r
Nosalty Logó

Túrós derelye burgonyás tésztával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Túrós derelye burgonyás tésztával
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Az öntethez

Összesen 794 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Az öntethez

Összesen 4755 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Az öntethez

Összesen 200 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.2 g

Zsír

  • Összesen
    32.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1605.6 g
  • Cink
    218 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    232 mg
  • Vas
    170 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    401 mg
  • Nátrium
    476 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    197.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 794 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    169.4 g

Zsír

  • Összesen
    193.3 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    741 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9633.3 g
  • Cink
    1309 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    1394 mg
  • Vas
    1021 mg
  • Magnézium
    366 mg
  • Foszfor
    2403 mg
  • Nátrium
    2854 mg
  • Réz
    52 mg
  • Mangán
    45 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    578.2 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    1186.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1151 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    122 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    128 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    465 micro
  • Kolin:
    495 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1130 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    224 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    597 micro
Összesen 4755 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.5 g
  • Cink
    55 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    121 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    25 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 200 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Az öntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. A burgonyát héjastól, sós vízben megfőzzük.

A töltelékhez

  1. Közben egy tálban villával összekeverjük a tölteléket: túró, cukor, vanília kivonat, citromhéj, tojás és két három kanál panko morzsa, vagy házi zsemlemorzsa. Tegyük hűtőbe a felhasználásig.
  2. A burgonyát hideg vízbe tesszük, gyorsan pucoljuk és áttörjük.
  3. Ha már hűlt picit hozzáadjuk a vajat, a tojást, a sót, és kb. 200-250g lisztet, ezzel kidolgozzuk, majd lisztezett tálban pihenni hagyjuk egy fél órácskát.
  4. Egy nagy lábasban vizet forralunk, sózzuk.

A morzsához

  1. Egy nagy serpenyőben vajon panko morzsát pirítunk, majd egy csepp fahéjjal és ízlés szerint porcukorral keverjük.
  2. A tésztát jócskán lisztezett felületen úgy 1 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét is lisztezzük. Derelyevágóval hosszában három vastagabb csíkba vágjuk a tésztát. Ezeknek a csíkoknak a bal oldalára 5-6 adag golyózott túrótölteléket teszünk.
  3. A tésztacsíkok jobbfelét ráhajtjuk a töltelékesre, tenyerünk élével a töltelék körül lenyomjuk, összetapasztjuk a tészta két felét, majd derelyevágóval rombuszokat metszünk belőle.

Az öntethez

  1. Az így elkészült töltött tésztát kisebb adagokban, úgy 4-5 darabot egyszerre, megfőzzük a sós lobogó vízben. Amikor feljönnek a vízfelszínre, onnantól még egy-két percig hagyjuk főni, majd leszűrjük, és a pirított morzsába forgatjuk.
  2. Frissen tálaljunk, csorgassunk kihabosított tejfölt a derelyére, szórjuk porcukorral és fahéjjal. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 37
  • 7 napos nézettség: 85
  • Össznézettség: 1308
  • Feltöltés dátuma: 2023. március 09.

Receptkategóriák

Minden jó, ami túrós, főleg az édes-sós fúziók, amikor a tészta sós, a töltelék, vagy a szósz édes, aztán még tehetünk rá bármilyen fűszert, tejfölt, vagy gyümölcskrémet, melyekkel egészen más felé elkalandozhatunk ízügyileg. A derelyét legtöbbször a gombóchoz hasonló krumplis tésztával készítik, most én is ezt választottam, de a teljesség igénye miatt érdemes megemlíteni, hogy van ám sima gyúrt tésztás és csak cseppet burgonyás változata is. Ezek is nagyszerűek, de valószínűleg mindenki a saját gyermekkora emlékeit próbálja megidézni, amikor egy menzás vagy nagyis fogást tervez a hétvégi menübe. Alakzatát lehet változtatni, kerek raviolikiszúróval olyan mint a fenti képen, és itt lejjebb látható a hagyományos formájában, rombusz alakban.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?