Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás-tejszínhabos epertorta

Vaníliás-tejszínhabos epertorta
Vaníliás-tejszínhabos epertorta
57 perc / előkészület: 15 perc főzés: 7 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eperföldön jártam, ahol sikerült sok finom gyümölcsöt szednem. Másnap gyereknap volt. Nagyobbik lányom karácsony óta nyúzott az epertortával. Most akadt elég eper, aminek igazi eperíze volt, így kedvében  jártam. Előkerestem ezt a receptet, amit korábban egy újságból írtam ki, és kicsit átformáltam. Így is olyan nagy sikere lett, hogy másnapra alig maradt belőle.

hozzávalók / 6 adag

Tortalap készítése

Krém elkészítése, torta összeállítása

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Tortalap készítése

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájához hozzáadjuk a cukor felét, majd fehéredésig keverjük.
  2. Ezután a tojásfehérjét verjük fel majdnem teljesen készre, amikor is hozzáadjuk a cukor másik felét, végül kemény habbá verjük.
  3. Ezután a tojássárgájához óvatosan hozzákeverjük a fehérjét, majd rászitáljuk a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk.
  4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a tésztát, elsimítjuk, hogy egyenletes legyen.
  5. Előmelegített, 180 °C-os sütőbe tesszük, az ajtaját egy villával kitámasztjuk. Kb. 10 perc után (amikor már felemelkedett a tészta) a hőfokot 150-160 °C-ra csökkentjük, majd kb. 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

Krém elkészítése

  1. 2 dl tejet 3-4 evőkanál cukorral felforralunk. Közben a pudingport 1 dl tejben elkeverjük. Amikor felforrt a tej, a tűzről lehúzva belekeverjük a pudingporos tejet, majd a tűzre visszatéve, kis lángon sűrűre főzzük. Tetejére folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Az epret megmossuk, megtisztítjuk. Díszítéshez félreteszünk belőle, a többit mérettől függően 4-8 szeletre vágjuk.
  3. A tejszínt a vaníliás cukorral habbá verjük, majd beleforgatjuk a kihűlt pudingot. A torta bevonásához félretehetünk egy kevés tejszínt, a maradékhoz hozzákeverjük az eperdarabokat.
  4. A kihűlt tortalapot kettévágjuk. Az alsó tortalapot megkenhetjük eperlekvárral. A krémet pár kanál kivételével a tortalapra kenjük, rátesszük a tetejét, majd kissé lenyomkodjuk. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és tetejét. Tejszínhabbal, eperrel díszítjük. Az oldalát megszórhatjuk pisztáciával is.
  5. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 683
elküldve: 2
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

vera82

Mióta szakács: 2013.07.29.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epertorta, tejszínes epertorta, pudingos-tejszínes epertorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

604
tojás 4 db
cukor 8 dkg
finomliszt 8 dkg
vaníliás pudingpor 1 tasak
tej 3 dl
cukor 3 ek
eper 1 kg
eperlekvár 10 dkg
növényi tejszín 5 dl
vaníliás cukor 3 csomag
cukorgyöngy 2 ek
banán 1 közepes db
csokoládé 3 dkg
eper 5 dkg