Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajas krumplipogácsa

Vajas krumplipogácsa
Vajas krumplipogácsa
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy régi receptes füzetben, a Kincses Receptkönyvben találtam.

Maradt ki krumplim, így adta magát ez a pogácsa. Tetszett, hogy kevés hozzávalóból lehet készíteni és a kihívás a hajtogatás miatt. Nem vagyok nagy szakértője sem a hajtogatásnak, sem a pogácsának, így  kimaradt az a művelet, hogy minden hajtogatás után fél óra pihentetés szükséges, mint azt utólag megtudtam. Tehát ez a pogácsa még ennek hiányában is finom! Pesze, azért legközelebb megpróbálom a helyesnek mondott technikával.

Nagyon helyes kis pogácsák, és ezt szó szerint kell érteni!

Most elkészítettem másodszor, betartva a hajtogatások közötti fél órákat, elmomdhatom, hogy azért így finomabb! Tehát tessék csak hajtogatás közben pihentetni!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Szerintem bármikor fogyasztható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összegyúrjuk a lisztet, vajat, burgonyát, sütőport, sót, 1 db tojást és a tejfölt, majd hideg helyre tesszük pár órára, akár egy éjszakára is.
  2. Enyhén lisztezett felületen úgy hajtogatjuk, mint a levelestésztát, legaláb 4-5x.Tehát kinyújtjuk téglalap alakura és megkenjük 1 tojás és kevéske tej keverékével, majd hajtogatjuk. Minden nyújtás előtt megkenjük a tejes tojással. (érdemes a tej előtt kicsit elvenni a tojásból, hogy a végén legyen mivel lekenni a pogácsákat, így is elég 1 db tojás és spórolunk. :) A hajtogatás: először jobbról balra, majd balról jobbra, majd fentről le és lentről fel. A következőnél már csak jobbról középre és balról középre, stb. A többinél is így kell.)
  3. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  4. A végén kisujjnyira nyújtjuk és közepes pogácsaformával kiszaggatjuk, majd mehet a tepsibe.
  5. A kis pogácsákat megkenjük tojással, és még fél órát pihentetjük. A sütőt itt bemelegítjük, majd az idő leteltével mehet a sütőbe.
  6. Szép pirosra sütjük kb. 20 perc alatt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 157
elküldve: 10
receptkönyvben: 207
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
fogás: amuse-bouche
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

burgonyás pogácsa, hajtogatott pogácsa, vajas burgonyapogácsa

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

MLE
MLE / MLE Sun, 2013-01-27 10:16

sziasztok!
kezdő, húszéves konyhászok vagyunk, és egy kis segítség kéne :)
Valamiért nem kelt meg a tészta, a sütőben egy icipicikét megemelkedett, de még így sem volt olyan kimondottan pogácsa-jellege. Vagy sütőporral ilyen keménytésztás pogikat lehet csak csinálni?
Még valami: elfelejtettünk ránézni a receptre, úgyhogy pihentetés előtt hajtogattuk, lehet, hogy ez lett volna a baj?
a segítséget előre is köszönjük! :)

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2013-01-27 23:27

Sziasztok "konyhászok"!
Én már 57 éves vagyok és mégis csinálok galibát. Szóval, mint már írtam, én is először nem hagytam a hajtogatások között időt, de úgy is jó volt. Persze hajtogatva jobb. Ez nem az a tipikus sütőben nagyra növő pogi. Akkorára érdemes kiszaggatni amekkora pogikat szeretnénk. Ez érvényes a magasságára is. nem tudom miért lett kemény, az enyém jó puha lett mindig. Éjjelre hagytátok a hűtőben? Szerintem ez is fontos. Gondolom sokat nem segítettem, próbáljátok meg újra.
Üdv. Boszi

zafyr
zafyr / zafyr Sun, 2012-06-03 19:16

Nekem épp most van készülőben. Egyből dupla adagot csináltam, ismerve a párom hozzáállását a sütikhez. :)
Annyit módosítottam rajta, hogy csak 3 tojást tettem bele és fél kiló helyett 40 dkg. margarint. Még így is híg lett kicsit a tészta, úgyhogy ment bele még vagy 5-10 dkg. liszt.
Most hajtogattam másodszor. Remélem finom lesz. :)
Update: finom lett. :) Hajtogatás közben habbá vert tojásfehérjével kevert tejjel kenegettem, mert elfogyott az egész tojásom. :)
Kedvenc pogácsa recept lett. :)

kanszakács
cherry / kanszakács Fri, 2012-05-11 12:06

ezt a recepten én is ismerem,Pelle Józsefné szakácskonyvébol.Nagyon finom még másnap is.

903
finomliszt 40 dkg
vaj 25 dkg
burgonya 20 dkg
sütőpor 1 csomag
tejföl 0.5 dl
tojás 2 db
tej 1 ek
2 kk