
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A tésztához
-
2 db tojás
-
2 ek cukor
-
1 csipet só
-
1 citromból nyert citromhéj
-
8 dl mogyoróolaj
226
Kalória
6.4g
Fehérje
37.9g
Szénhidrátok
4.6g
Zsír
24.4g
Víz
67.2g
Koleszterin
1.2g
Rost
5.9g
Cukor
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
3g vaj24 kcal
-
7g fehérbor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
2g porcukor9 kcal
-
113g mogyoróolaj0 kcal
Összesen
226
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
40g fehérbor33 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
680g mogyoróolaj0 kcal
Összesen
1358
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
21.9g finomliszt80 kcal
-
9.6g tojás12 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
3.5g fehérbor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
1.2g porcukor5 kcal
-
59.6g mogyoróolaj0 kcal
Összesen
120
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 154.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 24.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Összesen
226
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.3 g
Zsír
-
Összesen 27.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 403 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 927.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 115 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 474 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 227.5 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 146.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 292 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 316 mg
-
Retinol - A vitamin: 289 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 533 micro
Összesen
1358
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 81.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 12.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
120
kcal
Elkészítés
A tésztához
- Öntsük egy tálba a kimért lisztet, a cukrot, a sót, reszeljük rá egy citrom héját és az egészet villával jól keverjük át. A tojásokat egyenként törjük fel, ellenőrizzük, és adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Utána jöhet a puha vaj és a fehérbor, ami lehet törkölypálinka vagy, mivel olasz receptről van szó: grappa. A tésztát ekkor kézzel vagy robotgép segítségével gyúrjuk be úgy, hogy teljesen sima tésztagolyót kapjunk.
- Konyharuhával letakarva kb. 20 percig szobahőmérsékleten pihentessük a tésztát.
- A munkafelületet szórjuk meg egy kevés liszttel, erre helyezzük a tésztagolyót, majd lisztezett sodrófával nyújtsuk vékonyra. Használhatunk erre a munkafolyamatra tésztakészítő gépet is, így biztosan egyenletesen szép vékony lesz a tésztánk.
- Keressünk 3 különböző méretű pogácsaszaggatót, vagy különböző átmérőjű poharat, ezekkel szaggassunk egyenlő mennyiségű kör alakú tésztaformát.
- Éles késsel ejtsünk kis bevágásokat (6-8 helyen) minden tésztakorong szélén, és nedves ujjal érintsük meg minden korong közepét. Tegyünk egy nagy tésztakorongra egy közepes és egy kis korongot, majd középen az origóban (ahol korábban nedvesítettük) nyomjuk le, vagyis össze őket, így kissé összetapadnak és a cikkelyek szétnyílnak, mint egy virág. Így folytassuk, amíg a tészta el nem fogy.
- Közben egy magas oldalú serpenyőben vagy mélyebb edényben hevítsük fel a mogyoróolajat kb. 170 fokra, és egyenként vagy akár 2-3 darabonként, ahogy kényelmesen elférnek az edényben, süssük világosabb barnára a fánkrózsákat. Amikor épp csak aranybarnák lettek, szűrőkanállal szedjük ki őket az olajból, majd papírtörlő kedndőre helyezve szárítsuk le róluk a plusz olajat.
- Már melegen tálalhatjuk. A porcukorszórás, vagy a mézzel, forrósított lekvárral való csorgatás jól áll neki. Jó étvágyat hozzá!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Sütés ideje: 16 perc
Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg lekvárral meglocsolva tálalhatjuk őket. A legmohóbbak akár már forrón is kóstolhatják.