Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tradicionális kenyérlángos gazdagon

Tradicionális kenyérlángos gazdagon
Tradicionális kenyérlángos gazdagon
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hagyományos kenyérlángos, vékony tésztával, extra vastag tejfölös sajtos réteggel, gazdagon. Az elkészítési idő nem sok, partikra, hétvégi vacsorának vagy akár egy filmnézéshez is tökéletes.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Főzzük puhára a két közepes krumplit sós vízben, én chipsszerű szeletekre szoktam felvágni, így gyorsan megvan.
  2. Mérjük ki a 30 dkg lisztet, majd az összetört krumplival keverjük el egy fakanállal, lehetőleg ne várjuk meg, míg kihűl a krumpli, majd adjunk hozzá egy kevés vizet, csipet sót, cukrot, majd az élesztőt, és gyúrjuk, dagasszuk a tésztát legalább 5-10 percig (nem baj, ha maradnak nagyobb krumplidarabok benne), majd hagyjuk meleg helyen kelni egy órán keresztül. (Fél kiló liszthez szükséges élesztőmennyiséggel nagyjából 2-2,5 szeresére fog dagadni.)
  3. A kelesztés alatt vágjunk apróra 2-3 kisebb fej hagymát, és zsíron (lehet ez akár a szalonna bőréből kisült, esetleg kacsazsír) pirítsuk üvegesre, majd pirítsuk barnára. Ezután bontsunk fel egy 450 grammos doboz tejfölt, kevés sóval törjük össze, és keverjük krémesre. Ezután fokhagymanyomóval gerezdenként hozzáadjuk a tört fokhagymát. A nagyobb darabokat, amit nem fog elvinni a prés, késsel vágjuk össze, és adjuk hozzá azt is, majd lefedve tegyük be a hűtőbe. Szeljük fel a füstölt szalonnát (általában erdélyi szalonna, ha van házi, akkor azt, ha van többféle, akkor minden fajtából), és reszeljük le a sajtot. Nagyjából 15 perc maradhatott még az órából, szóval elő is melegíthetjük a sütőt 220 fokra.
  4. A serpenyőben megpirított hagyma alól a zsír + hagymalé keveréket egy közepes (inkább nagyobb, mint kisebb) méretű tepsibe öntsük, és kenjük ki vele a tepsi alját. A megkelt tésztát egyengessük bele (nem kell újragyúrni, lehetőleg ne is nagyon nyomkodjuk meg, tényleg csak "simogassuk bele" a sütőbe), majd tegyük be a sütőbe 5 percre, hogy a teteje kicsit megkeményedhessen, és a tejfölt így ne szívja magába.
  5. Amint kivesszük, jöhetnek a feltétek. Először a fokhagymás tejfölt egyengetjük rá, majd a pirított hagymát, majd a szalonnát, és a végén a lereszelt sajtot, ami nyugodtan lehet füstölt sajt és trappista keveréke ízlés szerint. Majd visszatesszük a sütőbe, és 220 fokon hagyjuk sülni 35-40 percig. 20 perc elteltével fordítsuk meg a sütőben, és az utolsó 10 percre kapcsoljuk be a légkeverést, hogy a tetején a szalonna ropogósra piruljon, és a sajt is sárgára barnulhasson. Ezután hagyjuk hűlni, majd egy tálcára téve lehet tálalni.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x25x6 cm
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 74
össznézettség: 57 664
elküldve: 8
receptkönyvben: 244
elkészítve: 20/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Lali

Mióta szakács: 2014.01.01.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
kategória: lángos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tökipompos, kenyérlángos szalonnával,sajtos-szalonnás kenyérlángos

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szlali007
Lali / szlali007 Fri, 2014-01-10 10:09

Én úgy szoktam, hogy megfő, leöntöm róla a forróvizet, összetöröm, és azonnal hozzáteszem a liszthez. Beleforgatom, hozzáadom az élesztőt, sót, cukrot, és porhanyósra kevergetem még fakanállal. Két három perc után folyamatos meleg viz hozzáadásával elkezdem gyúrni, és 10 percig dagasztom. Ez nekem müködni szokott, nem lesz ragacsos a tészta, szépen megkel, és a krumpli miatt még másnap is puha lesz.

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Thu, 2014-01-09 14:50

Nekem az a tapasztatalatom, hogy ha a krumplit melegen keverem a liszthez, akkor elnyúlik, ragad, rengeteg lisztet fölvesz és mégsem lehet belőle normális tésztát nyújtani. Azért csodálkozom, hogy melegen teszed hozzá a krumplit, vagy csak langyosra gondolod? Köszi a választ

1169
finomliszt 30 dkg
burgonya 2 közepes db
1 csipet
cukor 1 csipet
élesztő 11 g
víz 1.5 dl
tejföl 450 g
fokhagyma 5 gerezd
sertészsír 1 ek
füstölt szalonna 20 dkg
sajt 30 dkg
vöröshagyma 2 közepes db