A világ legegyszerűbb almás süteménye

- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
38g finomliszt137 kcal
-
25g barna cukor95 kcal
-
50g búzadara180 kcal
-
3g sütőpor1 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
250g alma117 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
44 kcal
-
4g vaj25 kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
150g finomliszt546 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
200g búzadara720 kcal
-
10g sütőpor5 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1000g alma468 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
30g mandulapehely177 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
9.4g finomliszt34 kcal
-
6.2g barna cukor24 kcal
-
12.5g búzadara45 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
62.3g alma29 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6.2g vaj45 kcal
-
1.9g mandulapehely11 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 28.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 979.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 257 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 425 mg
-
Nátrium 212 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.6 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 208.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 202 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 191 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.7 g
Zsír
-
Összesen 113.3 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 245 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3916.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 1028 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 1700 mg
-
Nátrium 850 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 490.6 g
-
Cukor 192 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 834.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 807 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 229 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 765 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 424 micro
-
β-crypt 99 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 288 micro
- 3% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 244.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Hozzávalók
-
10 g sütőpor
-
1 kg alma
-
100 g vaj
-
3 dkg mandulapehely
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. Az almákat reszeljük le durvára és keverjük össze a fahéjjal. Az eredeti recept szerint a cukrot az almához kell keverni, de én véletlenül a liszthez adtam, így is teljesen jól működött a sütemény.
- Vastagon vajazzuk ki a kerek tortaformát (22-25 cm átmérőjű). Ha levehető aljú a forma, akkor burkoljuk be az alját alufóliával, különben szagolhatjuk a sütőbe csorgó és megégett almás vajat (és súrolhatjuk a sütőt.)
- Alaposan keverjük össze a lisztet, búzadarát, sütőport, vaníliát és a cukrot (ha ezt a verziót választjuk). Ha nem, akkor a reszelt almához kell keverni a cukrot.
- Szórjunk egy 3/4 csészényi lisztkeveréket a kivajazott forma aljára, és egyenletesen oszlassuk szét. (Nekem eddig mindig maradt egy kis lisztkeverék sütés után a forma alján, legközelebb kicsit kevesebbet fogok szórni alulra.)
- Most felváltva tegyünk egy-egy réteg reszelt almát (a levével együtt) és lisztkeveréket a formába.
- Úgy ügyeskedjünk, hogy a tetejére lisztkeverék kerüljön. Nekem úgy jött ki most, hogy 4 réteg liszt és 3 réteg alma fért ki ebben a formában.
- A tetejére csipkedjük rá a vajat és szórjuk meg a szeletelt mandulával.
- Légkeveréssel kb. 25 perc alatt sült meg. Sima sütőben pár perccel tovább kell sütni.
- Hűtsük ki teljesen, különben nem lehet szeletelni. Ha nagyon türelmetlenek vagyunk, akkor tegyük ki a hidegre vagy a hideg konyhakőre.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24 cm átmérőjű
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 415
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 55094
- Feltöltés dátuma: 2011. január 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:

Persze kicsit túlzó a cím, de tényleg csak egy kicsit. Nagyon hasonlít a magyar blogokon népszerű lusta asszony rétesére - de még annál is egyszerűbb (és nincs benne tojás!). A receptet egy nagyon szuper bolgár blogon találtam, és mivel a bolgár-tudásom egyenlő a nullával, ezért ráeresztettem a Google fordítót. A magyarra fordított recept igen mulatságosra sikerült, íme egy kis szemelvény ebből a gyöngyszemből: "Elkészítés: Egy tálban keverjük össze porcukorral, átszitált lisztet, búzadarát, sütőport és a vanília, jól keverjük össze a keveréket. Mossuk alma, héj, puha őket a vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat. Zsírral alakú, átmérője 22 cm pour 3 / 4 csésze A száraz keverék egyenlő réteg. Lazán elosztva, hogy egy réteg alma. Váltakozó rétegeket addig folytatódik, amíg az összes termék. Az utolsó réteg kell a száraz keverék. Feldarabolt és terjesztésére egyenletesen vajjal. Süssük 30-40 percig előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára. Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs. Vágjuk a süteményt, amikor teljesen kihűlni, és szolgálják megszórva porcukorral." Kedvencem a "puha őket vetőmag-rész és lereszeljük nagykereskedelem" és a "Readiness azonosulni tud egy fa bottal vagy nyárs." Szerencsére ha angolra fordíttatjuk le a Google-val, akkor egészen használható receptet kapunk. Először egy hasáb alakú formában sütöttem, abban kicsit nehezen sült át. Másodszor egy kerek pite formát választottam, ami picit nagyobb volt, mint az ajánlott méret - 26 cm átmérőjű 22 cm helyett.
Hozzászólások (21)
El?ször a neve keltette fel a figyelmemet, majd a kép beindította a fantáziámat (az itthon leledz? feltorlódott almamennyiséggel karöltve). Majd amikor elolvastam a sztorit....telitalálat! Rég nevettem ilyen jót!!! Már ezért megérte! A sütir?l majd referálok, ha elkészítem! Addig is köszi az élményt! Szeretettel Tímea
Kedves Tímea, kíváncsian várom a beszámolót :)
Jaj de jótt nevettem a tükörfordítás-csavarján. Most már biztosan megsütöm, de még van a h?t?ben sütés nélküli gesztenyés torta De biztosan ez lesz a következ? terebélyesít? desszertünk.:)
Klári, mi is nagyon jól szórakoztunk :) Van egy ilyen fordítós Karinthy novella, az jutott az eszembe róla :)
Én is elkészítem ma, már össze is állítottam, csak kihagytam bel?le a fahéjjat! De sebaj, a végén megszórom majd fahéjjas cukorral. Még egy kérdésem lenne, mi az a vaníliás por? Pudingpor vagy vaníliás cukor?
Noresz, láttam már f?szerként vanília-port (olyan ?rlemény féle), de teljesen jó hozzá a vaníliás cukor is.
A story miatt muszáj elmenteni. A közeljöv?ben biztos elfogom késziteni is. Már az egyszer?sége miatt is, meg szeretem az almás finomságokat. De a story nagyon tetszik.
Sajnálom, de nem bírtuk kivárni, hogy megh?ljön. Isteni (a férjem felkiálltáasát nem merem idézni, mert moderálva leszek), a gyerekeknek nem ízlett, de így több maradt nekem és a páromnak.
Ildikó, remélem, hogy meg is csinálod majd valamikor :)
Manna77, örülök, hogy legalább nektek ízlett :)
Na, ma megsütöttem. Finom. És valóban olyan izgalmas, hogy ropognak a grízszemek. Én sem vártam meg, hogy kih?ljön, kiemeltem egy szeletet egy kis lapáttal, és nem esett szét. De így már eszembe jutott, hogy hasonlóan készül a mi bolyi túrós lepényünk. Annál sem hiszi senki, hogy a lisztes-rétes lisztes keverékb?l szeletelhet? süti lesz.Na és ehhez nem kell semmii cukrászi tudomány, csak a mérleget kell tudni kezelni. Köszi a receptet A család csak este teszteli le.
Örülök, hogy tetszett és, hogy megírtad a tapasztalatodat :) Ezt a bólyi túrós lepényt ismerik lusta asszony réteseként is.
Nagyon rossz tapasztalataim vannak vele...nagy csalódás. Háromszor annyi ideig sült, mint ahogy írva van, és mégis nyers, porózus csík maradt a közepén és az alján (el sem tudom képzelni, hogy pl a süt?por minek bele...), és a többi része is csak úgy lett épphogy elfogadható, hogy öntöttem rá vagy 3 dl tejet, amib?l persze kifolyt egy adag a kapcsos tortaformából, hiába tettem bele fóliát. Szóval elrontott este, telefüstölt lakás, másfél órán keresztül is csak félig sült, ízetlen süti, az idegt?l átvirrasztott éjszaka...nekem ez a világ legpocsékabb almás süteménye lett, sajnos. :-(( Mindenesetre a kutyusunk is örül ennek az oldalnak, igaz, csak áprilisban lesz a szülinapja, de a múlt hétvégi Coca Cola torta után most ez is az övé lett!
Sajnálom, hogy neked nem sikerült :(
Csak azért kotyogok bele, hogy az utolsó hozzászóló ne vegye el a kedvét annak, aki szeretné megcsinálni ezt a finom sütit. Süt?por azért kell bele, hogy ne legyen olyan lapos, mint a gutaütés. Isten ?rizz meglocsolni 3 dl. tejjel! Sokan nem hiszik el, de a cukor, az alma ad annyi nedvességet, hogy összeálljon tésztává. Csoda, hogy "ártej" lett a süt?ben? 35-40 perc sütés kell neki 2-3-as fokozaton gázsüt?ben. Papírkarika nem elég a tortaformába. Ezüstfóliával kell bebugyolálni, s egy lapos tepsire is állíthatjuk még, hogy a süt? ne károsodjon. Szerintem egyszer?, és finom süti.
én sem tudom, mit ronthattál el. én mindent a recept szerint csináltam, annyit módosítottam, hogy picit tovább sütöttem. és nekem egyáltalán nem folyt ki.. az eredmény pedig h?defincsii. :)) holnap csinálom a harmadik adagot, az egész családnak ízlik. köszi a receptet. :)
Klára, köszönöm, hogy helyettem megírtad :) sactoth, örülök, hogy neked sikerült és még ízlett is :)
Épp arról van szó, hogy még véletlen sem állt össze. Porzott a közepén a liszt. Lehet, hogy az alma nem volt kell?képp nedvdús, nem tudom. Mindenesetre úgy elment a kedvem t?le, hogy inkább nem próbálkozom még egyszer. Az viszont jó hír, hogy van akinek összejött! :-)) Meg szerintem kellenek a negatív tapasztalatok is egy-egy recept alatt, mert sokat segíthet azoknak, akik neki szeretnének állni. Én legalábbis szoktam örülni neki, ha ilyeneket olvasok, mert tanulok bel?le, és olyan dolgokra figyelek oda adott esetben, amik egyébként eszembe sem jutnának magamtól.
Tmea. Nem vagy egyedül... nekem is poros réteg maradt az alma között :-(. Ennek ellenére már alig van bel?le, mert az íze nagyon finom. Én egy kisméret? tepsiben sütöttem, így megúsztam a fóliázgatást. Valószín?leg ott hibáztam, hogy csak két rétegre futotta az almából és a közte lév? lisztréteget nem tudta átáztatni, így szárazon a süt?pornak valóban semmi jelent?sége. Arra is gondoltam, mi lenne, ha a lisztes keverék egy részét a közepén egyszer?en összekeverném az almával...?
Mi is megettük végül, mert halálosan utálom, ha ki kell dobni az ételt, de annyi finom almás süti van, hogy inkább nem állok neki még egyszer. Ha gondolod próbáld ki legközelebb, hogy összekevered, hátha akkor úgy jobb lesz, látod sokaknak sikerült...