Illatos rizstorta
- 10% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
A pilávhoz
-
63g csirke91 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
50g rizs179 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
2g fenyőmag15 kcal
-
10g piros ribizli5 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
3g só0 kcal
-
18 kcal
A tésztaburokhoz
- 10% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
A pilávhoz
-
250g csirke366 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
200g rizs716 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
9g fenyőmag61 kcal
-
40g piros ribizli22 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
1g fekete bors1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
11g só0 kcal
-
71 kcal
A tésztaburokhoz
- 10% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
A pilávhoz
-
27.1g csirke40 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
21.7g rizs78 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
5.4g mandula32 kcal
-
1g fenyőmag7 kcal
-
4.3g piros ribizli2 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0.1g fekete bors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
A tésztaburokhoz
- 10% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.4 g
Zsír
-
Összesen 34.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2199.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 273 mg
-
Nátrium 1749 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 63.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 170 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 146 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
- 10% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.6 g
Zsír
-
Összesen 137.1 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 475 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8799.5 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 241 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 296 mg
-
Foszfor 1092 mg
-
Nátrium 6996 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 335.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 253.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 682 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 583 micro
-
Kolin: 314 mg
-
Retinol - A vitamin: 671 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 138 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 303 micro
- 10% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 953.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 758 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 27.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
A pilávhoz
-
3 szem fekete bors
-
200 g rizs
-
1 ek vaj
-
5 dkg mandula
-
1 ek fenyőmag
-
1 kk fahéj
-
1 csipet cukor
-
1.5 tk só
-
1 ek napraforgó olaj
A tésztaburokhoz
-
1 db tojás
-
1 tk só
-
210 g finomliszt
Elkészítés
A pilávhoz
- A rizst hideg vízzel alaposan megmossuk, majd langyos vízben fél órát állni hagyjuk, ezután leszűrjük, lecsepegtetjük.
- Közben a csirkehúst nagyobb darabokra vágjuk és sózott, pár szem egész borssal ízesített vízben 25 percig főzzük.
- Egy közepes méretű lábosban az olajon rózsaszínre pirítjuk a fenyőmagot és a hántolt mandulát. (A mandula hántolása: edénybe tesszük, forró vizet öntünk rá, 5 perc után leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, majd lehúzzuk a bőrét.) A fenyőmagot érdemes egy kicsit később beletenni, mint a mandulát, mert könnyen megég.
- A magokat az olajat lecsepegtetve kivesszük az edényből és félretesszük.
- A még forró olajhoz hozzáadjuk a vajat, majd ha az elolvadt, a megmosott, áztatott és lecsepegtetett rizst 3-4 percig forgatjuk, szárítjuk benne. Ekkor hozzáöntünk 1,5 pohárral a csirkehús főzővizéből, felforraljuk, majd lefedve a tüzet elzárva megvárjuk, hogy a rizs felszívja a folyadékot (kb. 5-10 perc).
- A szárított ribizlit kb. 5-10 percre forró vízbe áztatjuk, majd leszűrjük.
- Ekkor a rizshez adjuk a pirított magokat, a ribizlit, a falatnyi darabokra tépkedett csirkehúst, szegfűborsot, fekete borsot, fahéjat, kb. 1,5 tk sót (ízlés szerint) és 1-1,5 pohár vizet vagy főtt csirke levét (ennek pontos mennyisége a rizstől függ). Pár perc alatt összeforgatjuk, összefőzzük, majd a lángot elzárva lefedve dagadni hagyjuk. Kb. 10 perc után hideg vízbe állítjuk és néha megkeverve langyosra hűtjük mialatt a tésztaágyat elkészítjük.
- A tésztaburok elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A vízzel csak óvatosan, utoljára adjuk hozzá, csak ha szükséges és csak annyit, hogy a massza éppen összeálljon (közepes keménységű, könnyen gyúrható). Nekem csak épp egy löttyintésnyi kellett (5 ml körül).
- Lisztezett felületen egészen vékonyra nyújtjuk, kb. 2 mm-esre, akkorára, hogy a kiválasztott formánkat (jénai, kuglófforma, tortaforma) oldalaival együtt bőven fedje. Én egy 20 cm átmérőjű 8 cm magas kerek jénai edényt használtam, amit alaposan kikentem vajjal, az aljába díszítésként pirított mandulát rendeztem.
- A tésztát a nyújtófa segítségével a sütő formánkba helyezzük, szépen rányomkodjuk az alján és az oldalon is.
- Összeállítás: A tésztaburkot megtöltjük az előkészített pilávval, majd azt a kilógó tésztaszélekkel szépen betakargatjuk.180 fokos előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
- Tálra, tálcára borítjuk és hagyjuk legalább 10-15 percig hűlni. Minél jobban kihűlt, annál szebben szeletelhető.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 9363
- Feltöltés dátuma: 2010. július 11.
Ajánló
Vendégvárónak első osztályú a melegen és hidegen is fogyasztható mutatós fogás. Főételként ez a mennyiség kb. 4 főnek elegendő, de nyugodtan készíthetjük nagyobb, akár dupla ekkora méretben is!
Receptjellemzők
Perde pilavi, vagyis függöny (lepel) piláv. Ismét egy étel, amelybe véletlenül futottam bele internetes gasztronómiai kutakodásaim közben, ugyan nem volt szerencsém Törökországban megkóstolni, de megannyi recept elolvasása után éreztem, hogy ebből csak valami jó sülhet ki. Eredeti, török, hosszú hosszú múltra visszatekintő, kiadós, ízletes és gyönyörű, hát kell ennél több? A tészta vékony, könnyen kezelhető, tökéletes lepelként borítja be a pörkölt magvaktól, szegfűborstól és fahéjtól illatozó, puha csirkefalatokat rejtő pilávot. Hogy milyen felvágva? Hát ilyen.