megérte! A sütir?l majd referálok, ha elkészítem! Addig is köszi az élményt! Szeretettel Tímea

Lúdanyó

Kedves Tímea, kíváncsian várom a beszámolót :)

Törölt felhasználó

Jaj de jótt nevettem a tükörfordítás-csavarján. Most már biztosan megsütöm, de még van a h?t?ben sütés nélküli gesztenyés torta De biztosan ez lesz a következ? terebélyesít? desszertünk.:)

Lúdanyó

Klári, mi is nagyon jól szórakoztunk :) Van egy ilyen fordítós Karinthy novella, az jutott az eszembe róla :)

Törölt felhasználó

Én is elkészítem ma, már össze is állítottam, csak kihagytam bel?le a fahéjjat! De sebaj, a végén megszórom majd fahéjjas cukorral. Még egy kérdésem lenne, mi az a vaníliás por? Pudingpor vagy vaníliás cukor?

Lúdanyó

Noresz, láttam már f?szerként vanília-port (olyan ?rlemény féle), de teljesen jó hozzá a vaníliás cukor is.

Törölt felhasználó

A story miatt muszáj elmenteni. A közeljöv?ben biztos elfogom késziteni is. Már az egyszer?sége miatt is, meg szeretem az almás finomságokat. De a story nagyon tetszik.

Manna70

Sajnálom, de nem bírtuk kivárni, hogy megh?ljön. Isteni (a férjem felkiálltáasát nem merem idézni, mert moderálva leszek), a gyerekeknek nem ízlett, de így több maradt nekem és a páromnak.

Lúdanyó

Ildikó, remélem, hogy meg is csinálod majd valamikor :)

Lúdanyó

Manna77, örülök, hogy legalább nektek ízlett :)

Törölt felhasználó

Na, ma megsütöttem. Finom. És valóban olyan izgalmas, hogy ropognak a grízszemek. Én sem vártam meg, hogy kih?ljön, kiemeltem egy szeletet egy kis lapáttal, és nem esett szét. De így már eszembe jutott, hogy hasonlóan készül a mi bolyi túrós lepényünk. Annál sem hiszi senki, hogy a lisztes-rétes lisztes keverékb?l szeletelhet? süti lesz.Na és ehhez nem kell semmii cukrászi tudomány, csak a mérleget kell tudni kezelni. Köszi a receptet A család csak este teszteli le.

Lúdanyó

Örülök, hogy tetszett és, hogy megírtad a tapasztalatodat :) Ezt a bólyi túrós lepényt ismerik lusta asszony réteseként is.

Tmea

Nagyon rossz tapasztalataim vannak vele...nagy csalódás. Háromszor annyi ideig sült, mint ahogy írva van, és mégis nyers, porózus csík maradt a közepén és az alján (el sem tudom képzelni, hogy pl a süt?por minek bele...), és a többi része is csak úgy lett épphogy elfogadható, hogy öntöttem rá vagy 3 dl tejet, amib?l persze kifolyt egy adag a kapcsos tortaformából, hiába tettem bele fóliát. Szóval elrontott este, telefüstölt lakás, másfél órán keresztül is csak félig sült, ízetlen süti, az idegt?l átvirrasztott éjszaka...nekem ez a világ legpocsékabb almás süteménye lett, sajnos. :-(( Mindenesetre a kutyusunk is örül ennek az oldalnak, igaz, csak áprilisban lesz a szülinapja, de a múlt hétvégi Coca Cola torta után most ez is az övé lett!

Lúdanyó

Sajnálom, hogy neked nem sikerült :(

P.Klára

Csak azért kotyogok bele, hogy az utolsó hozzászóló ne vegye el a kedvét annak, aki szeretné megcsinálni ezt a finom sütit. Süt?por azért kell bele, hogy ne legyen olyan lapos, mint a gutaütés. Isten ?rizz meglocsolni 3 dl. tejjel! Sokan nem hiszik el, de a cukor, az alma ad annyi nedvességet, hogy összeálljon tésztává. Csoda, hogy "ártej" lett a süt?ben? 35-40 perc sütés kell neki 2-3-as fokozaton gázsüt?ben. Papírkarika nem elég a tortaformába. Ezüstfóliával kell bebugyolálni, s egy lapos tepsire is állíthatjuk még, hogy a süt? ne károsodjon. Szerintem egyszer?, és finom süti.

Törölt felhasználó

én sem tudom, mit ronthattál el. én mindent a recept szerint csináltam, annyit módosítottam, hogy picit tovább sütöttem. és nekem egyáltalán nem folyt ki.. az eredmény pedig h?defincsii. :)) holnap csinálom a harmadik adagot, az egész családnak ízlik. köszi a receptet. :)

Lúdanyó

Klára, köszönöm, hogy helyettem megírtad :) sactoth, örülök, hogy neked sikerült és még ízlett is :)

Tmea

Épp arról van szó, hogy még véletlen sem állt össze. Porzott a közepén a liszt. Lehet, hogy az alma nem volt kell?képp nedvdús, nem tudom. Mindenesetre úgy elment a kedvem t?le, hogy inkább nem próbálkozom még egyszer. Az viszont jó hír, hogy van akinek összejött! :-)) Meg szerintem kellenek a negatív tapasztalatok is egy-egy recept alatt, mert sokat segíthet azoknak, akik neki szeretnének állni. Én legalábbis szoktam örülni neki, ha ilyeneket olvasok, mert tanulok bel?le, és olyan dolgokra figyelek oda adott esetben, amik egyébként eszembe sem jutnának magamtól.

gamica

Tmea. Nem vagy egyedül... nekem is poros réteg maradt az alma között :-(. Ennek ellenére már alig van bel?le, mert az íze nagyon finom. Én egy kisméret? tepsiben sütöttem, így megúsztam a fóliázgatást. Valószín?leg ott hibáztam, hogy csak két rétegre futotta az almából és a közte lév? lisztréteget nem tudta átáztatni, így szárazon a süt?pornak valóban semmi jelent?sége. Arra is gondoltam, mi lenne, ha a lisztes keverék egy részét a közepén egyszer?en összekeverném az almával...?

Tmea

Mi is megettük végül, mert halálosan utálom, ha ki kell dobni az ételt, de annyi finom almás süti van, hogy inkább nem állok neki még egyszer. Ha gondolod próbáld ki legközelebb, hogy összekevered, hátha akkor úgy jobb lesz, látod sokaknak sikerült...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek