Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajas fonott mazsolás kalács Gourmandtól

Vajas fonott mazsolás kalács Gourmandtól
Vajas fonott mazsolás kalács Gourmandtól
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvét közeleg. A mi vidékünkön az ünnepi asztal elképzelhetetlen piros tojás, főtt sonka és friss, foszlós, vajaskalács nélkül. És most jön a titok... ez a kalács, itt, nem csak ünnepekkor készül.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk, szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezalatt kávéskanálnyi cukrot teszünk 2 dl langyos tejbe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és meleg helyre tesszük.
  2. A lisztbe beletesszük az alapanyagokat, majd a legvégén a felfutott élesztőt (5 dkg vajat félreteszünk a fonáshoz, 1 tojássárgáját a kenéshez.)
  3. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, könnyű tésztát nem kapunk és le nem válik a dagasztótál faláról.
  4. Amikor ezzel elkészültünk, liszttel megszórjuk, nedves konyharuhával betakarjuk, és meleg helyre kelni tesszük.
  5. Egy órányi kelés után a tésztát lisztes munkapadra kiborítjuk, és kétszer három részre osztjuk.
  6. A felosztott tésztákat kézzel egyenként megsodorjuk, rudakat formázunk, ezeket olvasztott vajjal megkenjük, majd fonjuk a kalácsot.
  7. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tesszük, és újból kelni hagyjuk. Hasonlóképpen járunk el a fennmaradó tésztával.
  8. A tűzhelyet 225 °C-ra előmelegítjük (légkeveréses 210 °C-ra), vizes tálat helyezünk bele.
  9. A kalácsokat egy tojássárgájával lekenjük, majd a sütőbe tesszük.
  10. 5-7 perc után a meleget 180-185 °C-ra vesszük vissza, és kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve egy lenből szőtt konyhakendővel letakarva pihentetjük.
  11. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x15x8 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 508
elküldve: 1
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gourmand

Mióta szakács: 2015.02.01.
34 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: húsvét, újév
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

vajas kalács, fonott kalács, kelt kalács, mazsolás kalács

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Tue, 2018-04-10 22:14

Kedves Gourmand!
Húsvétra is elkészítettem a kalácsokat, mindjárt hármat. Tej helyett most íróval dagasztottam (dupla adagot) most a fonatokat is megkentem vajjal, ahogy kell, olyan gyönyörűek lettek mint még soha (eddig csak szép volt). Külön tepsiben sültek, (nem formában) szeretem, ha a fonatok szépen tartják a formájukat, úgy lett. Két 1,20 kg -os és egy 70 dkg-os lett. Csodás, a vajjal történő kenéstől az erezet a fonatokon szépen kirajzolódott mint a tieden.
üdvözlettel: Margó

dadimami
dadimami Wed, 2017-12-20 23:44

Kedves Gourmand!
Vajjal megcsináltam, csak a fonatokat nem kentem meg, így is gyönyörű és valóban foszlós kalács lett, 1 kg lisztből készült 20 dkg vajjal, Egy 1,15 kg-os és egy 1 kg-os, valamint egy 30 dkg-os kalács lett belőle. Eddigi legjobb kalácsom 2016. dec.29-én! Most akadtam rá a múlt évi jegyzetemre, örülök neki, így idén is ezt fogom elkészíteni, ennyi kell, mert a gyerekeimnek (felnőttek) is én sütöm a kalácsot.
Köszönet a receptért, egyúttal Boldog Karácsonyt kívánok: Margó

Stecz Laci
Gourmand / Stecz Laci Wed, 2017-12-27 10:31

Köszönöm, Margó, az ünnepi jókívánságokat és gratulálok a sikerült kalácshoz! Legyen valamennyiőnknek egy megvalósításokban gazdag új éve, egészségben, szeretteink körében! És nem utolsó sorban találjunk továbbra is örömet a sütésben-főzésben...

567
kenyérliszt BL80 80 dkg
cukor 10 dkg
tej 5 dl
friss élesztő 5 dkg
tojássárgája 4 db
tojás 1 db
mazsola 10 dkg
vaj 20 dkg
2 kávéskanál