r
Nosalty Logó

Túrós derelye burgonyás tésztával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Túrós derelye burgonyás tésztával
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Az öntethez

Összesen 794 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Az öntethez

Összesen 4755 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Az öntethez

Összesen 200 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.2 g

Zsír

  • Összesen
    32.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1605.6 g
  • Cink
    218 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    232 mg
  • Vas
    170 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    401 mg
  • Nátrium
    476 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    197.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 794 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    169.4 g

Zsír

  • Összesen
    193.3 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    741 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9633.3 g
  • Cink
    1309 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    1394 mg
  • Vas
    1021 mg
  • Magnézium
    366 mg
  • Foszfor
    2403 mg
  • Nátrium
    2854 mg
  • Réz
    52 mg
  • Mangán
    45 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    578.2 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    1186.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1151 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    122 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    128 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    465 micro
  • Kolin:
    495 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1130 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    224 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    597 micro
Összesen 4755 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.5 g
  • Cink
    55 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    121 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    25 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 200 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Az öntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. A burgonyát héjastól, sós vízben megfőzzük.

A töltelékhez

  1. Közben egy tálban villával összekeverjük a tölteléket: túró, cukor, vanília kivonat, citromhéj, tojás és két három kanál panko morzsa, vagy házi zsemlemorzsa. Tegyük hűtőbe a felhasználásig.
  2. A burgonyát hideg vízbe tesszük, gyorsan pucoljuk és áttörjük.
  3. Ha már hűlt picit hozzáadjuk a vajat, a tojást, a sót, és kb. 200-250g lisztet, ezzel kidolgozzuk, majd lisztezett tálban pihenni hagyjuk egy fél órácskát.
  4. Egy nagy lábasban vizet forralunk, sózzuk.

A morzsához

  1. Egy nagy serpenyőben vajon panko morzsát pirítunk, majd egy csepp fahéjjal és ízlés szerint porcukorral keverjük.
  2. A tésztát jócskán lisztezett felületen úgy 1 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét is lisztezzük. Derelyevágóval hosszában három vastagabb csíkba vágjuk a tésztát. Ezeknek a csíkoknak a bal oldalára 5-6 adag golyózott túrótölteléket teszünk.
  3. A tésztacsíkok jobbfelét ráhajtjuk a töltelékesre, tenyerünk élével a töltelék körül lenyomjuk, összetapasztjuk a tészta két felét, majd derelyevágóval rombuszokat metszünk belőle.

Az öntethez

  1. Az így elkészült töltött tésztát kisebb adagokban, úgy 4-5 darabot egyszerre, megfőzzük a sós lobogó vízben. Amikor feljönnek a vízfelszínre, onnantól még egy-két percig hagyjuk főni, majd leszűrjük, és a pirított morzsába forgatjuk.
  2. Frissen tálaljunk, csorgassunk kihabosított tejfölt a derelyére, szórjuk porcukorral és fahéjjal. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 2192
  • Feltöltés dátuma: 2023. március 09.

Receptkategóriák

Minden jó, ami túrós, főleg az édes-sós fúziók, amikor a tészta sós, a töltelék, vagy a szósz édes, aztán még tehetünk rá bármilyen fűszert, tejfölt, vagy gyümölcskrémet, melyekkel egészen más felé elkalandozhatunk ízügyileg. A derelyét legtöbbször a gombóchoz hasonló krumplis tésztával készítik, most én is ezt választottam, de a teljesség igénye miatt érdemes megemlíteni, hogy van ám sima gyúrt tésztás és csak cseppet burgonyás változata is. Ezek is nagyszerűek, de valószínűleg mindenki a saját gyermekkora emlékeit próbálja megidézni, amikor egy menzás vagy nagyis fogást tervez a hétvégi menübe. Alakzatát lehet változtatni, kerek raviolikiszúróval olyan mint a fenti képen, és itt lejjebb látható a hagyományos formájában, rombusz alakban.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...