r
Nosalty Logó

Vajas fonott mazsolás kalács Gourmandtól

Gourmand
Vajas fonott mazsolás kalács Gourmandtól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

567
Kalória
13.9g
Fehérje
79.2g
Szénhidrát
21.3g
Zsír
26.8g
Víz
147.8g
Koleszterin
2.8g
Élelmi rost
18.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 567 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 5668 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 301 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    21.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    667 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    354 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    79.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    26.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 567 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    138.8 g

Zsír

  • Összesen
    212.5 g
  • Telített zsírsav
    117 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1478 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6670 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    385 mg
  • Kálcium
    943 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    270 mg
  • Foszfor
    1498 mg
  • Nátrium
    3538 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    791.9 g
  • Cukor
    188 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    267.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1750 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    214 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    807 micro
  • Kolin:
    946 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1716 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    394 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1751 micro
Összesen 5668 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 301 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk, szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezalatt kávéskanálnyi cukrot teszünk 2 dl langyos tejbe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és meleg helyre tesszük.
  2. A lisztbe beletesszük az alapanyagokat, majd a legvégén a felfutott élesztőt (5 dkg vajat félreteszünk a fonáshoz, 1 tojássárgáját a kenéshez.)
  3. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, könnyű tésztát nem kapunk és le nem válik a dagasztótál faláról.
  4. Amikor ezzel elkészültünk, liszttel megszórjuk, nedves konyharuhával betakarjuk, és meleg helyre kelni tesszük.
  5. Egy órányi kelés után a tésztát lisztes munkapadra kiborítjuk, és kétszer három részre osztjuk.
  6. A felosztott tésztákat kézzel egyenként megsodorjuk, rudakat formázunk, ezeket olvasztott vajjal megkenjük, majd fonjuk a kalácsot.
  7. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tesszük, és újból kelni hagyjuk. Hasonlóképpen járunk el a fennmaradó tésztával.
  8. A tűzhelyet 225 °C-ra előmelegítjük (légkeveréses 210 °C-ra), vizes tálat helyezünk bele.
  9. A kalácsokat egy tojássárgájával lekenjük, majd a sütőbe tesszük.
  10. 5-7 perc után a meleget 180-185 °C-ra vesszük vissza, és kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve egy lenből szőtt konyhakendővel letakarva pihentetjük.
  11. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x15x8

Húsvét közeleg. A mi vidékünkön az ünnepi asztal elképzelhetetlen piros tojás, főtt sonka és friss, foszlós, vajaskalács nélkül. És most jön a titok... ez a kalács, itt, nem csak ünnepekkor készül.

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

5 étterem, vendéglő és szórakozóhely, amit a Duna mellől élvezhetsz

Ha egy településen folyó halad keresztül, az véleményem szerint igazi ajándék, és minél inkább kihasználják az ottélők a vízpartot, annál jobb. A Dunának varázslatos hangulata van, eltölteni mellette néhány órát mindig megéri, mindegy, hogy vízparti BBQ-étteremről, halászcsárdáról vagy szórakozóhelyről van szó. Öt opciót mutatunk nektek, ahol élvezhetitek a Duna közelségét.

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...