r
Nosalty Logó

Velencei briós limoncellokrémmel

Gasztrobloggerférj
Velencei briós limoncellokrémmel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

515
Kalória
12.8g
Fehérje
73.6g
Szénhidrát
15.8g
Zsír
39.4g
Víz
171.1g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
20.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 515 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 2060 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 246 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1075.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    753 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    73.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    188 micro
Összesen 515 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.2 g

Zsír

  • Összesen
    63.3 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    685 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4300.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    441 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    625 mg
  • Nátrium
    3013 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    294.3 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    157.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    573 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    299 micro
  • Kolin:
    491 mg
  • Retinol - A vitamin:
    565 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    752 micro
Összesen 2060 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    513.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    360 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 246 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Este elkészítjük a tésztát:a liszteket tálba szitáljuk és az összes hozzávalóval, egyszerűen rugalmas tésztává gyúrjuk.
  2. Kilisztezett tálban, folpackkal lefedve éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. Reggel kivesszük a hűtőből, és amíg ügyes-bajos dolgainkat intézzük, hagyjuk szobahőmérsékleten átlangyosodni kb. fél-egy órát.
  4. Közben elkészítjük a krémet. A tejet a limoncelloval feltesszük melegedni. A tojást, a cukrot, a keményítőt csomómentesre keverjük és a forró tejhez adjuk. Állandó keverés mellett addig főzzük közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kicsit kihűlni.
  5. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, erre kerülnek majd a gombócok. A kezünkkel 5-5,5 dekás darabokat tépkedünk és a két tenyerünk között görgetve gombóccá gyúrjuk őket, majd a tepsire rakosgatjuk.
  6. 1 tojássárgáját elkeverünk 1-2 ek tejjel, ezzel megkenjük őket és negyed órát még állni hagyjuk.
  7. Ezután ollóval bevagdossuk keresztben mindegyik tetejét, de a vágás ne legyen túl mély vagy széles. Ha kell, a kezünkkel húzkodjuk szét a vágást kicsit. Mindegyikbe 1-2 púpos tk krémet teszünk, ez épp elég a 9-10 gombóc tetejére.
  8. Előmelegített sütőben megsütjük, majd porcukorral meghintve hétvégi reggelire tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

És még mindig a házi Limoncello felhasználása. Még mindig tart a szerelem, még mindig felcsillan a  szemem, ha olyan receptet találok, amibe belekerül. Az ötletet a Limoncello tiramisunál hozzászóló hölgy adta, aki a tiramisut lazán reggelire kanalazta be. Eszternél a reggeli szó megfogant és keresni kezdett. Addig-addig, amíg egy olasz gasztroblogon bele nem botlott ennek a briósnak a receptjébe. Azonnal konferenciált Mrs. Smith-szel, szegény kikészülve ült a gép előtt, amikor meglátta. Úgyhogy annyira megesett rajta a szíve, hogy még azon nyomban este fél 11-kor legurult a konyhába, hogy bedagassza a tésztát. Kikerekedett szemmel néztem fel a könyvemből: - Hát Te meg hova mész? - Csak bedagasztok egy tésztát és már itt is vagyok - ugrott ki az ágyból. - Ilyenkor? - 10 perc az egész... - Kizárt. - Na, gyere le, ha nem hiszed el. És így történt, hogy életemben először dagasztottam tésztát, először érintett szűz kezem vajtól, tojástól, tejtől csöpögő, ragadó kulimászt, a grimasz az arcomon minden erőfeszítés ellenére látszott... Másnap reggel Eszter előbb kelt, hogy megjutalmazzon esti fáradtságos munkámért és gyorsan kisütötte a briósokat. Mire lejöttem a konyhába, már az egész lakás citromillatban úszott. Ajánlom mindenkinek, aki kicsit ünnepibb reggelit szeretne az asztalra tenni vagy kedveskedni szeretne valakinek.

További receptek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Zsebes házi pita

Egy egyszerű lepénykenyér, amit mindenféle jóval megtölthetünk, könnyű és sokszínűen felhasználható alapanyaga lehet bármelyik háztartásnak. A bolti helyett játszi könnyedséggel ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...