Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrókrémes - mascarponés sakktábla

Túrókrémes - mascarponés sakktábla
Túrókrémes - mascarponés sakktábla
65 perc / előkészület: 35 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kijelenthetem, hogy most ez lett a KEDVENC sütim!!! Jó kis kalóriabomba, de isteni finom!!!!! Nagyon krémesnek tűnhet, de egyáltalán nem az az émelygő fajtából való.

hozzávalók / 5 adag

A kakaós piskótához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a piskótát készítjük el. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a vége felé a cukor 1/3-ad részét. A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig verjük a robotgép segítségével. Ehhez egyenként adjuk a többi hozzávalót, legvégén a fehérjehabot.
  2. Egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a piskóta tésztát és előmelegített sütőben megsütjük.(Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával fedjük le.)
  3. A tortát 3 lapra szeljük. Két lapot egymásra helyezve, kívülről befelé haladva, karikákra vágjuk éles késsel a tésztát, 4 különböző méretű tányér (vagy más forma) segítségével (20-16-12-8 cm átmérőjű). Középen egy 4 cm-es pogácsaszaggatót használunk. Így 2x5 db, 2 cm széles tésztagyűrűt kapunk.
  4. A krémhez a zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tejet, és finomra turmixoljuk.
  5. A mascarponét habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, s apránként beledolgozzuk a túrókrémet, a citrom levét, és reszelt héját.
  6. A zselatint lassú tűzön felolvasztjuk, simára dolgozzuk először egy kisebb adag túrókrémmel, majd a teljes mennyiséghez adjuk, jól lehűtjük. Amikor sűrűsödni, dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját, s egy nagyobb méretű, sima csőrös habzsákba töltjük.
  7. Kívülről befelé haladva, az egészben maradt tortalapra helyezzük az egyik felszabott lap első, a harmadik, és az ötödik gyűrűjét, s a gyűrűk közötti üres hézagba töltjük a krémet. Ezután a következő sorba a második, és a negyedik gyűrű kerül, s a középső tésztakorong, amit a pogácsaszaggatóval vágtunk ki. Ekkor a torta szélén lesz tejszíncsík, és a korongok közötti hézagokban. Ezt a műveletet megismételjük a harmadik sorban is a maradék korongokkal, a sorrendet követve. Ettől lesz szeleteléskor sakktábla-mintázatú a torta.
  8. A maradék krémmel bevonjuk a tortát, jó pár órán át dermesztjük hűtőben.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 868
elküldve: 1
receptkönyvben: 120
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kynga

Mióta szakács: 2011.07.11.
206 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kakaós piskóta túrókrémmel, túrós-kakaós sütemény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Thu, 2011-11-10 11:23

Pöpec! Nagyon guszta, főleg azzal a sok krémmel. A sakktábla készítés trükkjét már ellestem korábban Buddy Valastrotól, de örülök, h valaki leírta.
Azért, hogy nem hulalázol, pedig külön pirospont jár nálam! :)

Kyngu
Kynga / Kyngu Thu, 2011-11-10 16:41

Szia! Kösziii!!!! :) Ez a süti így krémesen isteni, én is csak pár hete tudom ennek receptjét, de nagyon ízlik maga a süti!!! :D Azthittem első olvasásra, hogy nagyon tömény lesz - de tévedtem! :D

1286
tojás 8 db
porcukor 24 dkg
napraforgó olaj 4 ek
víz 4 ek
finomliszt 20 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 dkg
sütőpor 1 csomag
zselatin 20 g
tehéntúró 25 dkg
tej 1 dl
mascarpone 25 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
citrom 1 db
habtejszín 5 dl