r
Nosalty Logó

Vásárhelyi reszelt tésztaleves

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Olaszné Anci
Vásárhelyi reszelt tésztaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A reszelt tésztához

Összesen 270 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A reszelt tésztához

Összesen 1081 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A reszelt tésztához

Összesen 37 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    682 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    452 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    621.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    341 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1244 micro
  • β-karotin
    3212 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 270 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.1 g

Zsír

  • Összesen
    41.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2728 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    232 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    473 mg
  • Nátrium
    1806 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    2485.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1365 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    199 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    4975 micro
  • β-karotin
    12847 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1407 micro
Összesen 1081 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    96 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    175 micro
  • β-karotin
    452 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 37 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A reszelt tésztához

Elkészítés

A leveshez

  1. Először elkészítjük a reszelt tésztát: egy tálba ütjük a tojást, pici só, majd adagoljuk a lisztet, és jó kemény, reszelhető tésztát gyúrunk.
  2. Kiterítünk egy konyharuhát, enyhén meglisztezzük, és a reszelő nagyobbik részén szépen szétterítve lereszeljük a tésztát.
  3. A kockára vágott sárgarépát, gyökeret, a szintén felkockázott krumplit, az egész vöröshagymát 2-2,5 liter vízben feltesszük főni.
  4. Beletesszük a húsleveskockát, a petrezselyemzöldet és ízlés szerint megsózzuk.
  5. Ha a leves felforr, beleszórjuk a tésztát.
  6. Amikor a tészta megfő, a zöldség is kész.
  7. Egy kis lábasban olajat hevítünk, beleszórjuk a pirospaprikát (vigyázzunk meg ne égjen!).
  8. Még forrón, rögtön ráöntjük a levesre.
  • Elkészítettem: 200 alkalommal
  • Receptkönyvben: 252
  • Tegnapi nézettség: 28
  • 7 napos nézettség: 179
  • Össznézettség: 67177
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 26.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Vásárhelyi reszelt tésztaleves
Olaszné Anci 191 recept

Nagyon régen Édesanyámtól tanultam ezt a levest. Mivel a forró paprikás zsír vagy olaj forrón a levesbe öntve suhogó, sistergő hangot ad, anyukámtól úgy tudom, innen ered a "suhantott tészta leves " elnevezés, amit más fajta tésztával is készítettek: pl: zabhegy, eperlevél. Talán a vásárhelyi főzős társaim meg tudják ezt erősíteni?! Édesanyám, ha hazajött a munkából gyakran nyúlt ehez a recepthez, ha sietett vacsorát készíteni. Nálunk akkor a vacsora volt a fő étkezés, mert akkor volt mindenki együtt. Nem untam meg azóta sem, mert különleges, finom íze van, és amíg készül, nosztalgiázom egy kicsit.

Hozzávalók

A leveshez

A reszelt tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.