Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egész zöldbab télire

Egész zöldbab télire
Egész zöldbab télire
220 perc / előkészület: 40 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet nagymamámtól tanultam, hiszen akkor nem volt fagyasztó, se hűtő, és így tárolták a babot télig. A dunsztolási idő lerövidítése megromláshoz vezet. Használat előtt a babot legalább 10 percig forralni kell.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldbab tetejét és végét lecsípjük. Ha gondoljuk, fel is darabolhatjuk. Megmossuk, és az esetleges hibákat kivágjuk.
  2. Egy fazékban vizet forralunk, és beledobjuk a babot. 10 percig előfőzzük. Az üvegeket közben elmossuk és lecsepegtetjük.
  3. Ha letelt a 10 perc, akkor hideg vízbe rakjuk 2 percre.
  4. Megtöltjük vele az üvegeket, és mindegyik tetejére 1 teáskanál sót rakunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy legyen 1 ujjnyi hely az üveg szájától képest. Mindegyik üveg tetejére 1 késhegynyi Na-benzoátot teszünk.
  5. Rácsavarjuk a tetőt szorosan.
  6. Egy nagy fazék aljába 3-4 konyharuhát teszünk, és beleállítjuk az üvegeket. Annyi vizet öntünk rá, hogy 3 ujjnyira ellepje az üvegeket. (Ha nem tetőt, hanem csak celofánt raktunk az üvegekre, akkor elég az üveg válláig tölteni vízzel.)
  7. Feltesszük a gázra, és forrástól számított 120 percig teljes lángon fedő alatt dunsztoljuk.
  8. Ha letelt az idő, akkor elzárjuk a gázt, és hagyjuk kihűlni másnapig.
  9. Használat előtt a babot legalább 10 percig forralni kell!
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 512
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

BPeti

Mióta szakács: 2016.02.01.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: befőttek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
szezon: nyár
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: befőtt, fűszerek házilag, kompót

egyéb elnevezések

zöldbab tartósítva, dunsztolt zöldbab

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

409
zöldbab 15 kg
10 teáskanál
nátrium-benzoát 10 késhegynyi