Nosalty Logó

Vadkovászos hajtogatott kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Fahéj
Vadkovászos hajtogatott kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
240 °C
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 458 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1827 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 227 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    815.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    586 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 458 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3263.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    540 mg
  • Nátrium
    2345 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    383.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    308.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 1827 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    403.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    290 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 227 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hűtőben szunnyadozó kovászt (nekem kb. fél befőttes üvegnyi) kivesszük, 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel megetetjük, majd szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára emelkedni. Ez még csak az előkészítés, ez nincs benne a receptben!
  2. Kiveszünk az aktív kovászból 10 dkg-ot, 1 dl vízzel felöntjük, elkeverjük, 10 dkg liszttel megetetjük, azt is jól elkeverjük. Hagyjuk, hogy megduplázódjon, és tele legyen buborékkal. Ez 3-6 óra, a kovász erősségétől függően.
  3. Az aktív kovászt elkeverjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a lisztet, a sót, és ha akarunk bele, akkor a cukrot és a sikért. Összedolgozzuk, esetleg adunk még hozzá pici vizet, hogy közepesen lágy tészta legyen. Hagyjuk a kelesztőedényben 10 percet pihenni.
  4. Megdagasztjuk, és újból 10 percet pihentetjük.
  5. Megint megdagasztjuk, és 20 percet pihentetjük.
  6. Negyedszer is dagasztjuk, és 30 percet pihentetjük.
  7. Ekkor meghajtogatjuk úgy, hogy fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra egymásra hajtjuk a tésztát. Ki se kell venni a kelesztőedényből, csak olajos kézzel húzzuk meg, sorban minden oldalról, és hajtsuk be. A tészta alá is nyúljunk be, és finoman olajozzunk alá, hogy ne ragadjon le. Letakarva kelesztjük 1 órát.
  8. Másodszor is hajtogatunk, és 1 órát kelesztünk.
  9. Harmadszor is hajtogatunk, és még 1 órát kelesztünk.
  10. Ekkor óvatosan megformázzuk, és liszttel jól megszórt ruhába csomagolva szakajtóba rakjuk 1,5 órára, hogy szépen megkeljen.
  11. Közben a sütőt előmelegítjük 240°C-ra, az aljába egy kis lábasban vizet teszünk. A fedővel ellátott sütőedényt is tegyük a sütőbe, hogy jól felforrósodjon. Ha cserépedényben sütünk, áztassuk be 10 percre hideg vízbe, mielőtt a sütőbe tennénk.
  12. Ha letelt a másfél óra és forró a sütő, a sütőedényt óvatosan kivesszük a sütőből, egy ecsettel picit kiolajozzuk-zsírozzuk, és vigyázva belehuppantjuk a tésztát, hogy a hajtogatott része legyen alul. Bevagdossuk, megspricceljük vagy megkenjük vízzel, lefedjük, és betesszük a forró sütőbe.
  13. 20 perc után levesszük a fedőt, mérsékeljük a hőt 210°C-ra (vagy 190°C-ra hőlégkeveréssel), és kb. még 30 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Ha túl gyorsan pirulna, tegyük lejjebb, és mérsékeljük egy kicsit a hőt. Ha bizonytalanok vagyunk az eredményben, végezzünk tűpróbát, s ha nem ragad a tűre a tészta, valamint ha a tű könnyen belemegy a kenyérbélbe, akkor kész vagyunk.
  14. 20 perc után levesszük a fedőt, mérsékeljük a hőt 210°C-ra (vagy 190°C-ra hőlégkeveréssel), és kb. még 30 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Ha túl gyorsan pirulna, tegyük lejjebb, és mérsékeljük egy kicsit a hőt. Ha bizonytalanok vagyunk az eredményben, végezzünk tűpróbát, s ha nem ragad a tűre a tészta, valamint ha a tű könnyen belemegy a kenyérbélbe, akkor kész vagyunk.
  15. Kivesszük a sütőből, kifordítjuk a formából, vízzel megspricceljük vagy megkenjük, és alig várjuk, hogy kihűljön.:)
  • Sütés hőfoka: 240 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 14171
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 09.

Ajánló

Aki siet valahová vagy sürgősen kenyeret szeretne, bele se kezdjen! A kovász kétszeri felélesztése eleve egy fél nap, a kenyér pedig 6 és fél órán át készül!!! Persze ez nem azt jelenti, hogy ott kell álljunk mellette, csak gondolni kell arra, hogy bizonyos időnként foglalkoznunk kell a tésztával pár percet. Én először péntek este etetem a hűtőből elővett kovászt, reggel veszem ki belőle a 10 dkg-nyit, amit újból etetek, délben kezdem el a tészta összeállítását, így estére lesz friss, forró kenyerem. Az reggelre kihűl szépen, és kezdődhet a fenséges vasárnapi reggeli az ő főszereplésével.:)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Minden szabadidőmet a vadélesztős kenyerem tökéletesítésével töltöm. Imádom ezt csinálni, óriási játék, tele meglepetéssel.:) Biztos voltam benne, hogy ha más tud ilyen kenyeret sütni, akkor én is elsajátítom a fortélyokat, csak idő kell, türelem, tapasztalat, no és megértő család, aki hajlandó a sokadik sutácska, sűrű, savanyú, nyirkos (folytassam még?) kenyérnek titulált szerencsétlenkedéseimet is megkóstolni, s utána még biztatni is, hogy csak folytassam a kísérletezést. Most jutottam el odáig, hogy valóban meg vagyok elégedve a kovászos kenyeremmel. Finom lett, puha, lyukacsos-levegős, ízletes, egyáltalán nem savanyú, és még a hőn áhított repedés is ott van a tetején, ahogy az illik egy ilyen kenyérnél. A dagasztások és a hajtogatások sorrendjét, valamint a pihentetési időket a "Nem vagyok mesterszakács" című blogon olvastam. Ezúton köszi Alexa Christinek!

Hozzászólások

Évi néni

Kedves Fahéj! Csodálatos a kenyered, szenzációsan szép. Én mindig kicsit feladom, de amikor ilyen gyönyör?séget látok, újra nekifogok a kovásznak. Az enyém sajnos elromlott. A fehér lisztes soha nem sikerült, de most újabb próbálkozást teszek. Ha ilyen kitartó vagy, csak követni tudom a példádat. Gratulálok!!! Üdv: Évi néni

Fahéj

Kedves Évi néni! Hát mikor már az ötödik harmadosztályú kenyér került ki a süt?b?l, akkor én is elgondolkodtam, hogy talán nem kéne folytatni. De a kíváncsiság meg az elszántság gy?zött. Szerencsére! :) Érdekes, nekem a teljes ki?rlés? kovászom kezdett el nyafogni, mikor graham-liszttel mertem megetetni, ki is vágtam a fenébe szegénykét. A simán kenyérlisztes kovászom ( most már megérdemli, hogy nevén nevezzem, szóval az Ancsa) mindig is jobban teljesített, vele sütök, dolgozik, ha kell, alszik, ha kell. :) Nagyon szeretem ?t, vigyázok is rá, gondozgatom lelkiismerettel. Szóval egy jó kovásszal, meg sok türelemmel érdemes újra kezdened, mert olyan finom ez a kenyér! Üdv: Fahéj

sarai eva

Kedves Fahéj! Minden elismerésem a Tiéd!! Irigyellek, hogy ennyi kitartásod és türelmed van.A családod biztos a tenyerén hordoz, hogy ennyi mindent / fáradság, id?....../megteszel értük. Kitartó és próbálkozó típus vagyok én is de ennyire sajnos nem. További kellemes napot kívánok.

Fahéj

Kedves Éva! A kitartásom azért van, mert roppantul érdekel ez a téma. Nekem olyan fantasztikusnak t?nik, hogy csupán liszt, víz és só is létrehozhat ilyen szuperjó kenyeret. Nekem ezek az élet nagy csodái, nem az ?rrepül?. :)) Szép estét kívánok: Fahéj

Ági78

De szép lett Fahéj! Nagyon ügyes vagy! :)

Fahéj

Köszi Ági! Te vagy az egyik inspirálóm! :))

sziszu

Csak csatlakozni tudok az el?ttem szólókhoz, ritkán szólok hozzá a receptekhez, de ezt muszáj megdicsérni és kipróbálni. köszönettel: sziszu

Fahéj

Kedves Sziszu! Köszi a dicséretet! Én csak bátorítani tudlak, hogy tényleg próbáld ki egyszer, ha id?d engedi. Bajmolódód, lassú folyamat, de nagyon megéri. :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Csodálatos! :) Nagyon tetszik, hogy ennyit foglalkozol a vadéleszt?s témával! Szerintem a családod pontosan tudja, hogy érdemes volt várni és türelmesnek lenni, mert biztosra vették, hogy amit a fejedbe veszel, azt tökéletesen prezentálod is majd. Jó nekik, hogy ilyen finomságokat sütsz! Hatalmas gratuláció.... és sok-sok puszi: Gabi

Fahéj

Köszi, Gabi, kedves vagy, hogy így gondolod. Képzeld, vittem egy kenyeret a munkahelyemre kóstolni meg reklámozni a kovászost, és nagyon ízlett a kollégáimnak is. S?t, még kovászt is kértek t?lem kipróbálásra. Ennek is nagyon-nagyon örülök. :)) Puszillak: Éva

Törölt felhasználó

Naná, hogy így! :) De jó a te kollégan?idnek! Akkor majd mesélnek biztos, hogy milyenek lettek a kölcsönkovászból sült kenyerek. Izgi. :) Puszi: Gabi

Éva-Anyóca

Ez a kenyér csodálatos, és biztos, hogy finom is,:D ... ki szeretném majd próbálni én is. :) Szép közelg? hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Fahéj

Köszönöm! Neked is szép hétvégét! Fahéj

Torma

Na, megjöttem Fahéjjjka, és itt a sok meglepi!!! Ez a kenyér DALOL!!! CSODÁS!!! Fülig ér a szám, annyira örülök a sikerednek!!! Csodás az alakja is, a tetején a repedés; Pataki tálban sütötted? Totál guszta a kép, csak így tovább!!! Terjesszed is a vadkovászos tudományt! Sok puszi, kett? extra az a gratuláció a kenyérhez!!! Torma :)

Fahéj

Tormiiiiiii! Hurrá, hogy újra itt! :) Már nagyon vártam, mit szólsz! :) Kollégan?m már meg is sütötte, adtam neki az Ancsából, és tök jó lett! Tiszta boldogság nekem, bárkinek sikerül. Nem pataki tálban sütöttem, hanem egy mázas kenyérformában, és egy másik ugyanolyat tettem a tetejébe tet?nek. Jól szuperál, csak nyeklik-nyaklik ösznye-visznya, így jól meg is égettem a kezem, ahogy bénáztam vele a forró süt?ben. Azóta már Joci kovászom is van, egy lehelletnyi joghurttal a pocakjában, egyébként az Ancsa szülötte. Tiszta anyja, különbség nemigen van köztük. De ki kellett próbálnom. Ancsa már er?s, mint egy amazon.:))) Remélem, jön majd a beszámoló, persze csak ha energiád, id?d, kedved engedi! Én is sok puszi! Fahéjjj

Törölt felhasználó

Szia Fahej! Ez a kenyer is gyönyörü, es nagyon nagyon guszta:) Nekem sajnos kovaszkam nem akart vadulni, es elhalalozott:( Barna le lett a tetejen es nem csinal semmi. Latszik kicsit elhanyagoltam... Na de... elkezdem ujra, mert en is szeretenek ilyet gusztusos kenyeret a konyhamba:)) Kovasz hijan ma a kenyered helyett a "rizsko"-dat keszitem el:) Üdv.: Edina

Fahéj

Kedves Edina! A barna lé még még nem a halál! :))) Ha egy szürkés-barnás levet enged a kovász, és acetonos a szaga, akkor az csak azt jelenti, hogy éhezik szegény. Ha nem használod, akkor is etetni kell, legalább hetente, ha h?t?ben tartod, de naponta, ha szobah?mérsékleten van. A levet van, aki leönti róla, van, aki belekeveri, aztán jól meg kell etetni, 10 dl vízzel +10 dkg jó liszttel, és akkor nagy valószín?séggel életre kel. Az etetésnél a legjobb, ha rozsos a liszt, vagy van benne némi teljes ki?rlés? búzaliszt is vagy tönkölyliszt, de a kenyérliszt(BL80) is megteszi. Ezekt?l szeret hízni a kis éhenkórász kovász. Ja, és a rizskó jó választás volt, én is azt sütöttem ma. :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Nah, akkor valaszodon felbuzdulva gyorsan meg is dedelgetem kicsit, hatha megbocsajt:) A rizsko isteni lett, parom ketszer is evett:) Köszi a receptet es a valaszt, akkor vaditom tovabb:)) Üdv: Edina

Törölt felhasználó

Kedves Fahej! Elhataroztam, holnap belevagok!!! Alig varom. Viszont az a bajom, hogy nincsen fedeles tepsim, se romai talam, mert az sajnos otthon pihen Mo.-n. Szerinted ha foliaval letakarom az elejen az is megteszi? Van meg valami tanacs amit jo ha tudok? Amugy kovaszkam feleledt szepen, es mar "gyereke" is van, holnap belöle sütök:) Köszönöm a valaszt, irok hogy hogy sikerült:)

Törölt felhasználó

Megcsinaltam!!! Sikerült, olyan mint a mesebe, szep cipo forma, harom kis csinos vagassal a tetejen, de kar hogy nem tudom megmutatni... Nagyon köszönöm a segitseget!!! Sok puszi erte.:) Üdv.: Edina

Fahéj

Kedves Edina! Nagyon-nagyon örülök, hogy sikerült! Akkor mégis érdemes volt élesztgetni a kovászt. Ne haragudj, hogy nem válaszoltam a letakarós kérdésedre, de nem voltam gépközelben. Természetesen le lehet takarni fóliával is. A lényeg, hogy g?zben legyen, mert az szépen megemeli a kenyeret a sütés elején. És tényleg kár, hogy nem láthatom. Sok fincsi saját kenyeret kívánok neked! Fahéj

Törölt felhasználó

kedves Fahej! Semmi problema, vegülis megoldottam egy fem keverötallal:) azzal takartam le... Mar tervezem a következö kenyeret, nagyon megtetszett es egyaltalan nem nehez csak idöigenyes, de szerintem megeri:) Azon gondolkoztam hogy kifliket meg ilyesmit is lehetne igy csinalni, pl a te sajtos stanglidon gondolkoztam. Megsütöttem mar azt is, fincsi.... de igy kovaszosan??:)) Csak azt nem tudom hogy hogy kell merni a kovaszt, pl ha 2.5 dkg elesztö van a receptbe akkor azt mennyi kovasszal kell helyettesiteni? Latod mindig zaklatlak, remelem nem haragszol.. Üdv.: Edina

Fahéj

Hát ez jó kérdés. Szokták úgy, hogy egy rész kovász, két rész liszt, tehát fél kg liszthez 25 dkg kovász kell. Én a hajtogatós kenyerem arányaival dolgozom, azaz 10dkg kovász 10 dkg vízzel, 10 dkg liszttel etetve, kelesztve az 30 dkg, és ahhoz adok 40-50 dkg lisztet. Így nem lesz olyan savanykás, mintha 30 dkg savanyú kovásszal dolgoznék. Legalábbis én így tapasztaltam. És dehogyis haragszom. :) Inkább örülök, hogy bízol a szavamban. :)) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Köszönöm szepen. nah majd kiprobalom, vagyis megprobalom en is igy. Most vasarnap ujra süök kenyerket, de most kiprobalom a masik kovaszos kenyeredet, azt megsütöm anyukamnak:) Köszi a sok segitseget:) Üdv.: Edina

Chris71

Szia Fahéj! Sikerült!!! Ez volt az els? kenyér, amit megcsináltam, amikor elkészült a kovászom...akkor nem lett az igazi...de úgy látszik szépen feler?södött, mert ma szép magas, szép bélzet? kenyeret sikerült csinálnom a recepted alapján. A héja még nem az a szépen reped?s, amire vágyom, de ennek ellenére nagyon elégedett vagyok vele. Köszönöm a receptet! Kriszta

Fahéj

:))) Kedves Chris! Teljesen átérzem az örömödet, mert én is így éreztem az els? sikerült kenyeremnél, s?t, azóta is minden sikerült kovászos kenyerem egy nagy hurrázás. Mert ennél sosem lehet tudni, legalábbis a tapasztalatlanság miatt sose tudom, sikerülni fog-e. Annál nagyobb öröm, ha sikerül, ami sok mindent?l függ, azóta már tudom. Üdv: Fahéj

villers

Szia! Els? kovászos kenyerem megsütésére készülök, a kovászom remekül él. Viszont nem tudom, hogy az els? bekeverésnél milyen állapotban kell lennie. Tehát felhabzó, vagy éppen visszaes?/etetésre váró kovászhoz keverjem a lisztet és a vizet? Köszönöm

Fahéj

Szia! Amit a legels? lépésben írtam le, annak mindegy, milyen állapotban van. Mikor viszont már a kenyértésztát készíted, annak szerintem a buborékos lesz a jó! Üdv: Fahéj

villers

Köszönöm a választ, akkor gondolom az els? pontot ki is hagyhatom, ugye?

Fahéj

Gondolom, igen. Próbáld meg úgy. Nagy baj nem lehet. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ezeket a zöldségeket és virágokat ültessük áprilisban

Ahogy beköszönt a kellemes tavaszi időjárás, úgy szaporodnak meg kinti teendőink is. Ha szabadidőnk nagy részét az udvaron szeretnénk tölteni, amint beköszönt a meleg, akkor most álljunk neki a kerti munkálatoknak, hogy később gyönyörködhessünk bimbózó virágainkban és zöldellő növényeinkben. ezeket ültessük el áprilisban.

Mucsi Blanka

„Mindig arra buzdítom az embereket, hogy az ő esküvői tortájuk...

A rögtön felismerhető, különleges színekben pompázó, szabályos mértani formájú torták mellett egy ideje izgalmas desszertválogatások is készülnek az Egy csipet torta műhelyében. Bár a tavalyi év és a járványhelyzet nem kedvezett az esküvőknek és a rendezvényeknek, az ünnepi torták és a sütisdobozok iránt most minden eddiginél nagyobb az érdeklődés. Horváth Alexandra, a tortaműhely alapítója az őszi esküvők varázsáról, az inspiráció forrásairól és a sütés terápiás hatásáról is mesélt.

Chilembu Krisztina

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.