r
Nosalty Logó

Vadkovászos hajtogatott kenyér

Fahéj
Vadkovászos hajtogatott kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

458
Kalória
12.9g
Fehérje
95.8g
Szénhidrát
1.1g
Zsír
77.1g
Víz
-
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
753.8mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 458 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1827 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 227 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    815.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    586 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    77.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 458 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3263.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    540 mg
  • Nátrium
    2345 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    383.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    308.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 1827 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    403.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    290 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    38.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 227 kcal

Elkészítés

  1. A hűtőben szunnyadozó kovászt (nekem kb. fél befőttes üvegnyi) kivesszük, 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel megetetjük, majd szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára emelkedni. Ez még csak az előkészítés, ez nincs benne a receptben!
  2. Kiveszünk az aktív kovászból 10 dkg-ot, 1 dl vízzel felöntjük, elkeverjük, 10 dkg liszttel megetetjük, azt is jól elkeverjük. Hagyjuk, hogy megduplázódjon, és tele legyen buborékkal. Ez 3-6 óra, a kovász erősségétől függően.
  3. Az aktív kovászt elkeverjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a lisztet, a sót, és ha akarunk bele, akkor a cukrot és a sikért. Összedolgozzuk, esetleg adunk még hozzá pici vizet, hogy közepesen lágy tészta legyen. Hagyjuk a kelesztőedényben 10 percet pihenni.
  4. Megdagasztjuk, és újból 10 percet pihentetjük.
  5. Megint megdagasztjuk, és 20 percet pihentetjük.
  6. Negyedszer is dagasztjuk, és 30 percet pihentetjük.
  7. Ekkor meghajtogatjuk úgy, hogy fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra egymásra hajtjuk a tésztát. Ki se kell venni a kelesztőedényből, csak olajos kézzel húzzuk meg, sorban minden oldalról, és hajtsuk be. A tészta alá is nyúljunk be, és finoman olajozzunk alá, hogy ne ragadjon le. Letakarva kelesztjük 1 órát.
  8. Másodszor is hajtogatunk, és 1 órát kelesztünk.
  9. Harmadszor is hajtogatunk, és még 1 órát kelesztünk.
  10. Ekkor óvatosan megformázzuk, és liszttel jól megszórt ruhába csomagolva szakajtóba rakjuk 1,5 órára, hogy szépen megkeljen.
  11. Közben a sütőt előmelegítjük 240°C-ra, az aljába egy kis lábasban vizet teszünk. A fedővel ellátott sütőedényt is tegyük a sütőbe, hogy jól felforrósodjon. Ha cserépedényben sütünk, áztassuk be 10 percre hideg vízbe, mielőtt a sütőbe tennénk.
  12. Ha letelt a másfél óra és forró a sütő, a sütőedényt óvatosan kivesszük a sütőből, egy ecsettel picit kiolajozzuk-zsírozzuk, és vigyázva belehuppantjuk a tésztát, hogy a hajtogatott része legyen alul. Bevagdossuk, megspricceljük vagy megkenjük vízzel, lefedjük, és betesszük a forró sütőbe.
  13. 20 perc után levesszük a fedőt, mérsékeljük a hőt 210°C-ra (vagy 190°C-ra hőlégkeveréssel), és kb. még 30 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Ha túl gyorsan pirulna, tegyük lejjebb, és mérsékeljük egy kicsit a hőt. Ha bizonytalanok vagyunk az eredményben, végezzünk tűpróbát, s ha nem ragad a tűre a tészta, valamint ha a tű könnyen belemegy a kenyérbélbe, akkor kész vagyunk.
  14. 20 perc után levesszük a fedőt, mérsékeljük a hőt 210°C-ra (vagy 190°C-ra hőlégkeveréssel), és kb. még 30 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Ha túl gyorsan pirulna, tegyük lejjebb, és mérsékeljük egy kicsit a hőt. Ha bizonytalanok vagyunk az eredményben, végezzünk tűpróbát, s ha nem ragad a tűre a tészta, valamint ha a tű könnyen belemegy a kenyérbélbe, akkor kész vagyunk.
  15. Kivesszük a sütőből, kifordítjuk a formából, vízzel megspricceljük vagy megkenjük, és alig várjuk, hogy kihűljön.:)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 240 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Minden szabadidőmet a vadélesztős kenyerem tökéletesítésével töltöm. Imádom ezt csinálni, óriási játék, tele meglepetéssel.:) Biztos voltam benne, hogy ha más tud ilyen kenyeret sütni, akkor én is elsajátítom a fortélyokat, csak idő kell, türelem, tapasztalat, no és megértő család, aki hajlandó a sokadik sutácska, sűrű, savanyú, nyirkos (folytassam még?) kenyérnek titulált szerencsétlenkedéseimet is megkóstolni, s utána még biztatni is, hogy csak folytassam a kísérletezést. Most jutottam el odáig, hogy valóban meg vagyok elégedve a kovászos kenyeremmel. Finom lett, puha, lyukacsos-levegős, ízletes, egyáltalán nem savanyú, és még a hőn áhított repedés is ott van a tetején, ahogy az illik egy ilyen kenyérnél. A dagasztások és a hajtogatások sorrendjét, valamint a pihentetési időket a "Nem vagyok mesterszakács" című blogon olvastam. Ezúton köszi Alexa Christinek!

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek