Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrófánk farsangra

Túrófánk farsangra
Túrófánk farsangra
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fánksütés nélkül elképzelhetetlen a báli szezon. Van, aki a klasszikus szalagosra esküszik, de amióta rátaláltam erre a receptre a Praktika magazinban, az én kedvencem a túrófánk lett. Azért, mert ezt lehet a leggyorsabban elkészíteni, és ezek a fánkkarikák hamar átsülnek, és igazán mutatósak. Ha elhagyjuk a cukrot belőle, és több sót adunk hozzá, amikor kisült, fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálalva borkorcsolyaként is kínálhatjuk.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

  • 150 g tejföl (vagy lekvár, porcukor)

ajánlat

A túrófánk karikák közepéből kiszúrt, kerek kis korongokat is meg szoktam sütni. Van, aki a leeső tésztadarabokkal ismét összegyúrja, és megint kiszaggatja fánknak, de eközben még felvesz valamennyi lisztet, és ettől nehezebb lesz a tészta. Szerintem nagyon helyesek ezek a kicsi, pufók, gömbölyű fánkok is. Egy csésze finom tejeskávé mellé remek uzsonna, vagy visszatehetjük a kisült fánkok közepébe, és tetszés szerint vaníliás porcukorral,  lekvárral, tejföllel vagy sodóval is tálalhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba halmozzuk a lisztet a szódabikarbónával, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a bourbon vanília ízesítésű cukrot, a citrom reszelt héját, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az elmorzsolt túrót, a tojássárgákat, a tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát. Ha a túró száraz, és emiatt a tésztánk is, dolgozzunk bele még egy kis tejfölt.
  2. Odatesszük az olajat a tűzre, hogy felmelegedjen, mire elkészülünk a formázással.
  3. A puha, de azért jól nyújtható tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra sodorjuk, kiszaggatjuk egy nagyobb pohárral vagy kör alakú szaggatóval, majd egy kisebb szaggatóval vagy pohárral a fánkok közepét is kiszúrjuk. Így amellett, hogy csinos, gyűrű formájú lesz a fánk, még a tésztája is egyenletesebben fog átsülni.
  4. A sütéshez nem kell, hogy túl forró legyen az olaj, mert akkor a fánk kívül megég, a közepén pedig nyers marad a tészta. Ha egyik oldaluk már aranysárgára sült, megfordítjuk a fánkokat.
  • elkészítettem: 16 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 743
elküldve: 4
receptkönyvben: 99
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Csutak Enikő

Mióta szakács: 2011.10.09.
81 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gyűrű alakú túrófánk, túrófánk karikák, túrós fánk

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1048
finomliszt 25 dkg
tehéntúró 25 dkg
tojássárgája 3 db
tejföl 2 ek
citromhéj 1 citromból nyert
porcukor 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
szódabikarbóna 1 kk
napraforgó olaj 3 dl
tejföl 150 g