Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós-mazsolás rétes Hobbycheftől

Túrós-mazsolás rétes Hobbycheftől
Túrós-mazsolás rétes Hobbycheftől
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban gyakran segédkeztem nagyanyámnak rétes készítésnél. Egy nagyméretű asztalra terített egy abroszt, s azon húzogattuk, az asztalt számtalanszor körbetáncolva, a tésztát lehelet vékonyra, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint sehol se szakadjon meg. No de, hol van ma ekkora asztal, s hol van erre idő. Ó nem vajjal, hanem olvasztott disznózsírral kenegette a tésztát. Töltés után pedig egy konyharuhával feltekertük. Az eredmény isteni volt, a tészta papirusz vékonyságú volt, az íze pedig csodálatos. Szerintem ma már csak faluhelyen készül ehhez hasonló, néhány idős mamóka konyhájában.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát beáztatjuk a rumba.
  2. A töltelékhez a túrót, a tejfölt, a tojást, a cukrot, a reszelt citromhéjat, mazsolát összekeverjük.
  3. Az első tésztalapot ráfektetjük a sütőpapírral kibélelt tepsire, bekenjük olvasztott vajjal, majd rátesszük a következő három réteget. Mindegyiket megkenjük. Az utolsóra szórunk kevés zsemlemorzsát, majd rásimítjuk a tölteléket, ismét szórunk rá zsemlemorzsát, majd jönnek az újabb rétegek.
  4. Végül megkenjük a tetejét és az oldalát olvasztott vajjal, s betesszük a 180 C fokra előmelegített sütőbe, s légkeverésen kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Felszeleteljük, s megszórjuk vaníliás cukorral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 749
elküldve: 2
receptkönyvben: 98
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Hobbychef

Mióta szakács: 2013.06.27.
738 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

túrós kocka, rakott rétes, rétes mazsolás túró töltelékkel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Geroklemi
Geroklemi Fri, 2013-10-11 11:46

Gyönyörűek a réteseid kedves Hobbychef! Ha szeretsz a tésztával dolgozni, szerintem próbáld meg a kézzel nyújtott rétest. Összehasonlíthatatlan az íze!!! Én legalább 30 éve csináltam utoljára, de az idén rám jött, hogy nagyon ennék igazi rétest. Csoda finom volt! Nem nagy ördöngősség! Tudom, hamarosan ismét fogok készíteni! Csak biztatni tudlak erre téged is!!! (Persze Édesanyám a kemencében sütötte....)

Hobbychef
Hobbychef / Hobbychef Fri, 2013-10-11 13:27

Tudom, hogy a kézzel nyújtott rétes, mint ahogy a házi tészta is, az más, mint a bolti. De én egyszemélyes konyhát vezetek, ott nincs sok értelme ilyesmivel pepecselni. Ehhez alkalmas asztal sincs a konyhában.

215
réteslap 1 csomag
tehéntúró 50 dkg
tejföl 1 ek
tojás 2 db
cukor 1 csapott ek
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 0.5 marék
rum 0.5 dl
vaj 1 ek
zsemlemorzsa 1 ek
vaníliás cukor 1 csomag