Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós kakaós csiga, amit imádni fogsz

Túrós kakaós csiga, amit imádni fogsz
Túrós kakaós csiga, amit imádni fogsz
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szokás szerint, ez is anyukám egyik szerényen tálalt remekműve, amire most is csak annyit mondott, miután az egész család transzba esve falta fel a teljes mennyiséget öt perc alatt: "ó kislányom, ez semmi, csak gyorsan összedobtam valamit".

Készít egy ilyen csodát, és lazán csak ennyit tud mondani. Mint amikor megdicsérjük, hogy a rajtaütés-szerűen történő látogatásaink során is mindig csillog-villog, patyolat a lakás, ő erre is csak legyint egyet, mintha mi sem lenne természetesebb annál, hogy az ember nem dobja le az ágy mellé a farmerét, ami két napig úgy is marad, ahogy kiléptem belőle, zoknival, bugyival: "ó kislányom, csak ott takarítottam, ahol a papok táncolnak!"

Na ez az úgynevezett, csak összedobtam ezt a kakaós csigát recept, ami egy fantasztikus főzési kvalitásokkal rendelkező édesanyának talán csak egy laza kézmozdulat, nekünk viszont óriási sikerélmény lehet.

hozzávalók / 4 adag

a tésztához

a töltelékhez

ajánlat

Fincsi tejecske kortyolgatásával a legfinomabb. Csak a kreativitás szabhat határt annak, hogy ki mit fogyaszt még mellé. A májkrémet nem ajánlom.

Szólj hozzá!

elkészítés

a tésztához

  1. A túrót a porcukorral kézi mixerrel összekeverjük, fokozatosan adagolva hozzá a tejet, majd az olajat. (Időnként előfordulhat, hogy a hajunkról csöpög majd le a túró, de lehet, hogy ez csak velem szokott előfordulni.)
  2. Röpke hajmosást követően kézzel dolgozzuk bele a sütőport és a pici sóval elkevert lisztet.
  3. Az így kapott tésztát egy enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra, majd lekenjük olajjal. (Ilyenkor sosem tudom, hogy mi számít standard ujj méretnek. Mi van, ha ezt a tésztát a bud spencer nyújtja ki?)

a töltelékhez

  1. A kakaós porcukor keveréket egyenletesen rászitáljuk a tésztára, aztán feltekerjük, és kb. 2 cm-es csigákat vágunk belőle. - Tipp! Nekem néha nagyon mállik a tészta, és ilyenkor csak lapos csigákat sikerül előállítani, de már rájöttem, hogy ha beteszem egy kicsit a mélyhűtőbe a tésztát, megkeményedik, és könnyebb egyenletes szeletekre vágni, ez a pizzás csigára is érvényes. Igazából akkor jöttem rá...
  2. A gondosan felszeletelt csigákat sütőpapíros tepsire tesszük, vagy! szilikonos sütőlapra, ami szerintem a 21. század találmánya, mert nem ragad le a tészta, és nem kell szenvedni a sütőpapírral sem, + költséghatékony megoldás.
  3. Mi úgy szoktuk (szoktuk! először sütöttem:) hogy kis vaníliás-cukros tejjel megkenjük a csigák tetejét még a sütés előtt.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütjük, légkeveréses sütőben. (Persze lehet sima sütőben is sütni, de valószínű, hogy abban picit több ideig tart.) Nem érdemes túl pirosra sütni, mert előfordulhat, hogy akkor kicsit kérgesebb lesz, és nem lesz annyira puha > inkább fehérebbek maradjanak a csigák, mert úgy egészen biztos, hogy nagyon finom puha marad. Én legalábbis mindig kiválogatom a világosabb darabokat a tálból, és tök rossz, amikor már csak egy marad, de mindenki az után a darab után nyúl egyszerre. Előzzük meg ezt a problémát!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 21 374
elküldve: 9
receptkönyvben: 175
elkészítve: 22/22
Facebookon megjelent: 1

szakács

zsütibá

Mióta szakács: 2012.05.31.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós tészta kelesztés nélkül, kakaós tekercs túrós tésztából, kakaós csiga

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lasvegas7
lasvegas7 Fri, 2016-11-18 17:36

Tényleg csodafinom ez a kis gyors édesség. Páromnak szoktam készíteni mert imádja,munkába is szokott vinni belőle és dicsekedni h milyen finit sütöttem. :) A kakaóporhoz én néha rumaromát is teszek. Örömmel olvastam h nem csak nekem málik a tészta néha, így megnyugodtam h nem csináltam semmit rosszul. És ez a tejes- van. cukros locsolás a csigákra is nagyon hasznos ötlet, kipróbálom legközelebb!! :)

beszter66
beszter66 Sat, 2016-02-06 15:03

Köszönöm a receptet. Én cukor helyett eritrittel, és búzaliszt helyett Diawellness 50%-os szénhidrátszegény liszttel készítettem, így is teljesen rendben volt (csak sokkal kevesebb a szénhidrát, ami cukorbetegség miatt nálunk sokat számít.

pipőke
pipőke / pipőke Mon, 2015-09-21 10:23

Tényleg szuper recept, nagyon gyorsan elkészíthető! A cukrot mondjuk lecseréltem erythritolra, a kakaót fahéjra, de így is finom lett. A tésztát picit vastagra nyújtottam, de legközelebb, majd jobban figyelek :)

563
tehéntúró 25 dkg
finomliszt 25 dkg
tej 0.5 dl
napraforgó olaj 5 ek
porcukor 10 dkg
1 csipet
sütőpor 0.5 csomag
napraforgó olaj 1 ek
porcukor 4 ek
cukrozatlan kakaópor 2 csapott ek