r
Nosalty Logó

Velencei briós limoncellokrémmel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gasztrobloggerférj
Velencei briós limoncellokrémmel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 515 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 2060 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 246 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1075.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    753 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    188 micro
Összesen 515 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.2 g

Zsír

  • Összesen
    63.3 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    685 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4300.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    441 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    625 mg
  • Nátrium
    3013 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    294.3 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    157.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    573 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    299 micro
  • Kolin:
    491 mg
  • Retinol - A vitamin:
    565 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    752 micro
Összesen 2060 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    513.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    360 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 246 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Este elkészítjük a tésztát:a liszteket tálba szitáljuk és az összes hozzávalóval, egyszerűen rugalmas tésztává gyúrjuk.
  2. Kilisztezett tálban, folpackkal lefedve éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. Reggel kivesszük a hűtőből, és amíg ügyes-bajos dolgainkat intézzük, hagyjuk szobahőmérsékleten átlangyosodni kb. fél-egy órát.
  4. Közben elkészítjük a krémet. A tejet a limoncelloval feltesszük melegedni. A tojást, a cukrot, a keményítőt csomómentesre keverjük és a forró tejhez adjuk. Állandó keverés mellett addig főzzük közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kicsit kihűlni.
  5. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, erre kerülnek majd a gombócok. A kezünkkel 5-5,5 dekás darabokat tépkedünk és a két tenyerünk között görgetve gombóccá gyúrjuk őket, majd a tepsire rakosgatjuk.
  6. 1 tojássárgáját elkeverünk 1-2 ek tejjel, ezzel megkenjük őket és negyed órát még állni hagyjuk.
  7. Ezután ollóval bevagdossuk keresztben mindegyik tetejét, de a vágás ne legyen túl mély vagy széles. Ha kell, a kezünkkel húzkodjuk szét a vágást kicsit. Mindegyikbe 1-2 púpos tk krémet teszünk, ez épp elég a 9-10 gombóc tetejére.
  8. Előmelegített sütőben megsütjük, majd porcukorral meghintve hétvégi reggelire tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 15934
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 23.

Ajánló

A briósok más krémmel is megtölthetőek, akár csokisan, kávésan, túrósan, ahogyan csak szeretnénk. Bizonyos esetekben így hagyjuk ki a tésztájából a citromhéjat, és/vagy keverhetünk bele akár mazsolát is. A sörélesztő, ami a receptben szerepel, egészen más, mint a sima élesztő. Ez az a gomba, amit sörkészítésnél használnak és tiszta malátán nevelik. Ásványi anyag-tartalma elképesztő. Alapvetően az íze keserű, de ezt a kész péksüteményen, kenyéren nem lehet érezni, sőt, sokkal könnyedebb, finomabb tésztát kapunk, mint sima élesztővel. Nem összekeverendő a sörélesztő pehellyel, ami táplálékkiegészítő és inaktív éleszőtgombákat tartalmaz - sütéshez nem használható. Amennyire tudom otthon is beszerezhető, talán boltokban is, de gyógyszertárban biztosan. Ha nincs, használjunk sima élesztőt helyette. pH besorolás: erősen savasít

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Velencei briós limoncellokrémmel
Gasztrobloggerférj 7 recept

És még mindig a házi Limoncello felhasználása. Még mindig tart a szerelem, még mindig felcsillan a  szemem, ha olyan receptet találok, amibe belekerül. Az ötletet a Limoncello tiramisunál hozzászóló hölgy adta, aki a tiramisut lazán reggelire kanalazta be. Eszternél a reggeli szó megfogant és keresni kezdett. Addig-addig, amíg egy olasz gasztroblogon bele nem botlott ennek a briósnak a receptjébe. Azonnal konferenciált Mrs. Smith-szel, szegény kikészülve ült a gép előtt, amikor meglátta. Úgyhogy annyira megesett rajta a szíve, hogy még azon nyomban este fél 11-kor legurult a konyhába, hogy bedagassza a tésztát. Kikerekedett szemmel néztem fel a könyvemből: - Hát Te meg hova mész? - Csak bedagasztok egy tésztát és már itt is vagyok - ugrott ki az ágyból. - Ilyenkor? - 10 perc az egész... - Kizárt. - Na, gyere le, ha nem hiszed el. És így történt, hogy életemben először dagasztottam tésztát, először érintett szűz kezem vajtól, tojástól, tejtől csöpögő, ragadó kulimászt, a grimasz az arcomon minden erőfeszítés ellenére látszott... Másnap reggel Eszter előbb kelt, hogy megjutalmazzon esti fáradtságos munkámért és gyorsan kisütötte a briósokat. Mire lejöttem a konyhába, már az egész lakás citromillatban úszott. Ajánlom mindenkinek, aki kicsit ünnepibb reggelit szeretne az asztalra tenni vagy kedveskedni szeretne valakinek.

Hozzászólások (18)

Törölt felhasználó

Most, hogy megláttam újból ezt a gyönyör?séget, ismét elfogott az az érzés... megint kikészít...:DDD Egész addig, míg végre nem lesz egy kis id?m elkészíteni! De eljön az az id?!!! Pusz: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Szia Eszter!! Ajjajj..Hát ezt is ki kell próbálnom...(Juszt se reggeli,hanem uzsonna lesz bel?le :P )Amúgy gyönyör? fotó,fantasztikus recept..Elhiszem h. Mrs Smith-et kikészítette..Engem is. Köszönet érte!!! :) Lynda

Törölt felhasználó

Atya Úr Isten!!!!!!!!!!!!!! Már a látványtól is elaléltam. Most már csak el kell készítenem ezt a limoncellot. Biztosra veszem, h. ízlene, mert már a citromszósztól is megnyaltam mind a 10 ujjamat. A fotó pedig egy álom! Gratula! "makkermanó"

Fahéj

Kedves Eszter! Jaj de nagyon szép ez a kép! Már azon jár az eszem, hogy honnan szerezzek söréleszt?t. Hú, de kipróbálnám. Üdvözöllek: Fahéj

Gerzsó

Amindenit !!! Eszter benned van az X faktor, csak nem zenében nyilvánul meg, hanem gasztronómiában! És még te voltál az a kislány akit nem érdekelt a konyha? Vajon kinek a kedvéért bújt ki bel?led ez a tehetség? Ezt az egész limoncello ?rületet azt hiszem jó lenne egy családi ünnepre megcsinálnom, majd meglátom, lessz-e hozzá er?m? Egyel?re csak a képeidben gyönyörködöm. Pussz érte! Zsóka néni.

Törölt felhasználó

Esztikém, Te vagy itt a legzseniálisabb kis szakácska!!! Nagyon-nagyon köszönöm ezt a receptedet is, ahogy az összes többit. F?ként a Te receptjeid miatt nézem az oldalt. :-)

Szabó Éva

Ez már hihetetlen..tényleg komplett idiótának fognak nézni,ha beállítok hétf?n egy ilyennel suliba.. Már kivannak t?lem, hogy mindig viszem a kajás dobozomat..Mindenki jön az unásig evett szendviccsel..én meg,mivel magamnak teszem a reggelit,került a dobozba már bundás kenyér sült virslivel, reggel frissen sütött pizza,sült hús salátával,saját sütés? keksz..Ha viszek ilyet, tuti,hogy az egyik srác megkéri a kezem..már így is felajánlotta,hogy vegyem feleségül :D valahonnan csak kell szereznem üvegeket.. Egy kérdés: Biztos, hogy 4-5 g éleszt? kell? Azt vajon frissen is lehet vagy csak porból? Ha ennyi kell hozzá,akkor nagyon gazdaságos :) még egy: Esetleg, míg el nem készül a Limoncello,lehet valamivel helyettesíteni a krémben? Mondjuk Bailey's? :P Már dolgoznak a nyálmirigyeim.. :D Ez nem ér egyébként sem! Eddig se voltam vékony,de ezután! Jön itt mindig mindenki a sok finom recepttel! :D Na,nem baj.. :) Ja,és már egyb?l tudtam kép alapján..annyira tudtam!!! :D

P.

Évi, igazad van, elírtam az éleszt?t, de javítottam is(frisset). Limoncello helyett? Passz. Annyira karakteresen érezni a krémben, hogy én már el sem tudom képzelni mással. :-) De amihez csak kedved van. Puszi! Eszter

modosa

Te energiabomba, te :)))))))))))) pusziA

Törölt felhasználó

ez nekem KELLL. most ..:D

Éva-Anyóca

Csúcs vagy,már megint!!!Jöhet ez a csoda is!Éva-Anyóca

Bató Edit

Ezt most nagyon szívesen megkóstolnám... Nem lehetne küldeni bel?le?

P.

Ó Edit, sajnos már nincs bel?le. Legközelebb drótpostával... :-)

Törölt felhasználó

Sziasztok! A manitoba liszt helyett mit ajánlanátok? Mert nagyon kedvet kaptam hozzá.... :-) Azt hiszem dupla adaggal kellene kezdeni! :-)

P.

Szia Suslinc! Itt semmi sem szentírás, ha nincs magas sikértartalmú liszt (pl. ami kenyérsütéshez jó), nyugodtan csináld meg sima liszttel. Nagyon nem fogsz vele ártani. Viszont finom lesz. :-)

Törölt felhasználó

Köszi, Eszter! Kenyérlisztem van, akkor azzal fogom kipróbálni. Már csak limoncello után kell kutatnom a pincében... :-D

Törölt felhasználó

Hali! Láttam múltkor a Lidl-ben egy csini üveg Limoncello-t, nagyon megkívántam, mert még soha nem ittam ilyet.......most már még egy okkal több, hogy megvegyem.........OKÉ, TUDOM,TUDOM.....DE HÁT SÜTIBE KELL, NA....!!!! :))))

Törölt felhasználó

Ismét egy szuper recept, szép, életh? képpel! Annyira étvágygerjeszt?! Az ember legszívesebben azonnal nekiállna...De el?ször meg kéne csinálni azt a házi limoncellot, most már csak azért is! :-) Gratulálok kedves Eszter! És jó a story...:-) (Eetleg tudja vki hol lehetne ezt a bizonyos söréleszt?t beszerezni?) puszi, Zsani

P.

Zsani, sajnos nem tudom, hol lehet söréleszt?t kapni, bíztam benne, hogy esetleg valaki megmondja. Talán patikában érdemes megkérdezni, mert a neten csak a pehely van, ami viszont nem jó sütéshez. Passz. :-( Persze meg lehet csinálni sima liszttel és éleszt?vel is, de akkor már kicsit más lesz a végeredmény. Puszi, Eszter

Gerzsó

A story alapján nem kellene jóuradat is regisztrálni a szakácsok sorába? Aki ilyent tud dagasztani, megérdemelné. Puszi. Zsóka néni.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek