r
Nosalty Logó

Vaníliás fánkocskák

Durcsó
Vaníliás fánkocskák
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A sütéshez

977
Kalória
9.8g
Fehérje
58.8g
Szénhidrát
77.9g
Zsír
16.1g
Víz
135.4g
Koleszterin
2.2g
Élelmi rost
10.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír

A tésztához

A sütéshez

Összesen 977 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír

A tésztához

A sütéshez

Összesen 3899 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír

A tésztához

A sütéshez

Összesen 507 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    77.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    251.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    58.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    16.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    121 micro
Összesen 977 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.2 g

Zsír

  • Összesen
    311.7 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    135 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    97 g
  • Koleszterin
    542 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1005.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    246 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    483 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    235.1 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    64.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    107 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    289 micro
  • Kolin:
    366 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    483 micro
Összesen 3899 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    40.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    8.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 507 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztbe belekeverjük a sót, a vaníliás cukrot, hozzászitáljuk a porcukrot, ésbelegyúrjuk az olvasztott vajat, a rumot és a két sárgáját is.
  3. Végül a tészta közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztős tejet, kézzel összegyúrjuk (akár robotgép dagasztókarjával, úgy egyszerűbb), majd addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Szükség esetén kevés plusz lisztet adhatunk hozzá.
  4. Tiszta tálba helyezve duplájára kelesztjük a tésztát. (Ez meleg radiátoron vagy kislángon égő sütő felett kb. 1 órát vesz igénybe.)
  5. Alaposan lisztezett deszkán átgyúrjuk, s szintén lisztezett sodrófával 1 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 5-10 cm átmérőjű, lyukas közepű fánkokat szaggatunk belőle.
  6. Bő, forró olajban oldalanként 1-2 perc alatt kisütjük a fánkokat. Első oldaluk sütésekor fedjük le az edényt, a másodiknál már ne.
  7. Papírra szedve itassuk fel a felesleges olajat. (Vaníliás) porcukorral megszórva, baracklekvárral körítve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 15 p

A templomban készíti egyik kedves ismerősünk mindig ezeket a hatalmas sikerű vaníliás fánkocskákat. Már rég elkértem a receptet (mely a hölgy töredelmes bevallása szerint egy vaníliás cukros zacskó hátuljáról származik), s ki is próbáltam, így előre tesztelt fánkokat süthettem német családomnak. Szerencse, hogy ők is ünneplik a "Fasschang"-ot, így nem érte őket meglepetés, mikor húshagyó kedd sürgető közeledtével fánksütésre adtam a fejem. Angolszász kultúrkörben más a szokás: húshagyó keddet "palacsinta napnak" nevezik, ekkor mindenképp palacsintát kell enni. Azt olvastam, ennek oka a böjti tojástilalom, előre be kell tárazni belőle... Furcsa, én még sosem hallottam a fehérje ezen forrásának tilalmáról semmilyen katolikus kultúrkörben, de lehet, hogy errefelé így tartják. No mindegy, a lényeg, hogy a fánkot még idejében megsütöttük!

További receptek

Fügeleveles panna cotta

A panna cotta sokkal bonyolultabb édességnek mutatja magát, mint amilyen valójában. Azon kívül pedig, hogy végtelenül egyszerű, kényünk-kedvünk szerint alakíthatjuk az ízesítését: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...