Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi gyümölcskenyér Verától

Ünnepi gyümölcskenyér Verától
Ünnepi gyümölcskenyér Verától
75 perc / előkészület: 20 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az adag két hosszú őzgerincformához elég.

Már 20 éve minden karácsonyra ezt a gyümölcskenyeret sütöm meg. :) Ajándéknak is nagyon jó. :)

hozzávalók / 12 adag

A gyümölcskenyérhez

A csokimázhoz

ajánlat

A gyümölcskenyérbe bármilyen aszalt gyümölcsöt vagy diófélét tehetünk. Csak az a lényeg, hogy 40 dkg-tól összesen ne legyen több.

Ha kemény cukrozott gyümölcsöt tesz bele valaki, például ananász vagy papaja kockát, akkor azt mindenképpen érdemes kettévágni, mert különben túl kemény lesz a sütiben.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először az aszalt gyümölcsökkel, dióval foglalkozzunk. A mazsolát megmossuk, leszárítjuk róla a vizet, utána beáztatjuk a rumba. Majd egy másik tálba beletesszük a többi gyümölcsöt. Az aszalt szilvát kisebb darabokra vágjuk, az áfonyaszemeket pedig két darabba. A diót durvára vágjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, és a tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval kemény habbá. Az őzgerinc sütőformákat kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. Egy nagy tálban habosra keverjük a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. (Azért kell egyenként belekeverni, hogy a margarin ne legyen furcsán darabos keverés közben.) Utána ebbe a keverékbe beletesszük a tojások kemény habbá vert fehérjét, és rászórjuk a habra a lisztet. Óvatosan összeforgatjuk, és utána ezt megismételjük a hozzávalók másik felével is.
  4. Ezek után beletesszük a masszába a gyümölcsöket. A mazsolát kiszedjük a rumból, lecsöpögtetjük, és a többi gyümölcshöz adjuk. Utána a gyümölcsöket megszórjuk 3 evőkanál liszttel, és egy villával jól összeforgatjuk. (Ezt azért kell így csinálni, hogy a gyümölcs egyenletesen elosztódjon a sütiben, és sütés közben ne szálljon le az aljára.) A rumot beleöntjük a masszába, összekeverjük. Ezután beleöntjük a lisztes gyümölcsöket, és összeforgatjuk. A masszát egyenletesen szétosztjuk a két őzgerincformába. A tetejüket elsimítjuk, és betesszük az előmelegített sütőbe. Kb. 50-60 perc alatt sülnek meg. Hústűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e! Ha nem ragad rá a massza a tűre, akkor van kész.
  5. Ha megsült a süti, hagyjuk a formában kihűlni, aztán borítsuk ki egy tálcára. Utána hagyjuk egy éjszakát állni. Nem szabad lefedni! Másnap be kell vonni a csokival, hogy ne száradjon ki. A kenyérkék két végéből egy vékony szeletet le kell vágni, mert úgy jobban fog tapadni hozzá a csoki. (Ezenkívül én ketté szoktam vágni a rudakat, hogy négy kisebb darabom legyen.)
  6. Ezután vízfürdő felett felolvasztjuk a csokit. Keresünk két egymásba illő edényt. Az alsóba teszünk kevés vizet, rátesszük a másikat, amibe beletördeltük az étcsokit, és beletettünk 5 dkg margarint. Ezután bekapcsoljuk alatta a tűzhelyet, és lassan melegítjük. Mikor elkezd olvadni, akkor kevergessük, és ha összeolvadt a csoki a margarinnal, kapcsoljuk ki alatta a tüzet. Utána megpróbáljuk minél ügyesebben bekenni a kenyérkék oldalát és tetejét. A tetejét érdemes valamilyen cukorkával díszíteni, mert úgy szebb.
  7. Ha megszáradt a csoki, akkor egyenként átlátszó fóliába tekerjük, mert így elég sokáig eltartható. (3-4 hétig biztosan eláll.) De mindenképpen érdemes pár napig állni hagyni mielőtt felvágjuk, hogy összeérjenek benne az ízek.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 32x10x5 cm
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 125
elküldve: 3
receptkönyvben: 73
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Vera vagyok

Mióta szakács: 2013.04.04.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gyümölcskenyér, aszalt gyümölcsös őzgerinc sütemény, diós-áfonyás őzgerinc sütemény

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nessente
Nessente Mon, 2014-12-22 13:10

Köszönöm a receptet! Igaz a belevalókat módosítottam az itthon fellelhetőkkel, de maga a süti nagyon finom lett! Alig várom, hogy a párom hazaérjen és belekóstoljon.. :) Üdv, Ági

579
margarin 26 dkg
porcukor 26 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
finomliszt 26 dkg
sütőpor 1 teáskanál
tojás 6 db
aszalt szilva 10 dkg
mazsola 10 dkg
vörösáfonya 10 dkg
dió 10 dkg
barna rum 4 ek
étcsokoládé 15 dkg
margarin 5 dkg
színes cukorka 2 ek