r
Nosalty Logó

Vaníliás rizstorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Vaníliás rizstorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A kekszes alaphoz

A tejberizshez

A díszítéshez

Összesen 531 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A kekszes alaphoz

A tejberizshez

A díszítéshez

Összesen 6368 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A kekszes alaphoz

A tejberizshez

A díszítéshez

Összesen 263 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    27.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    248.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 531 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.1 g

Zsír

  • Összesen
    333.7 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2983 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    1325 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    351 mg
  • Nátrium
    1196 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    690.4 g
  • Cukor
    328 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    180.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1680 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    475 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1648 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    379 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 6368 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    123.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 263 kcal

Hozzávalók

A kekszes alaphoz

  • 15 dkg keksz (zabfalatok)
  • 15 dkg vaj (olvasztott)
  • 1 ek vaj (a tortaforma kikenéséhez)

A tejberizshez

A díszítéshez

Elkészítés

A kekszes alaphoz

  1. Egy kisebb tortaforma alját és peremét kivajazzuk.
  2. A sütőt előmelegítjük.
  3. A kekszet darálóval morzsásra törjük, és hozzáöntjük a kihűlt olvasztott vajat. Ezt kicsit gyúrogatni kell, hogy a vajból mindenhová jusson. Ha kész, a kivajazott tortaforma aljára nyomkodjuk úgy, hogy a pereme egy picit magasabb legyen.
  4. A sütőben addig sütjük, míg keményebb lesz (ennek az ideje kb. 10-15 perc, de figyelni kell, nehogy odaégjen!). A formában hagyjuk kihűlni is.
  5. A tejet a vaníliával, cukorral felforraljuk, beletesszük a rizst. Kb. 18-20 perc, amíg puhára fő. (Figyelni kell, mert a tej szeret kifutni. Azért használjunk zacskós előfőzött rizst, mert így sokkal hamarabb kész a dolog!) Ha kész és már sűrű a tejberizs, akkor teljesen ki kell hűteni. Ha kihűlt, jöhet hozzá a mascarpone. Jól elkeverjük benne, ettől finom krémes lesz. (Ekkor az állaga még mindig csak tejberizses, ahhoz, hogy szépen megmaradjon a formája, szükség van zselatinra.)
  6. Egy csomag zselatint készítsünk el (a csomagon leírtak alapján, de azt ajánlom, ne az egészet, hanem csak az elkészült folyadék felét, v. háromnegyedét öntsük a krémhez, mert így is hatásos lesz, de nem lesz kocsonyaszerű az állaga, hanem krémes marad). A zselatinos folyadékot alaposan keverjük el a tejberizsben, majd öntsük az egészet a kihűlt kekszre, a tortaformába.
  7. Egy éjszakára ajánlott a hűtőben hagyni, mert így biztosan megdermed.
  8. Másnapra szépen felveszi a tortaforma alakját, így azt már le lehet venni és körberakni a szélét piskótával. (Én a piskótákból levágtam késsel 2 cm-t, mert túl magasak voltak a tortához képest.)
  9. Hogy a piskóta rajta maradjon a torta szélén és mert mutatós, körbekötjük egy szép szalaggal, a művelet végét egy szép masnival koronázzuk meg.
  10. A habfixálóval felverjük a habtejszínt és a tetejét teljesen beborítjuk habzsákkal nyomott tejszínhabbal, végül elrakosgatjuk rajta a gumicukrokat.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 195
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 40173
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 25.

Ajánló

    CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a tortát az unokahúgom 3. szülinapjára készítettem el. Nagyon nagy sikere volt. Mindenki azt mondogatta, hogy: "De jó ötlet tejberizsből tortát készíteni"... És tényleg az! Nem én találtam ki a receptet, én csak módosítottam rajta egy picit, de nem bánom. Egyszerű, de nagyszerű édesség. A szép díszítés miatt pedig kellően ünnepi is!:)

Hozzávalók

A kekszes alaphoz

A tejberizshez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

15 elragadó gasztro- és szakácskönyv karácsonyi ajándék gyanánt

A 2024-es év legújabb gasztrogyöngyszemeit hoztuk el nektek, hogy mesés ajándékkal lephessétek meg a főzés és az ételek iránt érdeklődő szeretteiteket. Ez az év is jócskán bővelkedett klasszikus és újító, egyszerűbb és tapasztalatot igénylő, évszakokon átívelő és alkalmi, csak süteményeket és mindenféle fogást összegyűjtő receptkönyvekben. Hogy nektek már ne kelljen sokat böngészni, mi összegyűjtöttük az idei év legjobb gasztro- és szakácskönyveit.

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...