Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajas kifli, dúsított karika, mindszenti kalács

Vajas kifli, dúsított karika, mindszenti kalács
Vajas kifli, dúsított karika, mindszenti kalács
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezek a péksütemények egy tésztából, a dúsított tésztacsoportból egyszerűen elkészíthetőek és isteni finomak. Aki szeretné vizuálisan is látni az elkészítés pontos menetét, keresse fel YouTube csatornámat (Gábor a Házi Pék), és ott megtalálja a részletes receptvideót is.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A legfinomabb teavajjal megkenve, de igazából bármihez lehet fogyasztani.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Bedagasztjuk az alapanyagokat. Érdemes az élesztőt a tejben egy csipet cukorral felfuttatni, és a szobahőmérsékletű vajat csak akkor adni a dagasztáshoz, ha már a többi összetevő összekeveréséből egy összefüggő tésztaállagot kaptunk.
  2. Tészta érése: pihentessük fedeles tálban 40 percig.
  3. Tészta osztása/mérése: kiflik, karikák esetében 6x80g-ra osztjuk a tésztát, 2 db kalácshoz a kalácsok szálai 6x95g legyenek, majd feladott tésztákat felgömbölyítjük, és letakarva pihentetjük.
  4. A gombócokat pihentetjük 10-15 percig.
  5. A kiflikhez, karikákhoz a tésztákat háromszög alakban vékonyra nyújtjuk, majd felsodorjuk, lemezre helyezzük, a kifliket patkó alakban, a karikákat picit megnyújtva, végüket összecsípve. A slussz, azaz a záródás mindig befele legyen és alulra kerüljön. A kalácsokhoz a hasas szálakat nyújtjuk 25-30 cm hosszúra, majd hármas fonással, a haj fonásához hasonlóan megfonjuk, lemezre helyezzük.
  6. Kelesztés 25-40 percig, általában 30 perc, de lehet változó.
  7. Közvetlen a sütés előtt átspricceljük őket vízzel, és lehet tetszés szerinti apró magvakkal díszítjük.
  8. Sütés: A kifliket és a karikákat 240C°-os gőzzel telített sütőtérbe helyezzük, majd a hőmérsékletet egyből 220C°-ra visszaállítjuk, és így sütjük 12-15 percig. A kalácsokat 215C°-os gőzzel telített sütőtérbe helyezzük, és ugyanezen a hőmérsékleten sütjük 18-23 percig. Tipp a gőz képzéshez: fémtálcára vagy lábosba forró vizet teszünk, és behelyezzük a sütő aljába, vagy egy fémtálcát a sütő aljába előre beteszünk, felhevítjük, és a péksütemény behelyezésekor jégkockákat dobunk rá.
  9. A kisült péksüteményeket ismét átspricceljük vízzel, közvetlen a kisülés után.
  10. Jó étvágyat kívánok hozzá!
  • sütési hőfok: 220°C
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 364
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gábor a Házi Pék

Mióta szakács: 2020.06.15.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: burek, briós, édes leveles, hamburger-buci, zsemle, croissant, bagel, buci, pita, perec

egyéb elnevezések

kifli, kalács, patkó

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Magenta99
Magenta99 Fri, 2020-07-03 16:18

Kedves Gábor!
Isteni finomak a receptjeid. Pl. a sajtos pogidat 2-3 naponta követeli a család.
Kérlek, tegyél fel minél több receptet. :D

Gábor a Házi Pék
Gábor a Házi Pék / Gábor a Házi Pék Mon, 2020-07-06 13:30

Üdvözletem!
Nagyon köszönöm a kedves szavakat és rendkívül örülök, hogy ízlenek a receptek. Ígérem igyekezni fogok, hogy ide is felkerüljenek a receptek, viszont addig is szeretettel ajánlom YouTube videó blogomat, ahol az összes eddigi receptem megtalálható, a videók leírásaiban pedig az írott forma is.
Ezek a tartalmak itt megtalálhatóak:
https://www.youtube.com/channel/UC_LlaHIzrGQlAT1wEmC5Rxg/videos?view_as=...

Minden jót kívánok!

513
finomliszt 680 g
friss élesztő 24 g
10 g
cukor 27 g
vaj 35 g
tej 400 ml