Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajsör szénsavasan, amerikai módra

Vajsör szénsavasan, amerikai módra
Vajsör szénsavasan, amerikai módra
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vajsört senkinek sem kell bemutatni, aki valaha Harry Pottert olvasott vagy nézett, annyira alapvető élelmiszernek számít ez a Roxfort világában. Az viszont már kevéssé egyértelmű, hogy milyennek kell lennie: a rajongók fele hidegnek és szénsavasnak képzeli, tejszínhabbal a tetején, míg a másik tábor arra esküszik, hogy tejjel készül, és melegen fogyasztják. Ez a recept a szénsavas csoportba tartozik, és bár magyar gyomorral bizarrnak tűnhet a szénsav és a tejszínhab kombinációja, egy próbát azért megér, hátha lesz, akinek bejön. :) 

hozzávalók / 1 adag

hozzávalók a karamellszószhoz

hozzávalók a tejszínhabhoz

hozzávalók a fűszeres sziruphoz

ajánlat

A karamellszósz és a fűszeres szirup nagyobb adag, mint amire az italok elkészítéséhez szükségünk lesz, azonban ne dobjuk ki őket. A karamellát mindenféle süteményhez és édességhez felhasználhatjuk, a szirupot pedig szódával hígítva, szörpként fogyaszthatjuk (kvázi ez az amerikaiak által kedvelt cream soda).

Szólj hozzá!

elkészítés

karamellszósz

  1. A vajat egy kis edényben megolvasztjuk. Hozzáöntjük a nádcukrot, és gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. Lejjebb vesszük a lángot.
  2. A karamellt meghintjük egy csipet sóval, majd hozzáöntjük a szobahőmérsékletű habtejszínt, és folyamatosan kavargatva kb. 5 percet főzzük.
  3. A tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliaaromát, elkeverjük, majd az egészet félretesszük hűlni.

tejszínhab

  1. A tejszínhabot, a vaníliát, valamint a porcukrot egy keverőtálba tesszük, és felverjük. A kész tejszínhabot használatig hűtőbe tesszük.

a szirup és az összeállítás

  1. Készítünk egy fűszeres szirupot: ehhez a vizet egy kis lábasba öntjük, és hozzáadjuk a cukrot, valamint a mézet. Ha cukor felolvadt, hozzáadjuk a fűszereket, és az egészet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
  2. A sziruphoz adjuk a vaníliaaromát és a citromlevet. Összekeverjük, és lehűtjük.
  3. Egy korsószerű poharat veszünk elő. Beleöntünk egy ujjnyit a fűszeres szirupból, majd hozzáadunk egy jókora evőkanállal a lehűlt karamellszószból, és jól összekeverjük
  4. A poharat félig megtöltjük szódával, majd egy kanállal összekeverjük. Jöhet a második adag szóda, ezt már nem kell kevernünk.
  5. A tetejére kanalazunk a tejszínhabból, és rácsurgatunk egy keveset a karamellszószból.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 495
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 3

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
958 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: Halloween, buli receptek, karácsonyi édességek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
adag: 1 főre
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

harry potter itala, roxfort

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

2690
vaj 5 dkg
nádcukor 15 dkg
1 csipet
habtejszín 125 ml
vaníliaaroma 1 teáskanál
habtejszín 1.5 dl
porcukor 2 teáskanál
vaníliaaroma 1 teáskanál
víz 1 dl
cukor 12.5 dkg
méz 15 dkg
gyömbér 0.5 teáskanál
fahéj 0.5 teáskanál
szegfűszeg 0.5 teáskanál
vaníliaaroma 1 teáskanál
citromlé 1 ek
szódavíz 3 dl