r
Nosalty Logó

Klasszikus briós és fonott briós

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pancsika
Klasszikus briós és fonott briós
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 468 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2812 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 282 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    644.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 468 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.8 g

Zsír

  • Összesen
    66.1 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    722 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3866.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    464 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    872 mg
  • Nátrium
    2173 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    467.9 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    144.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    572 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    370 micro
  • Kolin:
    539 mg
  • Retinol - A vitamin:
    561 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    772 micro
Összesen 2812 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    387.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 282 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először kovászt készítünk: langyos tejben elkeverjük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a tetejét megszórjuk 2 evőkanálnyi szitált liszttel, és a 40°C-ra melegített sütőben folpack alatt, kb. 10-15 percig érleljük. A hőmérséklet ennél ne legyen magasabb, mert nem fog megkelni a tésztánk.
  2. Közben a lisztet, a hűtőből kivett, kis kockákra vágott (dermedt) vajjal elmorzsoljuk, majd belekeverjük a maradék porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, a vaníliát, és a liszt közepébe mélyedést alakítunk ki, ahova az érett kovászt beleöntjük.
  3. Az egészet körülbelül 10 percig gyúrjuk, amíg a tészta szép sima felület nem lesz, és tökéletesen el nem válik az edénytől és a kezünktől. Ekkor az edényt folpackkal szorosan lezárjuk, és visszatesszük a sütőbe a tésztát kelni. (Ez kb. 20-30 perc, amíg a tészta duplájára kel.)
  4. Utána kivesszük, és a tésztát nagy, határozott 2-3 mozdulattal átszellőztetjük, majd ismét folpackkal fedjük, és visszatéve a sütőbe megvárjuk, míg a tészta ismét kétszeresére kel.
  5. Ekkor kivesszük, és 6 dkg-os darabokat mérünk ki mérlegen, melyekből sima felületű kis gombócokat alakítunk ki. A gombócokat folyamatosan egy tálcára helyezünk, és lezárjuk folpackkal (vagy konyharuhával), hogy ne száradjanak ki. Ha kész az összes kis gombóc (14-15 db), akkor 10 percig lefedve pihentetjük.
  6. Utána 25-30 cm-es rudakat sodrunk belőle, és briós formára feltekerjük (alsó tésztavégeket óvatosan benyomkodjuk). Vagy kis fonásokat készítünk a 25-30 cm-es tésztarudak szétvágásával.
  7. A briósokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, sütőlemezig megkenjük a felvert tojással, megszórjuk tetejét pici kristálycukorral, és lefedve 15-20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és ha megkelt a tésztánk, akkor 10-15 perc alatt készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 38
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 2404
  • Feltöltés dátuma: 2020. június 18.

Ajánló

Reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy akár vacsorára egy finom forró itallal ideális.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus briós és fonott briós
Pancsika 101 recept

Reggelire nincs is jobb, mint a presszók hangulatát idéző, saját készítésű, hagyományos péksütemény egy pohár forró, habos kakaóval.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

6 megkerülhetetlen sztrapacskalelőhely az országban – a palócföldi vendégháztól a...

Juhtúró, szalonna, krumpli, liszt, tojás. Az igazi rajongók máris tudják, hogy ebből a bevásárlólistából csakis a sztrapacska sülhet (főhet) ki. De merre menjünk akkor, ha szeretnénk beülni valahová egy jó sztrapacskára? Ez az étel maga a gasztrodemokrácia: a tálcás étkezdéktől a csárdákig, a gourmet éttermektől a turistaházakig vagy éppen sörözőkig mindenféle konyha szívesen veszi fel az étlapjára. 6 megbízható helyet ajánlunk, ha egy jó sztrapacska a cél!

Nosalty

További cikkek