Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vásárhelyi reszelt tésztaleves

Vásárhelyi reszelt tésztaleves
Vásárhelyi reszelt tésztaleves
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régen Édesanyámtól tanultam ezt a levest. Mivel a forró paprikás zsír vagy olaj forrón a levesbe öntve suhogó, sistergő hangot ad, anyukámtól úgy tudom, innen ered a "suhantott tészta leves " elnevezés, amit más fajta tésztával is készítettek: pl: zabhegy, eperlevél. Talán a vásárhelyi főzős társaim meg tudják ezt erősíteni?!

Édesanyám, ha hazajött a munkából gyakran nyúlt ehez a recepthez, ha sietett vacsorát készíteni. Nálunk akkor a vacsora volt a fő étkezés, mert akkor volt mindenki együtt.

Nem untam meg azóta sem, mert különleges, finom íze van, és amíg készül, nosztalgiázom egy kicsit.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A reszelt tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a reszelt tésztát: egy tálba ütjük a tojást, pici só, majd adagoljuk a lisztet, és jó kemény, reszelhető tésztát gyúrunk.
  2. Kiterítünk egy konyharuhát, enyhén meglisztezzük, és a reszelő nagyobbik részén szépen szétterítve lereszeljük a tésztát.
  3. A kockára vágott sárgarépát, gyökeret, a szintén felkockázott krumplit, az egész vöröshagymát 2-2,5 liter vízben feltesszük főni.
  4. Beletesszük a húsleveskockát, a petrezselyemzöldet és ízlés szerint megsózzuk.
  5. Ha a leves felforr, beleszórjuk a tésztát.
  6. Amikor a tészta megfő, a zöldség is kész.
  7. Egy kis lábasban olajat hevítünk, beleszórjuk a pirospaprikát (vigyázzunk meg ne égjen!).
  8. Még forrón, rögtön ráöntjük a levesre.
  • elkészítettem: 200 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 38
össznézettség: 46 192
elküldve: 2
receptkönyvben: 312
elkészítve: 21/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

suhantott leves, reszelt tésztaleves, zöldségleves házi tésztával

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisakata
Terézke / kisakata Mon, 2014-05-05 13:08

Mint vásárhelyi én is imádom ezt a levest, Anyukám sokat főzte, én is sokszor főzöm mert a gyerekeim is imádják. Ugyanígy a "kódus táskalevest" is. Nagymamám a kútvölgyi szanatóriumban volt szakácsnő és sok olyan étel van amit szinte a "semmiből" ami van otthon meg lehet főzni.

magducika
magducika Tue, 2016-10-11 11:10

Kedves Terézke/kisakata! A kódus táskaleves receptet megosztanád velem.

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2013-07-22 19:59

Ilyen levest az én mamám is szokott csinálni. A mai napig nem tudok olyan reszelt tésztát csinálni, mint amelyet ö csinál. Még a tojást is dl-vel méri, szerinte nem mindegy a sárgája és fehérje mennyiség. Talán azért is van, hogy az övé mindig olyan sárga, mint a Nap. :-)

Egyébként elkészítettem a levest és legalább olyan finom, mint a mamám levese! Köszönöm!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2013-07-25 13:19

Kedves Senga88 !
Nagyon örülök, hogy te is ismered és el is készítetted.
Külön megtisztelő számomra, hogy a "mama" által készített levesre hasonlítod !
Nagy örömet szereztél nekem,a receptet nagyon szívesen és további jó főzőcskézést kívánok !
Szeretettel üdvözöllek: O-né Anci

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Wed, 2012-11-28 17:08

Kedves Olaszné Anci!
Mindenütt kerestem a "reszelt tészta leves" receptjét! Van egy könyvem, amiben étrend javaslatokat írtak össze, viszont semmit nem írtak a hozzávalóiról és az elkészítéséről sem! Most nagyon örülök, hogy rátaláltam itt! Köszönöm!
Miss Sweetly

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-04-27 16:01

Kedves Évám !
Ez egy olcsó, de finom leves és nagyon vigyázni kell, mert szaporít a tészta rendesen !
Szép hétvégét kívánok neked !Puszi: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-04-26 15:23

Kedves almamagocska!

Legyen szerencsénk! :-))
Amiben szeretnénk, vagy amiben lehet.:-))
Az én anyai nagyim elnevezése erre a levesre: " pirult tarhonya leves" :-) ( pirított)
Gyors, finom, nem túl drága.

Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Thu, 2012-04-26 12:51

Szia Anci ! Hogy én mennyire elflejtettem ezt a finom levest... Gyerekkoromban nálunk is sokszor volt vacsorára (Békés megye). Nagymamám (1896-ban született) előre gyártotta a reszelt tésztát és azt néha megpirította kevés zsiradékon, ekkor már más nevet kapott az étel, ahogy ő mondaná: "pergelt tésztaleves". :)

Örülök, hogy rátaláltam a receptjeidre, mert hasoló az "ízvilágunk".

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-04-27 15:58

Kedves Almamagocska !
Nagyon örülök, hogy hasonló az ízvilágunk és annak is, hogy ismered a levest !
Anyukám is sokat főzte ! Szeretettel üdvözöllek : Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-04-26 12:45

Kedves Anci!

Az étel nevéből azonnal tudtam, hogy ez a Te ételed.:-)))
Nagyon fincsinek látom, olvasom, elmentettem.:-))

Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

270
sárgarépa 2 db
fehérrépa 1 db
burgonya 3 db
vöröshagyma 1 közepes fej
leveskocka 1 db
0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 4 ek
fűszerpaprika 1 ek
víz 2 l
tojás 1 db
0 ízlés szerint
finomliszt 10 dkg