r
Nosalty Logó

Uborkasaláta 8. - télire

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Szeva
Uborkasaláta 8. - télire
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 70 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 278 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 10 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1295.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    1084 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    623.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    96 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 70 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5182 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    274 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    202 mg
  • Foszfor
    357 mg
  • Nátrium
    4335 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.4 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    2493.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    241 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    162 micro
  • β-karotin
    662 micro
  • β-crypt
    382 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    338 micro
Összesen 278 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 10 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tiszta uborkát (lehet hámozni is) szeletelés után leforrázzuk.
  2. 1/2 óra múlva leszűrjük és jó ízes lével leöntjük.
  3. Legalább 1/2 napig álljon ebben a lében, és időnként átforgathatjuk, hogy mindenütt érje a lé.
  4. Megkóstoljuk, és lehet korrigálni az ecetes lé ízét.
  5. Kevés nátrium-benzonátot keverjünk bele. (Még akkor is, ha csak a hűtő ajtóban tartjuk fogyasztásra és nem befőzzük.)
  6. Borsot csak szemes formában szabad beletenni.
  7. Télire, üvegbe téve 15 percig dunsztoljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 138
  • Össznézettség: 56153
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 08.

Ajánló

A legjobb, hogy ez nincs időszakhoz kötve, bármikor elkészíthető uborkaérés idején.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ezt a receptet még édesanyám írta egy szakácskönyvem utolsó oldalára sok évvel ezelött. Gyerekkorunkban szerettük enni, aztán feledésbe merült. Most eljött az ideje, hogy én készítsem el. A megadott mennyiséggel próbáltam gyakorlatot szerezni, de természetesen nagyobb mennyiséget is lehet készíteni. A képen látható mennyiség kerekedett ki.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia! Meg szeretném kérdezni,hogy miért szükséges az uborkát leforrázni?

Szeva

Kedves Meme! Megkérdeztem én is az "illetékest", és a válasz: a zsenge uborkát nem kell forrázni (ez alatt ne lobogó forró vizet érts, hanem meleget), csak az er?set, hogy elvegye az "er?s ízt". Szerintem kipróbálhatod forrázás nélkül is. Ez egy nagyon régi recept. Azóta már az uborkának is van 100 modernebb változata úgy, mint a krumplinak. Remélem segítségedre voltam. Éva

Törölt felhasználó

Szia Éva! köszönöm gyors válaszod.Biztos kipróbálom.

Tiborc

Szia: Több kérdésem is volna. Ninncse utóíze,nem vállik nyálkássá,nem barnul meg? Azért kérdem mivel sok receptet kipróbáltam még egyiksem jötbe.Ha ez bejön imámba foglallak. Tiborc.

Szeva

Szia! A felsorolt aggodalmaid közül egyikt?l sem kell tartanod. Készítettem azóta újabb adagot az örökölt recept alapján. A legfontosabb az 5.és 6. pont betartása. Éva

Tiborc

Szia: Köszi a választ,tuti megcsinálom. Tiborc

gyurma13

Szia:) Szeretném tudni,hogy mindenféleképpen meg kel-e hámozni az ubit,vagy lehet anélkül is? Era

Szeva

Szia Era! Ha a hétköznapjaidban is hámozatlanul szereted az uborkát rajta hagyhatod, ha zsenge, vékony. Mint látod a receptben, jó szerivel a dunsztolásban van a téliesítés. No, meg nem célszer? elengedni a fantáziát, fokhagyma stb. Ami "mennyiség" nem tölt meg egy üveget, az biztos a h?t?ben várja a sorát. Üdv: Éva

Szeva

Szia Era! Ha a hétköznapjaidban is hámozatlanul szereted az uborkát rajta hagyhatod, ha zsenge, vékony. Mint látod a receptben, jó szerivel a dunsztolásban van a téliesítés. No, meg nem célszer? elengedni a fantáziát, fokhagyma stb. Ami "mennyiség" nem tölt meg egy üveget, az biztos a h?t?ben várja a sorát. Üdv: Éva

Törölt felhasználó

Épp ma kérdeztem egy ismer?sömet hogy lehet-e uborkasalit elrakni télire.Azt mondta ááá az nem jó.Neked ez kb meddig áll el?Ropogós marad az ubi?Azt hiszem kipróbálnám....Üdv:Bogi

Szeva

Bia! A fenti mennyiség nem sok, próbáld ki. A leírt módon (akár 1/2 mennyiség) készítsd el, és tedd a h?t?be. Onnan fogyaszd, és télen is olyan lesz. Tudod milyen jó el?kapni a polcról, mikor savanyúság kell télen? F?leg a szeretett uborkasaláta. Az ecet miatt nem tud meglágyulni. Nincs veszteni valód. Üdv: Éva

Törölt felhasználó

Hiszek neked...:)

Törölt felhasználó

Kedves Éva! Azt szeretném kérdezni,hogy kígyó uborkából lehet eltenni,vagy az nem jó hozzá. El?re is köszönöm! Szép napot! Jucci

Szeva

Kedves Jucci! Ezt a salátát csak "rendes" uborkából lehet elkészíteni. A kígyóuborkát csak felhasználásig tárold, tartósításra nem javallott. Üdv: Éva

Andi80_

Szia, Az lenne a kérdésem, hogy az ecet 10 vagy 20 %-os? Válaszod el?re is köszi. Nagyon tetszik, tuti ki fogom próbálni. Üdv, Andi

Szeva

Kedves Andi! Jogos a kérdés. Én a be/f?zéshez 10 %-os ecetet használok. A 20 %-os olyan er?s, hogy az nálam takarításra való. Egyébként éppen tegnap ettünk meg egy újabb kis üveg salátát. Üdv: Éva

sziszy83

Szia Éva! Azt szeretném kérdezni,hogy a dunsztolás alatt mit értesz? Száraz dunsztolást vagy valami mást. Köszi a választ. Sziszy

Szeva

Kedves Sziszy! A hideg lével felöntött bef?tt vagy savanyúság dunsztolása mindig vízben történik. Száraz dunsztba (h?t?táska,takaró stb..) kerül a forró lekvár vagy a forrószirupban átforgatott bef?tt. Remélem tudtam segíteni. Üdv: Éva

sziszy83

Szia. Ha jól értem,akkor hideg vízbe kell állítani az üvegeketElég nagy mennyiséghez kezdtem hozzá,remélem,nem hiába. Majd megírom,milyen lett.Köszi a segítséget!

margica

Szeva! a saláta nagyon finom, a múltnyáron készítettem, még nemrég ettük meg, nagyon finom újra elkészítem, mert érdekes az íze köszönöm a fáradozást, hogy megosztottad velünk is ezt a receptet üdv

Szeva

Kedves Margica! Nagyon szépen köszönöm az értékes visszaigazolásodat. Mindig öröm számomra, ha valakinek a hozzászólása tapasztalaton alapszik. További sok sikert kívánok: Éva

Zsuzsamama56

Köszi a receptet!

zsuzsanna47

Kedves Éva! Nem értem a dunsztolás menetét. Ha lehet kérlek segíts! Tehát: hideg vízzel feltöltött fazékba állítom az teli salátával töltött üvegeket és elkezdem melegíteni a vizet és mikor gyöngyözni kezd a víz ekkortól számít a 15 perc. Utána lezárom a gázt és ebben meleg vízben hagyom teljesen kih?lni.Mikor teljesen kih?lt, kiveszem az üvegeket, szárazra törlöm és mehet a polcra. Télen fogyasztható az uborka saláta.Az üvegeket be kell tekerni újság papírral a víz melegítése el?tt? Mikor letelt a víz 15 percnyi gyöngyözése, a leh?lés alatt le kell takarni valamivel? Bocsánat, hogy ennyire részletesen írtam. Ha rosszul gondolom a dunsztolást, légyszíves javítsd ki! Köszönöm a türelmedet ha végig olvasod és válaszolsz is rá! Üdv: Zsuzsa

Szeva

Kedves Zsuzsa! Teljesen korrektül írtad le a dunsztolást. Édesanyám és el?djei még újságpapírba csomagolták. Én "haladtam a korral". Csupán a fazék aljába teszek 2-3 réteg újságpapírt, mert alulról éri az edényt a legnagyobb h?. A fazékra fed?t teszek, az üveg pedig csavaros tetej?. El?deink az újságpapírt szigetel?nek használták. A fed? tökéletesen pótolja a lassú h?lést. Természetesen celofánnal is fedheted az üveget, ha nincs csavaros tet?, ugyanúgy m?ködik. Sok sikert.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek