Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Török töltött paprika Baklavaria konyhájából

Török töltött paprika Baklavaria konyhájából
Török töltött paprika Baklavaria konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A dolma török szó, ami "töltött"-et jelent, a dolmak igéből származik, amelynek jelentése "töltve van". A dolma szót töltött ételek megnevezésére használják, ez lehet zöldség, hal, hús, gyümölcs, de akár desszert is. 
A dolma tipikus tölteléke a rizs, darált hús, hagyma, paradicsom vagy paradicsomszósz, fenyőmag és mazsola (ha olívaolajba volt áztatva), olívaolaj, cukor, menta vagy kapor, só és bors. Fogyaszthatjuk mezeként, olívaolajban megsütve/megfőzve vagy meleg ételként is darált hússal töltve.
A dolma szó használatát a Törökországgal szomszédos országok is átvették, dolmadaki Görögországban, t'olma Grúziában, tolma Örményországban, dolmeh perzsa területen, dolme az arab országokban, sarmi Bulgáriában, sarma Macedóniában, sarma, azaz töltött káposztaként ismert Magyarországon és Romániában.
Ha a dolma nem tartalmaz húst, sokszor yalancı dolma-nak hívják, ami hamisított dolma-t jelent.
A legnépszerűbb dolma ételek az alábbiak:
Zöldségek:
Yaprak dolması vagy sarma - töltött szőlőlevél
Biber dolması - töltött paprika (általában zöld vagy piros paprikával készítik)
Kabak dolması - töltött cukkini, tök vagy sütőtök
Kabak çiçeği dolması - töltött cukkinivirág
Lahana dolması - töltött káposzta
A fentiek mellett a török konyhában készítenek még töltött paradicsomot, padlizsánt, póréhagymát, birsalmát és hagymát is.  
Halak és tengeri herkenytűk
Midye - töltött kagyló
Hamsi dolması - töltött ajóka (Fekete-tengerben élő halfajta, nagyon népszerű Istanbulban)
Uskumru dolması - töltött makréla
Desszertek
Kadayıf dolması - Ez az egyetlen török desszert, amit dolma-nak hívnak.
 
Na de térjünk vissza az én kis töltött paprikáimra, azaz az Etli biber dolması-ra. Az etli egyébként "húsos"-t jelent.

hozzávalók / 2 adag

A paprikához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paprikákat megmossuk, majd a tetejüket levágjuk, de ne dobjuk el, mivel vissza fogjuk tenni őket, miután megtöltöttük a paprikákat. Tisztítsuk meg a belsejüket a magoktól.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  3. A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat egy kanállal, vagy kicsit gyúrjuk át kézzel.
  4. A kész töltelékkel töltsük meg a paprikákat, de felülről ne nyomjuk bele túl erősen a tölteléket, csak finoman lapogassuk meg a kanállal. Végül tegyük vissza rájuk a "kalapjukat".
  5. Egy nagy hőálló tálba fektessük el a paprikákat, majd öntsük a tálba melléjük a paradicsomos, olívaolajas, vizes mixet.
  6. Kb. 30-40 perc alatt félig lefedve készre sütjük. Ha a töltelékben a rizs megpuhult, biztosak lehetünk benne, hogy készen vannak a paprikák is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 019
elküldve: 1
receptkönyvben: 39
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: töltött zöldség
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

Etli Biber Dolması, darált hússal töltött paprika, töltött paprika török módra

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Tue, 2014-02-04 00:08

Ma elkészítettem hús helyett bulgurral, az is tasakos volt (by Életfa Élelem), s annak a levét használtam aztán a szószhoz is, hogy jól összeérjenek az ízek. Szuper fincsi lett, már egyetlen paprika is annyira laktató, hogy simán kitesz egy étkezést! Szóval most én lettem tüm dolmuş, azaz egészen tele! Köszönöm minden felhasználó nevében - ve sen hoşça kal (=neked meg minden jót)!

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Tue, 2014-02-04 00:02

Látom, nem vagyok egyedül az oldalon a török nyelvtudásommal, magam három évig tanultam törökül. Apropó, a leírás kapcsán egy észrevétel: a dolmak alak a főnévi igenév, azaz 'tölteni', 'töltve van' úgy lenne, hogy dolmuş, ami főnévként a spéci török iránytaxi neve.
Nagyon szimpatikus a recepted (leszámítva, hogy négylábút nem eszem, de a darált húst bulgurral tudom pótolni, az is része a török konyhának), főleg az tetszik, hogy a töltelékben van a paradicsombelső: jó homogén tölteléket csinál egy töltött akárminek, ha van benne valami pürészerű összetevő! Güle güle Baklavarya!

552
piros kaliforniai paprika 4 közepes db
sűrített paradicsom 2 ek
olívaolaj 3 ek
víz 2 dl
darált marhahús 20 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
petrezselyem 1 csokor
paradicsom 2 nagy db
rizs 5 dkg
olívaolaj 1 ek
víz 3 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint