Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus briós és fonott briós

Klasszikus briós és fonott briós
Klasszikus briós és fonott briós
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Reggelire nincs is jobb, mint a presszók hangulatát idéző, saját készítésű, hagyományos péksütemény egy pohár forró, habos kakaóval.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy akár vacsorára egy finom forró itallal ideális.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először kovászt készítünk: langyos tejben elkeverjük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a tetejét megszórjuk 2 evőkanálnyi szitált liszttel, és a 40°C-ra melegített sütőben folpack alatt, kb. 10-15 percig érleljük. A hőmérséklet ennél ne legyen magasabb, mert nem fog megkelni a tésztánk.
  2. Közben a lisztet, a hűtőből kivett, kis kockákra vágott (dermedt) vajjal elmorzsoljuk, majd belekeverjük a maradék porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, a vaníliát, és a liszt közepébe mélyedést alakítunk ki, ahova az érett kovászt beleöntjük.
  3. Az egészet körülbelül 10 percig gyúrjuk, amíg a tészta szép sima felület nem lesz, és tökéletesen el nem válik az edénytől és a kezünktől. Ekkor az edényt folpackkal szorosan lezárjuk, és visszatesszük a sütőbe a tésztát kelni. (Ez kb. 20-30 perc, amíg a tészta duplájára kel.)
  4. Utána kivesszük, és a tésztát nagy, határozott 2-3 mozdulattal átszellőztetjük, majd ismét folpackkal fedjük, és visszatéve a sütőbe megvárjuk, míg a tészta ismét kétszeresére kel.
  5. Ekkor kivesszük, és 6 dkg-os darabokat mérünk ki mérlegen, melyekből sima felületű kis gombócokat alakítunk ki. A gombócokat folyamatosan egy tálcára helyezünk, és lezárjuk folpackkal (vagy konyharuhával), hogy ne száradjanak ki. Ha kész az összes kis gombóc (14-15 db), akkor 10 percig lefedve pihentetjük.
  6. Utána 25-30 cm-es rudakat sodrunk belőle, és briós formára feltekerjük (alsó tésztavégeket óvatosan benyomkodjuk). Vagy kis fonásokat készítünk a 25-30 cm-es tésztarudak szétvágásával.
  7. A briósokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, sütőlemezig megkenjük a felvert tojással, megszórjuk tetejét pici kristálycukorral, és lefedve 15-20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és ha megkelt a tésztánk, akkor 10-15 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 648
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
101 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, reggeli
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: briós
hasonló kategóriák: kifli, burek, pita, perec, hamburger-buci, bagel, zsemle, édes leveles, croissant, buci

egyéb elnevezések

péksütemény, péksüti, kelt tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

468
finomliszt 50 dkg
porcukor 5 dkg
vaj 5 dkg
tej 2.5 dl
friss élesztő 2 dkg
tojássárgája 2 db
himalája só 5 g
vanília 1 g
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db
cukor 2 dkg