r
Nosalty Logó

Vajsör szénsavasan, amerikai módra

Nosalty
Vajsör szénsavasan, amerikai módra
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

hozzávalók a karamellszószhoz

hozzávalók a tejszínhabhoz

hozzávalók a fűszeres sziruphoz

2689
Kalória
7.1g
Fehérje
408.4g
Szénhidrát
125.6g
Zsír
617.4g
Víz
412.8g
Koleszterin
324mg
Élelmi rost
405.8g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír

hozzávalók a karamellszószhoz

hozzávalók a tejszínhabhoz

hozzávalók a fűszeres sziruphoz

Összesen 2689 kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír

hozzávalók a karamellszószhoz

hozzávalók a tejszínhabhoz

hozzávalók a fűszeres sziruphoz

Összesen 2689 kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír

hozzávalók a karamellszószhoz

hozzávalók a tejszínhabhoz

hozzávalók a fűszeres sziruphoz

Összesen 227 kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    125.6 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    413 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    756.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    349 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    408.4 g
  • Cukor
    406 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    617.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1089 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    244 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 2689 kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    125.6 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    413 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    756.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    349 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    408.4 g
  • Cukor
    406 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    617.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1089 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    244 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 2689 kcal
  • 1% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    64.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    52.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 227 kcal

Elkészítés

hozzávalók a karamellszószhoz

  1. A vajat egy kis edényben megolvasztjuk. Hozzáöntjük a nádcukrot, és gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. Lejjebb vesszük a lángot.
  2. A karamellt meghintjük egy csipet sóval, majd hozzáöntjük a szobahőmérsékletű habtejszínt, és folyamatosan kavargatva kb. 5 percet főzzük.
  3. A tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliaaromát, elkeverjük, majd az egészet félretesszük hűlni.

hozzávalók a tejszínhabhoz

  1. A tejszínhabot, a vaníliát, valamint a porcukrot egy keverőtálba tesszük, és felverjük. A kész tejszínhabot használatig hűtőbe tesszük.

hozzávalók a fűszeres sziruphoz

  1. Készítünk egy fűszeres szirupot: ehhez a vizet egy kis lábasba öntjük, és hozzáadjuk a cukrot, valamint a mézet. Ha cukor felolvadt, hozzáadjuk a fűszereket, és az egészet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
  2. A sziruphoz adjuk a vaníliaaromát és a citromlevet. Összekeverjük, és lehűtjük.
  3. Egy korsószerű poharat veszünk elő. Beleöntünk egy ujjnyit a fűszeres szirupból, majd hozzáadunk egy jókora evőkanállal a lehűlt karamellszószból, és jól összekeverjük
  4. A poharat félig megtöltjük szódával, majd egy kanállal összekeverjük. Jöhet a második adag szóda, ezt már nem kell kevernünk.
  5. A tetejére kanalazunk a tejszínhabból, és rácsurgatunk egy keveset a karamellszószból.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 15 p

A vajsört senkinek sem kell bemutatni, aki valaha Harry Pottert olvasott vagy nézett, annyira alapvető élelmiszernek számít ez a Roxfort világában. Az viszont már kevéssé egyértelmű, hogy milyennek kell lennie: a rajongók fele hidegnek és szénsavasnak képzeli, tejszínhabbal a tetején, míg a másik tábor arra esküszik, hogy tejjel készül, és melegen fogyasztják. Ez a recept a szénsavas csoportba tartozik, és bár magyar gyomorral bizarrnak tűnhet a szénsav és a tejszínhab kombinációja, egy próbát azért megér, hátha lesz, akinek bejön. :) 

További receptek

Bodzás eperszörp

Egyesítsük a májusvégi nagyágyúkat egy illatos, karakteres és aromás szörpben. Félúton az eperszörp és a bodzaszörp közt található ez a fantasztikus, frissítő találmány, ami a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek