r
Nosalty Logó

Vásárhelyi reszelt tésztaleves

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Olaszné Anci
Vásárhelyi reszelt tésztaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A reszelt tésztához

Összesen 270 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A reszelt tésztához

Összesen 1081 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A reszelt tésztához

Összesen 37 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    682 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    452 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    621.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    341 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1244 micro
  • β-karotin
    3212 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 270 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.1 g

Zsír

  • Összesen
    41.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2728 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    232 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    473 mg
  • Nátrium
    1806 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    2485.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1365 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    199 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    4975 micro
  • β-karotin
    12847 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1407 micro
Összesen 1081 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    96 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    175 micro
  • β-karotin
    452 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 37 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A reszelt tésztához

Elkészítés

A leveshez

  1. Először elkészítjük a reszelt tésztát: egy tálba ütjük a tojást, pici só, majd adagoljuk a lisztet, és jó kemény, reszelhető tésztát gyúrunk.
  2. Kiterítünk egy konyharuhát, enyhén meglisztezzük, és a reszelő nagyobbik részén szépen szétterítve lereszeljük a tésztát.
  3. A kockára vágott sárgarépát, gyökeret, a szintén felkockázott krumplit, az egész vöröshagymát 2-2,5 liter vízben feltesszük főni.
  4. Beletesszük a húsleveskockát, a petrezselyemzöldet és ízlés szerint megsózzuk.
  5. Ha a leves felforr, beleszórjuk a tésztát.
  6. Amikor a tészta megfő, a zöldség is kész.
  7. Egy kis lábasban olajat hevítünk, beleszórjuk a pirospaprikát (vigyázzunk meg ne égjen!).
  8. Még forrón, rögtön ráöntjük a levesre.
  • Elkészítettem: 200 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 112
  • Össznézettség: 56635
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 26.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Vásárhelyi reszelt tésztaleves
Olaszné Anci 191 recept

Nagyon régen Édesanyámtól tanultam ezt a levest. Mivel a forró paprikás zsír vagy olaj forrón a levesbe öntve suhogó, sistergő hangot ad, anyukámtól úgy tudom, innen ered a "suhantott tészta leves " elnevezés, amit más fajta tésztával is készítettek: pl: zabhegy, eperlevél. Talán a vásárhelyi főzős társaim meg tudják ezt erősíteni?! Édesanyám, ha hazajött a munkából gyakran nyúlt ehez a recepthez, ha sietett vacsorát készíteni. Nálunk akkor a vacsora volt a fő étkezés, mert akkor volt mindenki együtt. Nem untam meg azóta sem, mert különleges, finom íze van, és amíg készül, nosztalgiázom egy kicsit.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Kedves Anci! Az étel nevéb?l azonnal tudtam, hogy ez a Te ételed.:-))) Nagyon fincsinek látom, olvasom, elmentettem.:-)) Szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Szia Anci ! Hogy én mennyire elflejtettem ezt a finom levest... Gyerekkoromban nálunk is sokszor volt vacsorára (Békés megye). Nagymamám (1896-ban született) el?re gyártotta a reszelt tésztát és azt néha megpirította kevés zsiradékon, ekkor már más nevet kapott az étel, ahogy ? mondaná: "pergelt tésztaleves". :) Örülök, hogy rátaláltam a receptjeidre, mert hasoló az "ízvilágunk".

Olaszné Anci

Kedves Almamagocska ! Nagyon örülök, hogy hasonló az ízvilágunk és annak is, hogy ismered a levest ! Anyukám is sokat f?zte ! Szeretettel üdvözöllek : Anci

Törölt felhasználó

Éva-Anyóca !!! Nézz a dátum-id?re.. abban a szent pillanatban véleményeztük mindketten !

Éva-Anyóca

Kedves almamagocska! Legyen szerencsénk! :-)) Amiben szeretnénk, vagy amiben lehet.:-)) Az én anyai nagyim elnevezése erre a levesre: " pirult tarhonya leves" :-) ( pirított) Gyors, finom, nem túl drága. Szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Olaszné Anci

Kedves Évám ! Ez egy olcsó, de finom leves és nagyon vigyázni kell, mert szaporít a tészta rendesen ! Szép hétvégét kívánok neked !Puszi: Anci

Miss Sweetly

Kedves Olaszné Anci! Mindenütt kerestem a "reszelt tészta leves" receptjét! Van egy könyvem, amiben étrend javaslatokat írtak össze, viszont semmit nem írtak a hozzávalóiról és az elkészítésér?l sem! Most nagyon örülök, hogy rátaláltam itt! Köszönöm! Miss Sweetly

Olaszné Anci

Kedves Miss Sweetly ! Én köszönöm, hogy " rámtaláltál ! " Szeretettel üdvözöllek: Anci

Törölt felhasználó

Ilyen levest az én mamám is szokott csinálni. A mai napig nem tudok olyan reszelt tésztát csinálni, mint amelyet ö csinál. Még a tojást is dl-vel méri, szerinte nem mindegy a sárgája és fehérje mennyiség. Talán azért is van, hogy az övé mindig olyan sárga, mint a Nap. :-) Egyébként elkészítettem a levest és legalább olyan finom, mint a mamám levese! Köszönöm!

Olaszné Anci

Kedves Senga88 ! Nagyon örülök, hogy te is ismered és el is készítetted. Külön megtisztel? számomra, hogy a "mama" által készített levesre hasonlítod ! Nagy örömet szereztél nekem,a receptet nagyon szívesen és további jó f?z?cskézést kívánok ! Szeretettel üdvözöllek: O-né Anci

Törölt felhasználó

Mint vásárhelyi én is imádom ezt a levest, Anyukám sokat f?zte, én is sokszor f?zöm mert a gyerekeim is imádják. Ugyanígy a "kódus táskalevest" is. Nagymamám a kútvölgyi szanatóriumban volt szakácsn? és sok olyan étel van amit szinte a "semmib?l" ami van otthon meg lehet f?zni.

Törölt felhasználó

Kedves Terézke/kisakata! A kódus táskaleves receptet megosztanád velem.

Olaszné Anci

Kedves Terézke/kiskata! Örülök,hogy te is ismered és szereted ezt a levest! Üdvözöllek: Anci

Hozzávalók

A leveshez

A reszelt tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.